Bebekler Ne Zaman Hurma Yiyebilir? 8 aylık bir bebek için hurma, katı gıdalara geçiş yaparken tanıştırılabilecek sağlıklı bir seçenektir. Bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü veya formülle beslenmesi önerilirken, altıncı aydan sonra katı gıdaların eklenmesi önerilir.
Çocuğa Yedirilecek İlk Gıda (Tahnik):
Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla yapılabilirse de kuru hurma ile yapmak müstehaptır, daha faziletlidir.
Cennet hurması bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. Cennet hurmasını cam rendede rendeleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz.
Hamilelik döneminde kararında hurma tüketmenin birçok faydası bulunur. Hurmadaki folik asit anne karnındaki bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunur. Hamilelikte hurma tüketmenin anne adayına da olumlu katkıları var. Hurmanın rahim açıklığını artırmak ve doğuma kolay başlamak bu katkılar arasında yer alır.
Blender veya robottan geçirerek püre haline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Hurma, buharda pişirildiğinde daha yumuşak bir kıvam alır. Bu sebeple buharda pişirdikten sonra bebeğinizin beslenme menüsüne ekleyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Yenidoğanlara hurma vermek, hurmaların sindirilmesi ve emilmesi kolay olduğundan sindirim sürecini iyileştirir ve aynı zamanda çocukları kansızlıktan korur ve bunun nedeni demir içermesidir.
Bazı kişilerde hurma alerjisi ortaya çıkabilir ve buna ek olarak sülfit adı verilen bileşikler bazı hassas kişilerde alerjik semptomlara neden olabilmektedir. Hurma alerjisi belirtileri ağız ve dilde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman doktora başvurmak önemli olmaktadır.
Özellikle hurma, incir, kırmızı üzüm, şeftali, kuru kayısı, hünnap, havuç, dereotu, semizotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı besinler anne sütünün miktarını artıracak besinler arasında yer alan meyve ve sebzelerdir.
Günde 15 tane yenmesini öneren Diyetisyen Murat Topoğlu, hurmanın pankreasta ensülin salgılanmasını düzenli sağlayarak şeker dengesini korumakla birlikte doğum yapacak kadınlara faydalı olduğunu söyledi. Doğumu kolaylaştırdığı gibi loğusalıkta süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünün artışını sağlar.
Doğanın bir mucizesi olan hurma meyvesi, hem gebelikte hem de emzirme döneminde anneye fayda sağlayan bir besindir. Oksitosin hormonu benzeri bir bileşene sahip olan hurma, doğumu kolaylaştırma ve emzirme döneminde anne sütünün arttırıcı etki göstermesiyle ön plana çıkmaktadır.
8 ay civarındaki bebeğinizi hurmayla tanıştırabilirsiniz.
Önce hurmaları bir cezvede haşlayınız. Sonra kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp soğumaya bırakınız. Ayrı bir cezvede su ile irmiği kaynatınız. En son olarak irmik hurma ve pekmezi blender ile eziniz isterseniz hurma yerine kuru kayısı ile de yapabilirsiniz.
Bazı kültürlerde ilk emzirme yapılmadan önce bebeğin gazı olmasın diye bebeğin ağzında nar tanesi patlatma ya da soda içirilmesi, bereket inancı ile sütten önce bebeğe hurma ve zemzem suyu verme ya da aç kalıp sarılık olmasın diye şekerli su içirme gibi uygulamalar yanlıştır.
Yeni doğan bebeklerin damağına ezilmiş hurma yahut bal sürme işine “tahnik” denir. Tahnik sünnettir. Kelime, lügatte “damağa sürmek” manasına gelir. Muhtelif hadîs-i şerîflerle sabittir ki Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) bunu hem bizzat uygulamış hem de teşvik etmiştir.
Yarı kırk uçurma bebeğin 20. gününde, kırk uçurma ise 40. gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
Kayısı ve hurma tüketimi, vücutta süt üretimini artıran prolaktin hormonunu artırabilir. Kayısı iyi bir lif, potasyum, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Hurma ise lif ve kalsiyum yönünden zengindir ve doğal olarak tatlıdır.
Yine kuru erik,kuru kayısı, hurma ve kuru incir içerdikleri potasyum,lif ve doğal şeker sayesinde bağırsak floranızı olumlu etkileyecek ve rahat dışkılamanızı sağlayacaktır. Su tüketimini yeterli miktarlarda tutmak kabızlığın önlenmesinde ve çözümünde etkilidir.
3 Gün Emzirmeyince Süt Kesilir mi? Emzirmeyi bırakınca süt ne zaman kesilir, üç gün emzirmeyince süt biter mi gibi soruların yanıtları, hormonlarla ilgilidir. Yukarıda da açıkladığımız üzere sütün kesilmesi için yaklaşık 2-3 aylık bir süre gerekir. Sadece üç gün emzirmemek sütün kesilmesine neden olmaz.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
A, B6, C, B12, D vitaminleri bakımından zengin besin içeriğine sahip olan hurma aynı zamanda doğal bir antioksidan olma özelliğine sahip.
Hurma daha çok aşırı şekilde tüketildiği zaman zararlı hale gelebilir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez.
Muhammed'in (s.a.v.) hadislerinde bildirilmişti. Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Bulut hurmaya dair az bilinen konuları Yeni Asır'a anlattı. Kuran-ı Kerim'de ismi zikredilen 7 cennet meyvesinden birinin hurma olduğunu anlatan Bulut, nebat cinsinde insana en yakın meyvenin hurma olduğunu ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri