Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo, marş basıldığı andan itibaren devrededir. Sadece motor için yeterli basıncı ve hava basma gücünü elde etmek için egzoz gazı debisinin artmasını yani motorun devirlenmesini bekler. Bu devirlenme kaçıncı viteste olursa olsun turbo görevini yapar.
turbo sürekli devrede arkadaşlar.
TSI motorlarda turbo boşluğu bulunmuyor. Turbo boşluğu olmadığı için düşük devirde de güç kaybı yaşamıyor. Yakıt tasarrufu noktasında avantaj sağlıyor. Daha çevreci bir sürüş deneyimi sunuyor.
Turbolar ayrı bir yağlama sistemine sahip değildir. Karterde bulunan motor yağını kullanır bu yüzden aracımızı çalıştırdığımızda ortalama bir dakika rölantide çalıştırırsak yağ turbo sistemine ulaşır ve turbo daha uzun ömürlü kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
bence maksimum 130.000-160.000 km arası olur.hatta o kadar bile olmaya bilir.
Sabah ilk çalıştırma da 30 saniye bekleyip hareket edin,motor ideal ısısına gelmeden 3 bin devri geçmeyin. Devirli ve hızlı sürüşten sonra,durduktan sonra stop etmeden önce yine 30 saniye bekleyin. Temel olarak yapıcaklarınız böyle olsun,çok büyük sıkıntı yaşamazsınız.Arabanız hayırlı olsun,allah kaza bela göstermesin.
TSİ FSİ GDI araçlara bulunan sıvı sistem, LPG ile uyum sağlayamaz. Burada yine usta ellerde ve biraz fazla maliyetle uyum sağlanabilir ancak pek çok usta bu tip motorlara LPG bileşimini önerilmez.
Sadece turbonun motora ve çekişe katkısı belli bir devirin üzerinde başlar ve arçata hissedilir bir çekiş, ivmelenme olur. Bu durum yanlış algılanarak turbo devrde, devrede değil gibi bir şehir efsanesine yol açmış durumda. Turbonun devreye girmesi çıkması diye bir durum yoktur. Turbo herzaman devrededir.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Basınç yüklü egzoz gazı otomobilin motorunu terk etme aşamasına geldiğinde, turbo sisteminin türbin çarkına tönlendirilmektedir. Göbekte bulunan mil, türbin ile birlikte döner ve milin diğer tarafında bulunun kompresör çarkının çevrilmesi sağlanır. Böylece kompresör yüksek hızla dönmeye başlar.
Turbo Ömrü Ne Kadardır? Turbo ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında aracınızın markası ve modeli, kullanım koşulları, aracın bakımı ve kullanım sıklığı gibi etkenler yer almaktadır. Genellikle turbo 100.000 - 150.000 km arasında ömre sahiptir.
turbonun bastığı havanın basıncını ölçen bir sensör var o sensör belirlenen basınçtan fazla bir basınç algıladığında ecu motoru korumaya alır, yani wastegate i açarak turboyu devre dışı bırakır araç basınçsız bir şekilde yürür.genelde kontak kapatıp 1-2 dk sonra tekrar çalıştırdığında düzelir.
TSI, açılımı "turbo stratified injection" olan bir terimdir. Söz konusu açılımın Türkçe karşılığı "turbo kademeli enjeksiyon" demektir. Yani bu motor turbo özelliğine sahiptir.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır.
Aktif silindir teknolojisi, Volkswagen grubunun SEAT 1.4l TSI motorlarında uygulanmaya geçirilen yeni bir silindir kontrol sistemidir. Orjinal ismi ACT (Active Cylinder Technology) olan sistem Türkçe'ye “Aktif Silindir Yönetimi” veya “Aktif Silindir Teknolojisi” olarak çevrilmektedir.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Şehir İçi Tüketim (100 km) 6.9 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 4.6 lt. Karma Tüketim (100 km) 5.4 lt.
Castrol Edge 5W-30 LL, özellikle Volkswagen grubu araçları için tasarlanmıştır. Bu araçların özelliklerine uygun olarak düşük kül, fosfor ve kükürt içeriğine sahip. Bu nedenle, özellikle VW Golf 6 1.4 TSI gibi Volkswagen marka araçlarda kullanılmaktadır.
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri