Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU (işlemci çekirdeği'ni) kapsar. Çipte genellikle Ferroelektrik RAM, NOR flaş veya OTP ROM biçiminde program belleği ve ayrıca biraz da RAM bellek vardır.
Entegreler küçük boyutları ve düşük maliyetleri sayesinde bilgisayarlarda, cep telefonlarında ve diğer tüm elektronik dünyasında kullanılmaktadırlar. Entegre devreler; yükseltici, zamanlayıcı, bilgisayar belleği, mikroişlemci vb. olarak işlev görebilirler.
Kullanım amaçları doğrultusunda 2 çeşit entegre vardır:
Küçük Ölçekli (SSI), Orta Ölçekli (MSI), Geniş Ölçekli (LSI), Çok Geniş Ölçekli (VLSI), Aşırı Geniş Ölçekli (ULSI) ve Giga Ölçekli (GSI) gibi entegre sınıflandırmaları da mümkün.
Monolitik Mikrodalga Tümleşik Devre teknolojisi (Monolithic Microwave Integrated Circuit, MMIC) bir monokristal altkatman (substrate) üzerine aktif ve pasif aygıtların yerleştirilmesinde kullanılan bir teknolojidir. Bu devreler oldukça yüksek bir sınır frekansında çalıştırılabilirler.
Entegreleri, düşük ölçekli, orta ölçekli, geniş ölçekli, Çok geniş ölçekli, oldukça geniş ölçekli, giga ölçekli olarak da sınıflandırabiliriz. Birçok entegrenin lineerlik özelliği bulunur. Lineer entegre genellikle ses yükseltici, opamplar, radyo ya da TV'lerde kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Entegre TDK Sözlük Anlamı Nedir? Entegre kelimesi Türk Dil Kurumu dahilinde sözlük anlamı üzerinden tümleşik olarak ifade edilebilir. Özellikle birbirleriyle bağlantılı bir şekilde tüm durumlara gelme olarak anlatılır.
tek bir çekirdekte toplayan eleman olarak bilinir. DIP16 kılıfında bir entegre. İngilizcede entegre yerine kullanılan “chip” ismi, ahşap yongası anlamına gelmektedir. Bu terimin tam olarak Türkçe karşılığı ise “yonga”dır.
Kısa devre, bir elektrik devresinde farklı gerilimlere sahip iki veya daha fazla noktanın kasıtlı olarak ya da kaza ile birbirine değmesi ile oluşur. Devrede anahtar kapalı olsa da elektrik akımı, gerilimi düşük ya da sıfır bir noktadan geçerek alıcıya ulaşmaya çalışır.
Entegreler; elektronik devrelerde kullanılan transistör, direnç, kondansatör ve diyot gibi devre elemanları içeren ve yonga adı verilen yarı iletken bir yapıdır. Bu elemanlar yonga içerisinde birbirlerine bağlanarak bir devre oluştururlar. Oluşan bu devrenin uygun yerlerinden dışarıya bacaklar (pinler) çıkarılır.
CMOS (İngilizce: Complementary Metal Oxide Semiconductor; Bütünleyici Metal Oksit Yarı İletken), bir tümleşik devre üretim teknolojisidir. N-tipi ve P-tipi olarak adlandırılan NMOS ve PMOS transistorların aynı tümdevre üzerinde gerçeklenmesine olanak tanır.
Integrated circuit (IC) yani Türkçe karşılığı ile “entegre devre”, transistörler, dirençler veya kapasitörler gibi bir dizi elektronik parçayı tutan, genellikle silikondan yapılmış küçük bir çiptir. Bu tür küçük çipler günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır ve elektronik cihazların çoğunda mevcuttur.
LEAD INSERTION TYPE ( DIP KILIF )
Malzemenin bacakları, kartın ön yüzeyinden girip arka yüzeyinden çıkarak lehimle sabitlenen malzemelere denir.
İki iletkenin birbirine teması sonucu akım çok yükselir. Böylece iletkenler aşırı ısınır ve yanar.
Entegre etrafındaki malzemelerin ölçümü veya Entegre nin datasheet 'e bakarak pinlerde voltaj ölçümü bize entegrenin tahmini olarak arızalı olup olmadığı hakkında fikir verebilir. Şüphelenilen entegre yenisi ile degistirilir. Multimetre ile entegre arızası bulunmaz.
Kısa devre bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu direncin aşırı düşük olması olayıdır. Bu durumda devre aşırı akım çeker ve şayet koruma devresi yoksa, kaynağın arızalanması, aşırı sıcaklık ve yangın tehlikesi oluşur.
Diyot, akım için tek yönlü anahtar olarak hareket eden bir yarı iletken cihazdır. Akımın bir yönde kolayca akmasına olanak sağlar ancak zıt yönde akan akımı ciddi şekilde sınırlandırır. Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
Beyan işletme kısa devre kesme kapasitesi (Ics):
Devre kesicinin ilgili beyan işletme geriliminde üst üste üç kez (O-t-CO-t-CO dizisi şeklinde) kesebileceği en büyük kısa devre değeridir. Icu akımının yüzdesi olarak verilir.
Aktif Devre Elemanları: Devrede kendileri güç üretebilen veya güç kazancı sağlayabilen elemanlardır. Genellikle birden fazla tipte yarı-iletken maddeden imal edilirler. Elektronik devrelerde özel amaçlar için kullanılan elemanlardır. Diyot, transistör ve entegre devreler örnek olarak verilebilir.
Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir. Eğer sonsuz değer yerine sonlu bir değer okunuyorsa bu iki iletken arasında bir kısa devre olduğu tespit edilmiş olunur.
Kısa devreyi önlemek için tercih edebileceğiniz yöntemler ise şu şekildedir; Fişi aşırı yüklememek. Kaliteli elektrik ekipmanları kullanmak. Televizyon gibi cihazları sürekli olarak fişten çıkarmak.
Üç faz kısa devre: Eş zamanlı olarak 3 fazda da meydana gelir. Genelde iş yerlerinde ve fabrikalarda görülür. Faz-nötr kısa devre: Nötr hat ile aktif hat arasında meydana gelir ve evlerde görülür. Faz-faz kısa devre: İki aktif devre hattı arasında meydana gelir, üç fazlı devreler arasında sık görülür.
Antik Roma döneminden bu yana kullanılmakta olan empoze kelimesi imposer sözcüğünden türetilmiştir. İmposer, zorlamak ve dayatmak anlamına gelirken, empoze etmek, bir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışmak ve aşılamak anlamına gelir. Bu kelime tahakküm altına almak ve baskı yapmak manasında da kullanılır.
Oryantasyon, farkında olmak anlamına gelirken oryante kelimesinin sözlük anlamı uyum sağlamaktır. Osmanlı döneminde bu kelimenin yerine ''zemine zamana uygun'' deyimi kullanılırdı. Zemine zamana uygun hem çağın gereklilikleriyle hem de içinde bulunulan ortamla uyumlu olmak manasına gelir.
Kelime olarak bakıldığında entegrasyon; uyum ve bütünleşme gibi anlamlara gelir. E-ticarette de çeşitli operasyonları, bütünleşik bir sistem içerisinde, uyumlu bir şekilde yönetmeyi sağlayan yazılım ve uygulamalar için bu terim kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri