Nazım imar planı esaslarına göre çizilen imar planlarıdır. Bölgelerin yapı adalarını, yoğunluk ve düzenlerini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını gösterecek şekilde hazırlanan raporlara, 1/1000 uygulama planı deniliyor.
1/1000 Uygulama planında "yeşil alan" vb. şekilde yapılaşmaya müsait olmayan bir imarı olabilir. Lejantı ise yapılanma grubunu belirler. Örneğin Akaryakıt istasyonu yapılabilecek arsalar "A" lejantı ile, konut yapılabilecek arsalar "K" lejantı ile gösterilirler.
Meri K-3 Bölgesi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nda;
“Parsel büyüklüğü 350 m² ve altında kalan Konut ve Ticaret+Konut alanlarında yönetmelikte belirtilen yapı çekme mesafelerine uymak ve maks TAKS:0,40 olmak kaydıyla, Hmaks=12.50 kat adedi 4 kat olacak şekilde uygulama yapmaya belediyesi yetkilidir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7/b. maddesinde çevre düzeni planına uygun olmak kaydıyla büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde 1/5000 ile 1/25000 arasındaki her ölçekte nazım imar planını yapmak, yaptırmak ve onaylayarak uygulamak büyükşehir belediyelerinin görevleri arasında sayılmıştır.
Örneğin uygulama imar planları 1/1.000 ölçekli olarak hazırlanır. Buradaki 1/1000 ifadesi, imar planı üzerindeki 1 cm'nin, gerçek hayatta kaç cm gösterdiğini ifade eder. 1/1000 ölçekte imar planı üzerindeki 1 cm, gerçekte 1000 cm, yani 10 metreyi gösterir.
İlgili 42 soru bulundu
1/1000=0.001, 1/10000=0.0001 sonuçlarını verecektir. ki yaklaşık karşılığı 100m uzunluğuna denk gelmektedir.
İmar durumu arsanın bağlı olduğu ilçenin E-belediye sisteminde yer alan e-imardan online olarak öğrenilebilir. Orada bulunmuyorsa taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeye gerekli belgelerle başvuruda bulunarak, imar planını öğrenebilirsiniz.
Meclis tarafından onaylanan imar planı 30 gün süreyle askıya çıkarılıp itirazlar toplanır. Gelen itirazların değerlendirilmesini takiben planların onaylanması ile dağıtımı gerçekleştirilir.
(Ek fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır.
Belediye sınırları içinde kalan yerlerin imar planlarını yapma, onama ve değiştirme yetkisi ilgili belediyelere aittir.
Belediyeden aldığınız bilgiler içerisinde imar durumu bulunur. Satın almayı düşündüğünüz arsanın imar durumunu öğrenmek için belediyeye bir dilekçe vermeniz gerekir. Dilekçenizi verdikten sonra arsanızın imar durumunu öğrenebilirsiniz.
Yerleşim planı olarak da isimlendirilen bu harita, tasdikli kotlu kroki ile 1/1000 ölçekli imar planı paftalarından yola çıkılarak çizilir. Vaziyet planı, projenin mimari tarafından hazırlanır. Bu haritalarda, yapı katlarının yanı sıra yapıların plan görünüşleri belirtilir, ancak iç kısımların ayrıntılarına girilmez.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapamazsınız. Yapsanız da kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir.
İmar Kanunu madde 8'e göre imar planı ve imar planı değişikliği yapma yetkisi asıl olarak mahalli idarelerdedir. Bu kapsamda Belediyeler ile İl Özel İdareleri yetkilidir.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir. İmar planları onaylanmakla yürürlüğe girse de kesinleşmesi için ilan edilmeleri gerekmektedir.
İmar Planının İptalinin Sonuçları
Eğer eski ve hukuka uygun imar planında değişiklik yapılmışsa ve bu değişiklikler, iptal davasına konu edilmişse, bu değişikliğin iptali halinde eski imar planı geçerlilik kazanmaz; aynı şekilde bu halde de imar planına konu edilen yer plansız hale gelecektir.
İmar planları 1 ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilmektedir. Bir aylık ilan süresi içinde eğer itiraz varsa yapılmak zorundadır. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi 15 gün içinde inceleyerek kesin karara bağlamakla yükümlüdür.
Arsanın imar durumu için resmi belge başvurusundan sonra bir iş günü içerisinde belge çıkar.
Mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. … Planlar, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. …
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Uygulama İmar planı, Nazım imar planına uygun olarak hazırlanan ve 1/1000 ölçekli olan plandır.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri