Bebeklerde de görülen reflü hastalığı en sık da ilk 1 yaşta ortaya çıkar.
Yetişkinlerde görülen reflü gibi bebeklerde görülen reflü de stres, huzursuzluk, rahat olmama gibi durumlarda etkilenebilir. Bu nedenle bebeğin sessiz, huzurlu ve rahat bir ortamda beslenmesi yararlı olur. Bebeğin, beslenme sonrası en az 30 dakika aşırı fiziksel yapmaması, dinlenim durumunda olması reflüyü azaltır.
Bebeklerde mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın henüz tam olgunlaşmamış olması, genellikle yatar pozisyonda olmaları, midelerinin küçük olması ve sıvı gıda ile beslenmeleri reflü belirtilerinin sık yaşanmasına neden olmaktadır.
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma durumu olan reflü, bebeklerde doğumdan hemen sonra başlar ve en yoğun klinik belirtilerini ilk 6 ayda gösterir. 6. ayda bebeğiniz oturmaya ve katı ek gıdalara geçmeye başladığında ise sorunlar azalırken, 1 yaşına gelip yürümeye başladığında genellikle kaybolur.
İlgili 22 soru bulundu
Bebeklerin yalancı emzik kullanmaları da reflü tedavisinde faydalı olabilir. Emzik bebekte tükürük salgısını ve bağırsak hareketlerini artırarak reflü olasılığını azaltır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü belirtileri daha az görülür.
Reflü problemi bulunan bebeklerde uyku
- Uyuma zamanı gelince bebeğini her zaman sırtüstü yatır. - Karyolasının başucunu yükseltmek, uyumasına yardımcı olabilir. Yatak altına defter, katlanmış havlu ya da yastak koyarak karyolayı yükseltebilirsin. - Bebeğine masaj yaparak sindirimine yardımcı olabilirsin.
Reflüye bağlı yemek borusu hasarı ya da karın ağrısı bu duruma yol açabilir. Sıvıyla Karışık Gaz Çıkarma: Bebeklerde gaz çıkarma ya da hıçkırık sırasında mide içeriğinin de ağza gelmesi, reflüde sık görülen bir belirtidir.
Bebeklerde reflüye bağlı olarak oluşan kusma, beslendikten hemen ya da bir süre sonra ve genellikle ağızdan taşar tarzda olur. Bebeklerde emilen süt ya da mama peynirimsi görünümde ve ekşimsi bir kokudadır. Bebek ne kadar küçükse kusmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlar da o kadar tehlikelidir.
Örneğin; yenidoğan ve bebek reflüsünde anlık solunum durmaları, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı, huzursuzluk, beslenmeyi reddetme, beslenmede güçlük (öğürme, boğazına kaçırma), beslenme sonrası ağlamalar, kilo alınımında duraksama gibi tipik olmayan belirtiler de olabilir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Gastroenterologlar sindirim bozukluklarında uzmandır ve reflü teşhisi için endoskopi veya pH izleme gibi testler yapabilirler.
Reflü prematüre bebeklerde daha sık görülüyor
Reflü, bir hastalık olarak her bebekte görülmese de yeni doğan bebeklerin, özellikle de bir aylık bebeklerin yüzde 70'inde görülüyor. Özellikle gelişimsel bozukluğu olan bebeklerde, prematüre doğan ya da genetik yatkınlık taşıyan bebeklerde daha sık görülüyor.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir. Ancak reflü belirtileri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir.
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflüye daha az rastlanır. Bebek mümkün olduğunca az ve sık beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde; özel reflü mamaları bu süreyi ailenin ve bebeğin kolay atlatmasını sağlar. Hava yutarak beslenmek reflüyü artırabilir.
Özellikle 1-3 ay arasında belirgin görülen “infantil kolik” dediğimiz gazlı dönemde, barsaklarda gazdan dolayı adım atacak yer olmadığından ve mide aşağı doğru daha zor boşaldığından, bu dönemde bebeğiniz daha çok kusabilir.
Reflü bebeklerde pek çok probleme yol açmakta ve farklı hastalıklara da zemin hazırlayabilmektedir. Kilo kaybı ve gelişme geriliğine neden olur. Yemek borusundaki tahrişe bağlı olarak ağrı ve iştahsızlığa yol açar. Uyku pozisyonundan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk görülebilir.
0-6 ay arası kullanıma uygundur. Ürünün içi yüksek kaliteli dansiteli süngerden oluşmaktadır.
Hangi Mağazada Var? e&e Anti-Kolik Bebek Reflü Yatağı, sağladığı pozisyon ile mide asitinin kaçışını engeller. Yan kısımlarında bulunan yastıklar bebeğin yan yatış pozisyonunu destekler. Karın bölgesinde gaz çıkarmayı kolaylaştıran masaj özelliği vardır.
Yatağın pozisyonu bebeğin yan yatışını destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bebekler yan şekilde yatak pozisyonuna uygun şekilde yatırılmalıdır. 0-6 aylık süreçte bebeklerin mide gelişimi devam ettiğinden bebek için reflü yatağı kullanmaya devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri