Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle adet düzensizliği, kişi için normal olan değerlere bakılarak değerlendirilmelidir. Kanama pıhtı içermemeli ve süresi 8 günü geçmemelidir.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
1 ayda 2 kere adet olmak neden olur? Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır.
Özellikle yerleşme kanaması gibi durumlar lekelenme olarak görülen ara kanamalar olabilir. Kadınlarda ara kanamalar çok çeşitli nedenlere bağlı yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra ara kanama nedenleri şöyle sıralanabilir; Gebeliğin ortaya çıktığını gösteren yerleşme kanaması yaklaşık adetten 10 gün sonra görülür.
Bir kadında normal adet döngüsü 21-35 gün arasında olmaktadır. Adet kanaması 2-7 gün arasında normal olarak kabul edilmektedir. Bu durum dışında yaşanan kanamalar her zaman olumsuz bir durumun habercisi olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle adet döngüsü dışında oluşan şiddetli veya uzun süren kanama, anemi (kansızlık) veya başka ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağrı: Kanama ile birlikte şiddetli ağrı veya karın ağrısı varsa, bu bir enfeksiyon, kist veya doku hasarı gibi ciddi bir sorunu işaret edebilir.
Kanama sırasında görülen kanın yapısı açık kırmızı veya koyu kırmızı kahverengidir. Bu kan yapısı adet döneminin başındaki veya sonundaki kanamalarda görülen kan yapısına benzerdir. Ara kanamanın temelinde yatan nedene göre görülen kan yapısı adet döneminde görülen kanama şekli ile benzer olabilir.
Adet kanamaları normal şartlarda 21 ile 35 gün arası normal kabul edilmektedir. Her kadında farklılık gösteren bu dönem En erken 21 en geç 35 gün içinde gerçekleşmeli. Aksi durumlarda düzensiz olarak kabul edilmektedir.
Bir yıl içinde görülen adet kanamalarının 21 günden daha sık aralıklarla görülmesi durumudur. Sık adet gören bayanlarda en çok görülen nedenler arasında hormonal dengesizlik, miyom, polip, hormonal bozukluklar, hipertroidi ve stres gibi faktörleri sayılabilir.
Yerleşme Kanaması
Döllenmeden yaklaşık 1 hafta sonra gerçekleşen yerleşme ya da tıp dilindeki adıyla implantasyon, lekelenme şeklinde hafif kanamaya yol açabilir.
Adetin düzensiz, aşırı miktar veya sürede olması
Adetin düzensiz, aşırı miktarda veya sürede olması durumunda; başta yumurtlamama (anovulasyon)olmak üzere hormon bozuklukları, myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları ve adenomyosis araştırılmalıdır.
Yaşanan travma veya stresin beyindeki üst merkezlerde adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine etki ederek adet döngüsünü de etkilediğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, bu sorunun kadınların yüzde 5-35'i arasında gözlenebildiğini söyledi.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Fıkıh kaynaklarımıza göre iki âdet arası temizlik müddeti en az on beş gündür (Merğînânî, el-Hidâye, I, 216). Bu süre dolmadan önce görülen kanama, özür kanaması olup ibadetleri yapmaya engel değildir.
Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
Hormonal dengesizlik sık adet görme sorununun (polimenore) nedenlerinden olabilir. Hormonal dengesizliğe ise yaşam tarzında değişiklikler, alınan ilaçlar, zayıf beslenme veya uyku düzensizliği yol açabilir. Kadınlarda hormonal dengesizlikler adet sırasında düzensiz ve aşırı kanama şeklinde görülür.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Adet düzensizlikleri, menopoza geçiş döneminde üztrojen progesteron hormon yapımındaki dalgalanmalar 3 Haftadan sık yada 4-5 ay a varan aralıklarla olan kanama düzensizliklerine yol açabilir diye belirten Dr.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Biberiye çayı, kekik çayı, adaçayı, zencefil çayı, kantaron çayı adet düzensizliğine iyi gelmektedir. Tarçın, susam tohumu, zerdeçal, rezene tohumu, çörek otu gibi baharatlar da adet düzensizliği sırasında tüketilmesi önerilen besinler arasında gelmektedir.
Adet dışı kanama çoğunlukla altta yatan bir probleme bağlıdır, bu nedenle bir hastalık olarak değil daha çok bir belirti olarak düşünülmelidir. Sebep kafa içindeki iç salgı bezlerine bağlı olabileceği gibi tiroid bezi, böbrek üstü bezi hastalıkları hatta rahim kanserleri dahi olabilir.
Adet gören kadınlarda ise düzensiz ara kanamalar ve aşırı kanama meydana gelmesi rahim kanserinin ilk belirtileri olabilir. Vajinal kanama ve akıntıların haricinde rahim kanserini ilerlediği durumlarda farklı belirtiler de yaşanabilmektedir.
Ara Kanamayı Görmezden Gelmeyin
Kimi zaman bu tür anormal kanamalar kendiliğinden düzelir. Fakat altta yatan nedeni bilmek ve bunu tedavi etmek gerekmektedir. Sorunu görmezden gelmek daha da kötüleşmesine neden olabilir. Enfeksiyon, kanser veya başka bir ciddi bozukluksa, sonuçları yaşamı tehdit edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri