Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür. Mutlak değer, sayının başlangıç noktasına uzaklığını ifade eder.
Pozitif sayılar sayının önüne konan " " işareti ile, negatif sayılar da " " işareti ile gösterilirler. Sayının önünde bir işaret olmadığı durumda sayının pozitif olduğu anlaşılmalıdır. Sıfır sayısı ne pozitif ne de negatiftir, bu yüzden de işaretsizdir.
Negatif sayılar, -1 sayısından uzaklaştıkça küçülmektedir. En büyük negatif tam sayı -1 olduğuna göre, tam sayılar da sınırsız olduklarına göre en küçük negatif tam sayı – sonsuzdur.
Negatif sayılar, genellikle önünde bir eksi ile kullanılır. Mesela -17 ifadesi on yedi büyüklüğünde negatif bir miktarı temsil eder. Bu ifade, "eksi on yedi" veya "negatif on yedi" olarak telaffuz edilir.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
İlgili 37 soru bulundu
Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür. Mutlak değer, sayının başlangıç noktasına uzaklığını ifade eder.
"Elli dört" bir sayıdır "5" ve "4" rakamları kullanılarak onluk sayma sisteminde "54" olarak ifade edilir. Benzer şekilde -1, -2, -3, -4, -5, -6, -7, -8 ve -9 negatif sayılardır ancak rakam ve "-" sembolü ihtiva etmekle birlikte rakam değillerdir.
İşaretli sıfır, önünde artı ve eksi işaretleri olan sıfırdır. Aritmetikte özel durumlar hariç 0 işaretsizdir.
Aritmetik ve diğer yerlerde kullanılan çoğu sayısal gösterimde bir sayının işaretini belirtmek için, sayının önüne artı işareti veya eksi işareti konulur. Örneğin +3, 3'ün pozitif olduğunu; -3 ise 3'ün negatif olduğunu ifade eder. Eğer sayıda artı veya eksi işareti bulunmuyorsa, bu sayı pozitiftir.
Pozitif ve negatif birbiriyle karıştırılan iki zıt ifadedir. Bunlardan pozitif olumlu, negatif ise olumsuzdur. Pozitifte varlık söz konusudur, dolayısıyla işareti artıdır (+). Negatif ise bunun tam aksi olarak yokluğu ifade ettiği için işareti eksidir (-).
Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar devam eder. bu nedenle en büyük pozitif tam sayı sonsuzdur.
Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
Negatif Çift Sayılar: -2, -4, -6, -8, -10, -12, -14, -16, -18, -20,...... Negatif Tek Sayılar: -1, -3, -5, -7, -9, -11, -13, -15, -17, -19,... Ayrıca 0 sayısı çift sayı olarak kabul edilir. Fakat pozitif çift sayı veya negatif çift sayı olarak belirtilmez.
Olumsuzluk işareti: Bir sayının öncesinde kullanıldığında ve çıkarma haricinde kullanıldığında sayının negatif (sıfırdan küçük) olduğunu ifade eder. Örneğin, −5 negatif 5'tir. Olumsuzlama işleci: Öncesine geldiği terimin toplamaya göre tersinin alınacağını ifade eden tekli işleç.
Yani kısaca sayı doğrusunun ortasında bulunan sıfır sayısının sağında bulunan bütün sayılar pozitif tam sayılardır. Pozitif tam sayılar kümesi “Z+” ile gösteriliyor. Buna göre; Z+ = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, …..., ∞} şeklinde gösterilebilir.
Tam sayılardan negatif işareti ve küsuratı olmayan sayılara pozitif tam sayı denmektedir. Pozitif tam sayılar 1 den başlar ve sonsuza kadar gider. 0 sayısı da bir pozitif tam sayı değildir.
Pozitif olmak yaşamda karşılaştığımız olumsuz durumlar karşısında iyimserliğimizi koruyarak olumlu bir bakış açısıyla bakabilmektir.
Matematikte doğal sayılar be bu sayıların negatiflerinden oluşan sayı kümelerine tam sayılar kümesi adı verilmektedir. Bu küme içinde yer alan bu sıfırdan büyük olan sayılara pozitif sayılar adı verilirken; sıfırdan küçük olanlar ise negatif tam sayılar olarak adlandırılmaktadır.
- Pozitif kavramı bir test sonucudur ve bu test kişinin kolorektal kanserin yakalanma olasılığının yüksek olduğunu anlatır. - Ortaya çıkan bu testlerle beraber uzman doktor kolonoskopi testi gerçekleştirir. Bu doğrultuda kanser ile beraber birçok farklı hastalığın olup olmadığı noktasında net sonuç ortaya çıkar.
Artı eksi işaretinin yapılması için alt + 241 kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir. Klavyede boşluk tuşunun sol tarafındaki alt tuşuna basılı tutulurken diğer yandan sırası ile 2-4-1 tuşlarına basılması gerekmektedir. Bunun dışında aynı simgeyi alt + 0177 tuşları ile de yapmak mümkündür.
Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Eğer çok renkli kablodaki teller siyah ve kırmızıysa siyah tel eksi ve kırmızı tel artı olacaktır. Eğer tellerin ikisi de siyahsa ama birinin üstünde beyaz bir çizgi varsa çizgili tel eksi ve düz tel artı olur.
Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır. Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler. Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
0 sayısı tüm negatif sayılardan büyüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri