Agulama dönemi yine bireysel farklılıklar sebebiyle bebekten bebeğe farklılık gösterse de agu sesinin çıkarıldığı 2 ile 4 aylık zaman, dil gelişiminde genel olarak gıgıldama ya da agulama dönemi olarak adlandırılır. Agu Ne anlama Gelir? Agu, kelime olarak bir anlama sahip değildir.
Bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman agu gibi sesler çıkarmaya başlayabilir. Kendi kendine konuşur keyif alır.
Kocaman bir gülümsemenin eşlik ettiği bir mutluluk haykırışı, anlık bir “eh” ve anlaşılmaz bir ifade, biberon sonrasında memnuniyet belirten bir “agu gu”, ağlama ve huzursuz davranışlar... Endişeye kapılmayın, bebeğinizin vücut dilini, söylenmesini ve ağlamalarını yavaş yavaş çözeceksiniz!
Yenidoğanlar acıyı hissederler, bu durum klinik çalışmalarla da doğrulandı. Ancak nörolojik gelişim düzeyi açısından henüz acıyı lokalize edebilme durumları yok. İçinde bulunduğu durum rahatsızlık verdiğinde ağlayarak reaksiyon gösterir.
Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder. 2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar. Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.
İlgili 42 soru bulundu
Yenidoğan bebekler dokunulmaktan, okşanmaktan, sallanılmaktan, öpülmekten, kucağa alınmaktan çok hoşlanırlar.
BEBEĞİN KAFASI NE ZAMANA KADAR ŞEKİLLENİR? Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
Bebek birinci ayda annesini tanımaya başlar. Annesinin yüzünü, sesini ve kokusunu ayırt edebilir.
İlk aylarda sürekli kucakta olan bebek bu duruma çok çabuk alışır. Ancak bilinenin aksine bebeğin kucağa alınması onları şımartmaz, anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeğin günün belli saatlerinde kucakta olması gayet normaldir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bebekler yaşamlarının ilk birkaç ayı da dahil olmak üzere çok küçük yaşlardan itibaren korku geliştirirler. Bebekler büyüdükçe, çevrelerindekini algılama yeteneklerine bağlı olarak korkuları değişme eğilimindedir.
Bebek 3 ayın sonu, 4 ayın başlangıcında "agulama/babıldama"ya başlayacaktır.
Agu, kelime olarak bir anlama sahip değildir. Bebek rastgele çıkardığı 'a, ı, u, o' ünlülerine 'h, s' gibi ünsüz harfler ekleyerek 'ah, oh, as' benzeri sesler çıkartırlar. Bazen araya 'k, g' seslerini de katarak çıkardıkları sesleri birleştirebilirler. İşte Agu sözcüğü de tam olarak buradan gelir.
2 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz bilinçli olarak gülmeye başlar. Onunla konuştuğunuzda size gülerek ya da 'agu' gibi sesler çıkararak karşılık verir. 2 aylık dönemde bebeğiniz renkli nesneleri izleyebilir. Hareket eden bir cismi gözleriyle takip edebilir ve bu cisimlere daha iyi odaklanır.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür. Görme yaklaşık yüzde 5 düzeyindedir.
Doğduğu ilk andan itibaren bebeğinizle ten teması kurmak onu sakinleştirebileceğiniz en iyi yoldur. Annesinin sıcaklığını ve kokusunu hisseden bir bebeğin huysuzluğu azalacak, daha huzurlu ve sakin bir hale gelecektir. Yavrunuz kucağa alınmak istediğinde onu kaldırmadan yanına uzanıp temas kurabilirsiniz.
Bebekler kendi kendine uyumayı genellikle 3-6 ay arasında öğrenirler. Bu süreçte bebeğinize düzenli uyku saatleri ve uyku öncesi rutinleri uygulayarak bebeğinizin uyku alışkanlıklarını oluşturabilirsiniz.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Bir bebeği en az 5 aylık olmadan oturtmaya çalışmak ise doğru değildir. Çünkü kas ve kemikleri yeterince gelişmediği için boyun, sırt ve bel eğriliği gibi problemler oluşabilir.
DÜZ KAFA SENDROMU ÖNLENMEZSE KALICI HALE GELEBİLİR
Bebekteki düz kafa sendromu çocuk 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için yapılması gereken yöntemlere mutlaka uyulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri