İngiltere ve Amerika'da yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 33 yıl boyunca 2 bin 385 yetişkinin verilerini analiz etti. Bu çalışmaya göre, az ve sık yemek yiyen insanlar daha sağlıklı şeyleri tercih etme eğiliminde ve kiloları daha az.
Az yemenin, yani yediklerinizi azaltıp düşük kalorili besinlere yönelmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığı, kilo vermeye yardım ettiği kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta az yemekle öğün atlamalar ve ara öğünleri ciddiye almama yanlışlarının yapılmasıdır.
Metabolizmayı hızlandırmanın dünyanın her yerindeki kilo derdi olanların en önemli hedefi olduğunu belirten Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan az ve çok sık beslenmenin zayıflamayı kolaylaştırdığını söyledi.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Yediklerinizin porsiyon miktarını azaltarak ve her gün düzenli aynı saat aralıklarıyla yemek, kilo vermede hem daha sağlıklı hem de daha başarılı sonuçlar verir.
İlgili 44 soru bulundu
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yavaş yemek yemek daha az besin tüketmenize yardımcı olur
Bu hormonlar beyine mesaj ileterek yemek yediğinizi ve besinlerin sindirildiğini haber verir. Bu da iştahınızı azaltır, tokluk hissi verir ve yemek yemenizi durdurmaya yardımcı olur.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Aydın birçok beslenme uzmanının tersine sık aralıklarla değil, günde 2 öğün yemek yemeyi öneriyor: “Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyacı var.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor.
Tek öğünle beslenerek, kilo vereceğini düşünenler ise oldukça yanılıyor. Günde 1 öğün yenilerek verilen kilolar ilerleyen dönemde vücudu olumsuz etkiliyor.
Hem o çok sevdiğiniz yüksek kalorili, lezzetli yiyecekleri yiyip hem de zayıf kalmanız mümkün değildir.
En İyi Cevaplar. Bir kilo YAĞDAN vermek için.7700 kalori harcamak lazım. Ama insan vücudundaki toksinleri de atmak lazım.1 gün sadece sıvı tüketse vücudundan şişkinliği, toksini atar. Ve bu da neredeyse 1-2 kilo demektir.
Buna göre, kişiler yapım olaylarını artıracak şekilde kas kütlesini artırmaya veya dengeli, sağlıklı yemeye başlarsa, anabolizma artacak şekilde metabolizma hızlanır. Aksi şekilde, günlük hareket miktarı azalan, yetersiz beslenen kişilerde yıkım olayları daha hâkim olduğundan metabolizma yavaşlar.
Kırmızı biber, somon, yumurta, yoğurt, Hindistan cevizi, ananas, kabak çekirdeği, avokado, yeşil çay, kahve, zerdeçal, zencefil yağ yakımını hızlandıran besinlerdendir. Bu besinleri beslenme rutininize ekleyerek vücudun yağ yakmasına destek sağlayabilirsiniz.
Açlık süresi içerisinde vücutta depolanan yağlar yakıldığı için hızlı kilo verme sağlanabiliyor. Buna ek olarak 8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji kaynağı olan mitokondriyanın fonksiyonu uyarılıyor.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
İstenmeyen kilo kayıpları bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi, bazı yiyecekler farkında olmadan kilo kaybına sebep olabilirler. Bu yiyecekler; yoğurt, yumurta, elma, tarçın, sirke, greyfurt, brokoli ve lahana olarak sıralanabilir.
Hızlı yemek yeme sırasında besinler tam anlamıyla çiğnenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlaşmasına neden olur. Besinler bu şekilde tüketilirken beyne giden sinyaller daha geç tokluk hissi uyandırır ve sonuçta kişi daha fazla yemek yemesine ve kilo artışına sebep olabilir” uyarısında bulundu.
Bunun nedenleri ise stres, aile genetiği, günde bir saatten fazla spor yapmak veya günlük kalori alışını kısıtlamak (kadınlar için günlük kalori 1700; erkekler için 2000'den az olması halinde) olabiliyor. Tiroid bezi vücudumuzdaki hücre metabolizmalarının tamamını etkiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri