Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Motor hacmi, her silindirin sahip olduğu hacim değerlerinin toplamını ifade ediyor. Örneğin 1,4 litrelik 4 silindirli bir motorun her bir silindiri yaklaşık olarak 350 cc hacim değerine sahip oluyor.
Araçlar kendi içerisinde motor hacimlerine göre sınıflandırılmaktadır. 1.2 motor tabiri de bu sınıflandırma arasında yer almaktadır. 1.2 motor demek, 1200 litre manasına gelmektedir.
1.2-1.4-1.6-1.8 gibi terimler aracın motor hacimleridir.yani 1200,1400,1600,1800 litre diye gider.
Bir araçtaki motor hacmi ne kadar büyükse aracın gücü ve yakıt tüketimi de o kadar fazladır. Eğer aracı sadece eve, işe ve ara sıra gezmeye gitmek için kullanacaksanız çok büyük motor hacimli bir araca ihtiyacınız olmayacaktır. 1.2 ve 1.6 litre arasındaki motorlar ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Ayrıca motor gücü ve yakıt tüketimi ile doğru orantılı bir kavramdır. Motor hacmi büyüdükçe güç ve tüketim artar. Araçlar genel olarak küçük hacimli ve büyük hacimli olarak ikiye ayırılır. Örneğin 1-19,9 litre aralığındaki motorlar küçük olarak ifade edilirken 2,0 litre ve üstündeki motorlar büyük hacimlidir.
Motor kaputunu açtığınızda, karşınızda sağ tarafta Toyotasa yazan bir etiket bulunur. O etikette Model yazan bölümde ZZE111 yazıyorsa 1.4 motordur. Eğer ZZE112 yazıyorsa 1.6 motordur... Eğer bu kadar zahmeti çekemem derseniz şase numarasını yada plakayı bana özel mesajdan atın ben size SCR'sini çıkarayım...
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
Arabaların arkasında yazan 1.4, 1.6 gibi rakamlar arabanın motor hacmini gösterir.
MPI motor çok noktadan yakıt enjeksiyon sistemine sahip motorlara denir. Aracın emme manifoltuna bağlı olan 4 adet yakıt enjektörü, ECU'dan gelen sinyallere göre yakıtı emme manifoltuna gönderir. Orada hava ile karışım hale geldikten sonra emme subaplarından yanma odasına geçer.
Turbo Spercharger İnjektion kelimelerinin baş harflerinden oluşan TSI, çift şarjlı ve direk enjeksiyonlu motor olarak tanımlanır. Genellikle 1.4 litre gibi küçük hacimli motorlarda kullanılır. Çok özet bir teknik tanımla TSI, düşük hacimli motorda turbo ve kompresöt birlikteliği ile oluşturulmuş bir teknolojidir.
16 valve yazan 14 silindirli arabanın her türlü üzerinde iki tane egzoz iki tane emme subabı olduğu anlamına gelmektedir.
Tam açılımı ingilizce Comman Rail Diesel İntercooler olan ve dizel püskürtme sistemiyle çalışan bir motor türüdür. CRDI anlamı ise tutuculu püskürtme şeklinde tanımlanabilir. Zira bu motorlar egzoz gazı emisyonu prensibiyle çalışır.
TDI (Turboşarjlı Direkt Enjeksiyon), Volkswagen Grubu'nun turbo kompresöre ek olarak bir ara soğutucuya sahip common rail doğrudan enjeksiyonlu turbo dizel motor serisi için kullandığı terimdir.
Motor gücünün kaç HP olması gerektiği, kullanıcının ihtiyaçları ile doğru orantılıdır. Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
aracınız megane 1 oldugu için 1.6 8v 90 hp hocam. Teşekkür ederim. Yanlış hatırlamıyorsam 16v olanlarda sağ ön kapı çıtasının ucunda yazar 16v diye , sol kapı çıtasındada RXT , RTE , 1.9D falan gibi yazar. 8 V olanlarda bu logo yoktur.
1.3 olan araç turbo basınçlı motor ile 100 beygir alabilirken, 1.4 atmosferik bir motor 80 hp alabilir. Hacim büyüdükçe daha fazla beygir alınması muhtemel olsa da , bazı firmalar hitap ettikleri kesime göre yakıt / ekonomi / beygir / tork ilişkisi içinde motorlarını düzenlerler.
Mesela her silindirde bir emme ve bir egsoz subabı varsa ve araç 4 silindirli bir motora sahipse o arabada 8 subap vardır. Eğer silindir başına bir emme ve iki egsoz subabı varsa ve yine 4 silindirli bir motor varsa bu 12 subaplı bir motordur.
Sıralı dört silindir motor (Inline-4, I4 veya L4), dört silindirin de aynı çizgi üzerinde yer aldığı bir içten yanmalı motor tipi. Sıralı dört silindir motorlarda tek silindir sırasında yan yana yer alan dört silindir, tek bir krank milini çevirir.
CC aracın silindir hacmi demek hiçbir zaman hızı temsil etmez. Silindirin hacmi cc yani, santilitre (santimetreküp) olarak belirtilir.
Aracın gücünün hesaplaması ise şu şekildedir: Aracın kilowatt değeri, 1.341 ile çarpılır. Bu sayede HP değeri bulunur. PS ile ifade edilen motor gücü ise 0,986 çarpılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri