Belirli uyku saatleri belirlemeli ya da bebeğinizin yorulduğunu fark ettiğiniz zamanlarda onu uyutmalısınız. Yeni doğan bebeğiniz günde ortalama 14 – 18 saat uyuyabilir. 1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez.
1 Aylık Bebek Uyku Düzeni
Günler ilerlemeye devam ettikçe bebeğin uykusunda küçük değişiklikler olabilir. Gündüzleri uyku saati çok az da olsa azaldığı için 7 saatlik uykuyu 2-3 periyodluk dilimde gerçekleştirebilir. Geceleri de aynı şekilde 2-3 saat uyuyup sonrasında uyanabilir.
Gece Uykusu
Sabah güne başlangıç saatini de ortalama 7.00 gibi düşünebiliriz. Güzelce beslendikten sonra, gece ortalama 22.00-23.00 arası bir saatte gece uykusuna başlayıp, sabah ortalama 7.00 civarına kadar gece genelde 2 veya en fazla 3 beslenme ile karnını doyurup hemen uykuya dönmesi beklenebilir.
Bir aylık bebeğiniz 24 saat içinde 18 ila 20 saat uyuyabilir, günde 4-6 saatini ise uyanık geçirir. Bebeğinizi uyumaya hazırlamak için hatta sakinleştirmek, rahatlatmak ya da eğlendirmek için ninni dinletebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
1 aylık bebek neden uyumaz? Yeni doğan bebeğin uyumamasının birçok nedeni olabilir. Örneğin; bebeğiniz çok sıcak veya soğuk olduğu için huysuz olabilir, kirli veya ıslak bezi olduğu için uyumaya hazır olmayabilir, gaz sorunları yaşıyor olabilir ya da aç olabilir.
Bebekler kendi kendine uyumayı genellikle 3-6 ay arasında öğrenirler. Bu süreçte bebeğinize düzenli uyku saatleri ve uyku öncesi rutinleri uygulayarak bebeğinizin uyku alışkanlıklarını oluşturabilirsiniz.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir. Bebeklerin gece uyku süreleri ortalama şöyledir; İlk 3 ay: 8-10 saat.
Bebek büyüdükçe uykusu düzene girmeye başlar. Bebeklerin yüzde 70'i, 3. aydan sonra düzenli bir şekilde uyumaya başlarken; 9. aydan sonra bu oran yüzde 90'a çıkar. Bebek 3 aylık olduktan sonra, uyku vakti gelince uykulu haldeyken yatağa ya da beşiğe bırakılabilir ve kendi kendine uykuya dalmaya alıştırılabilir.
Gece uykusu ise eskiye göre çok daha derindir, bu nedenle uykudan acıkarak uyanmıyorsa gece 5 saatte bir uyandırarak emzirmeniz yeterli olur.
Bebeğin üç saatte bir emzirilmesi önerisi doğru bir öneri değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir.
İlk altı ayda bebeklerin gece beslenme için uyanması gayet doğaldır. Altı aydan sonra ise anne sütüne devam eden bebekler, beslenmek için gece uyanırlar ve emme süreci boyunca bu devam eder. Bebeklerin geceleri uyanmasının bir diğer sebebi ise bezlerinin ıslak olmasıdır.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
Yenidoğan, beslenme için yaşamın ilk 3-4 ayı gece sık sık uyanıyor. Ancak bebek belli bir süre sonra bu alışkanlığa kendiliğinden son veriyor. Buna rağmen pek çok anne, bebek uyunmasa bile onun acıktığını düşünerek gece beslenmesine devam ediyor.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar. 6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri