Genel verici durumunda olan 0Rh- sadece kendi grubundan yani 0 Rh- kan grubundan kan alabilmektedir. 0 Rh+ kan grubunun hem 0 Rh+ hem de 0 Rh- kan grubundan kan alabilmesi bir nebze de olsa negatif kan grubuna göre bulunmasını kolaylaştırmaktadır.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
O Rh+ kana sahip olan birey; A Rh+, B Rh+, AB Rh+ ve 0 Rh+ kan gruplarına kan verebilir. O Rh- kan grubuna sahip olan birey; tüm kan gruplarına kan verebilir. AB Rh+ kan grubuna sahip olan birey; AB Rh+ kan grubuna kan verebilir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Her 100 kişiden 7'sinde bulunan 0 Rh- kan grubudur. Bu kan grubu A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilmektedir. Bu kan grubuna sahip olan kişiler cesur, iyimser, güçlü ve dayanıklı yapıdadır.
İlgili 43 soru bulundu
Onlar mide, gırtlak ve cilt kanserine yatkındır.0 kan grubunun yatkın olduğu başlıca hastalıklar;Mide yanması, gastrit, reflü, mide ülseri, kr. faranjit, ülseratif enteritis, kireçlenme, balgam üretimi, böbrek ve safra taşı oluşumu, cilt kanseri, gırtlak kanseri, fil hastalığıdır..0 kan grubu olanlar sabah daha iyi ...
Londra Royal Holloway Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bazı kan gruplarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu ortaya koyuyor. Buna göre tansiyon hastalığı, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali veya kanser gibi pek çok hastalığa karşı en dayanıklı olanların kan grubunun 0 grubu ortaya çıktı.
Türkiye'nin %37'si A Rh pozitif kan grubuna ve %1'i ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. Diğer kan grupları ise şöyle: %37 A Rh pozitif, %30 0 Rh pozitif, %14 B Rh pozitif, %7 A Rh negatif, %5 AB Rh pozitif, %4 0 Rh negatif, %2 B Rh negatif, %1 AB Rh negatiftir.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Var olan en nadir kan tipi ise Rhnull kanı. Bu tipin Rh sisteminde (ki bu en geniş kan grubu sistemi) hiç antijen bulunmuyor. Bu kan tipi o kadar nadir ki, Dünya'da sadece 43 insanda olduğu bildirilmiş ve yalnızca dokuz aktif bağışçısı var.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
0 Rh kan grubu tüm dünyada genel verici kan grubudur, bunun sebebi ise antijen içermemesidir. Eğer ki kan grubu 0 Rh negatif (0 Rh-) ise bütün kan gruplarına kan verebilir. 0 Rh pozitif (0 Rh+) kan grubu ise bütün Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
0 Rh pozitif kan grubu dünya genelinde orta sıklıkta bulunan bir kan grubudur. 0 Rh pozitif kan grubuna sahip olan kişilerin kanı diğer insanların kanına göre daha sıvıdır, bu durumu etkileyecek olumsuz şartlar gelişmediği takdirde bu grup kana sahip insanların kalp ve dolaşım sistemleri oldukça güçlüdür.
Bu açıdan 0 kan grubu "genel verici" (universal donör) adını alır. Çünkü eritrositlerinde hiçbir antijen taşımaz ve antikorları da plazmada dilue olur. Benzeri biçimde AB kan grubuna da "genel alıcı" (universal recepient) denir. Bu da hiçbir antikor yani aglütinin taşımaz.
0 rh pozitif kan grubu beslenme diyeti yapanlar eti iyi sindirebilir ve hayvansal proteinlere iyi yanıt verebilir. Tavuk, hindi, sığır eti, balık ve deniz ürünleri bu beslenme planında önemli bir yer tutar. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ürünleri ve sağlıklı yağlar da diyetlerinde yer almalıdır.
Anne ve babanın kan grubu Rh(-) olduğunda çiftin hiçbir zaman Rh(+) çocukları olamaz. İkisi de Rh(+) olduğunda ise çiftin hem Rh(-) hem de Rh(+) çocukları olma olasılığı vardır. Kan grupları şöyle belirlenir: 0 grubu ve AB grubuna sahip bir çiftin çocukları her zaman ya A grubu ya da B grubu olur.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Anne kanının Rh negatif, bebeğin kanının Rh pozitif olması durumunda ortaya çıkar. Bir diğer uyuşmazlık çeşidi ise AB0 kan grupları farklılığı sebebiyle oluşan kan uyuşmazlığıdır. Bazı durumlarda bebeğin kanı anne kanına temas ederse AB0 kan grubu farklılığı sebepli kan uyuşmazlığı oluşur.
0 Rh negatif kan grubu dünyada her 1000 kişiden 70' inde bulunan bir kan grubudur. Bu kan grubunun özelliklerinden en mühim olanı ise, tüm kan gruplara kırmızı hücre verici olmasıdır, lakin 0 Rh negatif grubu sadece aynı kan grubundan kan alabilirler.
Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Köpeklerin birçoğu DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir. Çok az bir kısmında DEA I.I negatiftir. Köpeklerin birçoğu DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir.
2021 yılında yapılan bir çalışmada kan gruplarının hastalık riskleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Buna göre eğer 0 kan grubuna sahipseniz kardiyovasküler hastalıklar yaşama riskiniz, B grubu iseniz de Tip-2 diyabet yaşama riskiniz daha düşüktür.
Bu nedenle besinleri rahatlıkla hazmederler. En uzun ve sağlıklı yaşayan grup olarak bilinirler. B grubunda bulunan kişiler stres yönetimi konusunda oldukça başarılıdır. B kan grubuna sahip olan bireyler genellikle gece yemek yemeyi oldukça severler.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri