Göz hastalıkları sonrası uygulanan tedavi protokolleri birbirinden farklılık gösterir. Katarakt sonucu en sık uygulanan prosedür cerrahi yöntemlerdir. Katarakt ameliyatı göz merceğinin yerinden çıkarılarak yerine yapay bir mercek takılması işlemidir.
Göz Fırlaklığının Nedenleri
Pek çok nedenden dolayı olabilir. Orbita çukurunun hacminin artması sonucu göz küresi dışarı doğru çıkar. Tedavi için öncelikle nedenleri belirlenmelidir. En sık neden, Basedow-Graves hastalığı da denilen Hipertiroid yani troid bezinin aşırı tiroid hormonu salgılaması durumudur.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Nasıl Anlaşılır? Katarakt ameliyatı sonrası mercek hareket etmez; fakat merceğin yerinden çıkması durumu meydana gelebilir. Bu olursa; bulanık görme, göz ve baş ağrısı, çift görme gibi semptomlar meydana gelir. Mercek Kayması, acil tedavi gerektirir.
Merceği yerinde tutan liflerin zayıflaması, göze alınan darbeler, merceğin yerleştirildiği kısımdaki yırtılmalar ve bölgenin hasar görmesi, mercek kaymasına neden olabilmektedir. Bu durum beraberinde yeniden bir cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Yetişkinlerde şaşılık durumunda kayma miktarına göre tedavi planı yapılır. Prizmatik camlar, göze hareket veren kaslara enjeksiyon tedavisi veya şaşılık cerrahisi ile hastanın hem kayması hem de çift görmesi ortadan kaldırılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tıp dünyasında yayınlananan makalelerde, içe olan kaymalarda %20-40 oranında, dışa olan kaymalarda ise %22-59 arasında, şaşılık ameliyatı sonra tekrar kayma meydana geldiği görülmüştür. Bu kayma bazen belirgin bir şekilde olup hastanın tekrar ameliyat olması gerekmektedir.
Göz kayması ameliyatları da diğer ameliyatlar gibi bazı riskler içermektedir. Görme kaybı ya da göz kaybı gibi riskler yok denecek kadar azdır. Enfeksiyon ve durmayan kanama gibi riskler ile karşılaşma olasılığı da son derece düşüktür.
Katarakt sonucu en sık uygulanan prosedür cerrahi yöntemlerdir. Katarakt ameliyatı göz merceğinin yerinden çıkarılarak yerine yapay bir mercek takılması işlemidir.
Nadir görülen komplikasyonlardan biri koyulan göz içi lensin yerinden kaymasını içermektedir. Kaymış olan göz içi lensin en yaygın belirtisi görme değişikliğidir. Görmenin ne derece etkilendiği göz içi lensin ne kadar kaydığına bağlıdır.
Göz kayması kimlerde görülür? Ailede şaşılık, göz tembelliği, yüksek kırma kusuru olanlarda göz kaymasına daha sık rastlanmaktadır. Kas felçlerine bağlı oluşan göz kaymalarında, hasta erişkin yaşta ise genellikle yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları ve kafa travması gibi bir durumdan kaynaklı olabilir.
Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir. Birinci ayın sonunda artık sorunsuz bir göz, son görme düzeyine ulaşmış olmalıdır.
Lens kaydığında yapılması gerekenler:
Derhal lensleri çıkarın. Göz doktorunuza muayene olun lenslerinizin temel eğrisinin gözünüzle uyumlu olup olmadığını öğrenin. Doktorunuzdan korneal eğiminizi gösteren lens reçetesi isteyin. Güvenli olduğuna inanmadığınız ürünlerden uzak durun.
Mercek takıldıktan sonra ilk iki gün sürekli göz koruyucu kapağı takmanızda fayda vardır. İlk 2 günden sonraki günlerde dışarı çıkacağınız zaman koruyucu olarak güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gerekmediği sürece öne eğilmemeli ve ağır kaldırmamalısınız.
Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.
Şaşılık genelde çocukluk döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi düz bakamayan gözlerdir. Diğer belirtileri arasında gözlerde sulanma, çift görme, baş ve göz ağrısı ile bulanık görme sayılabilir. Baş ve gözün yana çevrilerek bakılması ve üç boyutlu görememek de şaşılık belirtileri arasında sayılmaktadır.
Şaşılıkta her ne kadar erken tedavi tercih edilse de erişkin yaşlarda da tedavi mümkündür. Operasyon tercihen genel anestezi altında yapılır. Operasyon sonrasında göz kapatılır. Ameliyat sonrasında 1. günde göz açılır ve pansumanı yapılır.
Hayır akıllı mercek ömür boyu gözde kalabilmektedir ve değişimi zorunlu olmadıkça gerekmemektedir.
Ülkemizde her yıl yüzbinlerce kişi katarakt ameliyatı olmaktadır. Katarakt ameliyatında, bulanıklaşan göz merceği temizlenerek çıkarılır ve yerine görmeyi sağlayacak yapay mercek takılır.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Katarakt ameliyatla alınmazsa görme kaybı ve son aşamada körlük oluşur. Gelişmiş ülkelerde katarakt modern cerrahi yöntem dikişsiz ameliyat fako yöntemi ile göz içinde eritilerek tedavi edilir.
Multifokal mercekler katarakt ameliyatı sırasında takılıyor
Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal mercek çıkartılarak, yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Bu durumda hasta okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalır.
Birçok hastamız görmeyen gözde kayma kesinlikle tekrar eder düşüncesine sahiptir veya bu riski göze almak istememektedir. Görmeyen bir gözde şaşılık kendiliğinden düzelme şansı pek de olmayan bir durumdur. Hastalarımız zaman içinde kaymanın giderek arttığını ifade etmektedir.
Şaşılık ameliyatı ardından bir hafta içerisinde gözde ciddi iyileşmeler görülür ve kişiler iş hayatlarına rahatlıkla dönebilir. Operasyon ardından sadece ilk gün içerisinde göz kapalı tutulur.
Şaşılık ameliyata, şaşılığın miktarına bağlı olarak kaç tane kasa müdahale edileceğine göre değişiklik gösterir. Ameliyatın süresi genel olarak kısadır. Ortalama olarak ameliyatlarımız yaklaşık bir saat sürer ve bu sürede tamamlanır.
Göz kayması ameliyatı her hastada farklılık gösterebilir. Kayma açısı az olan hastalarda ameliyat süresi 30-40 dakika iken, kayma açısı fazla olan kişilerde bu süre daha uzun 50-70 dakika kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri