Bilgisayarın donmasının en yaygın nedeni yazılımla ilgilidir. Sistem ile uyumlu olmayan bir yazılım, döngüye giren bir uygulama, hatalı aygıt sürücüleri, bozuk dosyalar, korumalı sistem dosyaları üzerine yazmaya çalışan virüs veya kötü amaçlı yazılımlar cihazda donmaya neden olabilir.
Bilgisayar sisteminin donmasının başlıca sebeplerinden biri cihazın belirlenen işi zamanında ve doğru yapamamasından kaynaklıdır. Bu aşamada aşırı yüklenen sistem işlemcisi kısa süreli olarak donabilir veya kasabilir. Bazı durumlarda işlemcinin de içerisinde çıkamayacağı durumlar söz konusu olabilir.
Önce dizüstü bilgisayarınızı kapatın. Dizüstü bilgisayar logo ekranında donduysa bilgisayarı kapanmaya zorlamak için güç ışığı sönene dek 15 saniye boyunca güç tuşuna basılı tutun. Bilgisayar kapandıktan sonra birkaç saniye bekleyin. [F2] tuşuna basılı tutun ve ardından güç düğmesine tıklayın.
Bilgisayar donması gerçeği
Bir bilgisayara ne kadar iyi bakım yapılırsa yapılsın tüm sistemler bir noktada donar. Dizüstü bilgisayarın donmasının birçok nedeni vardır: tespit edilemeyen kötü amaçlı yazılımlar, uyumlu olmayan veya yanlış yapılandırılmış donanım, yetersiz depolama ve aşırı ısınma vb.
İlgili 25 soru bulundu
Başlat Menüsü / Aç – Kapa / Bilgisayarı kapat yolunu izlemek yani üç düğmeye tıklamak gerekiyor. Bunun yanında bu görevi kısa yol olarak tanımlayıp masaüstüne simge halinde ekleyebilirsiniz. Kısa yol olarak da yukarıda söz ettiğimiz gibi: Önce, ALT+F4 sonra da ALT+A tuşuna basınız.
%95 ihtimal olur.
Donmuş bilgisayar nasıl düzeltilir? Windows'ta ESC tuşuna iki kez basın. Bu işlem, imleci kilitleyen ve bilgisayarın donmuş gibi görünmesine neden olan hataları kapatacaktır. Donmuş uygulamayı kapatma: Windows bilgisayarda Ctrl + Alt + Delete tuşlarına aynı anda basıldığında görev yöneticisi penceresi açılacaktır.
Genellikle Android telefonları, güç ve ses açma tuşuna 10 saniye basılı tutarak yeniden başlamaya zorlanır. Güç ve ses açma tuşları bir tepki vermezse tam tersini yani güç ve ses kısma tuşlarını deneyebilirsiniz. 4.Telefonunuz yeniden başlamaya zorlamanıza rağmen tepki vermiyorsa bataryayı çıkarmayı deneyebilirsiniz.
Bu doğrultuda telefonu aşırı oranda uygulama yüklemek ve telefonu çok fazla zorlamak, donma gibi sebep ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda özellikle android temelli telefonlarda yazılım ve donanım uyumsuzluğu donmayı neden olabilmektedir.
Sistemin donması, genellikle SSD, RAM ve İşlemci arasında gerçekleşen performans sorunlarından kaynaklanıyor. Özellikle notebook cihazlarında bu sorunu çok daha sık görebiliyoruz. Bunun sebebi, masaüstü sistemlere göre soğutma performansının daha az olmasıdır.
Win+R klavye kısayolunu kullanarak Çalıştır penceresini açın ve perfmon /report yazıp Tamam'a tıklayın. Yeni bir pencere açılacak ve veri toplanmaya başlanacaktır. Yaklaşık bir dakika süren bu işlemin ardından karşınıza ayrıntılı bir rapor çıkacak.
Bu sorun Windows hazırda bekleme ayarı neden olabiliyormuş. CMD(komut istemi) yönetici olarak çalıştır. Kodunu kopyala, yapıştır ve enter tuşuna basarak Windows hazırda bekleme seçeneğini kapat. Daha sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın muhtemelen sorununuzu çözecektir.
Bilgisayarı açma ve kapatma: Bilgisayar kasanın üzerindeki power(güç-elektrik) düğmesine basarak açılır. Bilgisayarı kapatırken önce başlat düğmesine basarız. Daha sonra kapat seçilerek bilgisayarı kapatmış oluruz.
Bilgisayar Neden Donar? Genellikle gelişigüzel uygulama, program vs. yüklemesi nedeniyle donma sorunu görülebilmektedir. Özellikle de bilgisayara uygun olmayan programlar bir süre donmaya neden olabilir. Programlar kaldırılsa da bilgisayarda bazı dosyalar kaldığı için zamanla donmalara neden olmaktadır.
CTRL+ALT tuşlarına aynı anda basın ve sonra ekranı hangi yöne çevirecekseniz yön tuşları ile ekranı çeviriniz. Yön tuşları ok işareti ile gösterilen tuşlardır ve klavyenizin sağ kısmında bulunur.
Kısayol Tuşu Yöntemi:
Yatay (normal/dik): Ctrl + Alt + Yukarı Ok. Dikey (çeyrek saat yönünde çevirin): Ctrl + Alt + Sağ Ok. Yatay (ters çevrildi/baş aşağı): Ctrl + Alt + Aşağı Ok. Dikey (ters çevrildi veya çeyrek saat yönünün tersine çevrildi): Ctrl + Alt + Sol Ok.
Donma tepkisini sona erdirmek için de anlamlı sosyal ilişkileri arttırmak, iletişimi kuvvetlendirmek, fiziksel temasa geçmek sinir sisteminin dengeye dönmesine yardımcı oluyor.
1- Bilgisayarınızı açmak için On-Off tuşuna basın. 2- On-Off tuşuna basıldığında ESC basılı tutun. 3- F11 tuşuna basın.
Olası bir şekilde cihazınızın yanıt vermemesi durumunda bir yeniden başlatmayı zorunlu deneyin. Cihazda zorunlu bir yeniden başlatma gerçekleştirmek için güç tuşunu 30 saniye kadar basılı tutun. İpucu: Yeniden başlatma başarısız olursa, bir duvar şarj cihazına bağlıyken yeniden başlatmayı denemelisiniz.
Bilgisayarı açmak için öncelikle elektrik bağlantıları kontrol edilmelidir. Bilgisayarın güç kablosu mutlaka topraklaması olan bir prize takılmadır. Daha sonra bilgisayar kasasının ön tarafında bulundan Power(Güç) düğmesine basılmalıdır. Daha sonra ekrana ait Power(Güç) düğmesine basılır.
Buna göre ekleyeceğiniz yeni RAM; var olan RAM'le aynı boyutta, aynı frekansta ve hatta aynı marka modelde olmalı. Evet, aynı üreticinin aynı modeline sahip RAM'ini kullanmak her zaman önerilir.
Bilgisayarınızı açtığınız ilk dakika bilgisayarınız hızlı açılıyor fakat daha sonrasında bilgisayarınızda bir yavaşlama hissediyorsanız RAM den kaynaklanan bir arızadandır. Bilgisayarınızda hissettiğiniz performans düşüklüğü size bir arızanın varlığını gösteriyordur.
Takılabilecek maksimum RAM veya Sistem Hafızası miktarına bak. Anakartının üzerindeki soketlerin sayısını da görürsün. RAM'in eşler hâlinde takılması gerekir. Anakartın 16 GB RAM destekliyorsa ve anakartında dört adet soket varsa maksimum miktara ulaşmak için dört adet 4 GB'lık veya iki adet 8 GB'lık RAM takabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri