"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Herhangi bir reel sayının sıfıra bölümü tanımsızdır. Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Neden Sonsuz(∞)-1 = Sonsuz(∞)?
Sonsuzun tanım olarak ifade ettiği şey süregiden, sonu olmayan, sınırı olmayan vs cinsindendir. Matematiksel olarak da sonsuz sayı dizileri sonu olmayan veya sonu gelmeyen sayı dizilerini temsil eder. Bu nedenle sonsuzdan 1 çıkarmak sonsuzun tanımı gereği sonsuzluğu değiştirmez.
İlgili 18 soru bulundu
0 ⋅ ∞ belirsizliği limiti 0 olan bir ifade ile limiti pozitif ya da negatif sonsuz olan bir ifadenin çarpımının limiti alındığında oluşur. lim x → a [ f ( x ) ⋅ g ( x ) ] limitinde, lim x → a f ( x ) = 0 ve lim x → a g ( x ) = ± ∞ değerleri elde ediliyorsa, bu limit için 0 ⋅ ∞ belirsizliği vardır.
Herhangi bir sayıyı sonsuza bölmeden önce 1'i başka sayılara bölünürse aşağıda görüldüğü gibi bölen sayı büyüdükçe sayı küçülür, yani 0'a yaklaşır. Eğer bölen sonsuz olursa sonuç 0 olur. Sadece 1'i değil, bütün sayıları aslında bir sayı olmayan sonsuza bölünürse sonuç 0 olur.
Benzer olarak sonsuz + sonsuz işleminin de sonucu sonsuzdur. Çünkü sonu belli olmayan iki sayıyı toplarsak sonu belli olmayan bir sayı elde ederiz.
Paydaları sıfır olmayan herhangi bir kesir, rasyonel bir sayıdır. Dolayısıyla, 0/1, 0/2, 0/3 vb. gibi birçok formda temsil edebileceğimiz için '0'ın da bir rasyonel sayı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 1/0, 2/0, 3 / 0 vb. Bize sonsuz değerler verdiği için rasyonel değildir.
0/(sonsuz) 0 mı
0'ı 0 hariç neye bölersen evet sıfır gelir. Bir tam sayının sonsuz ile bölümü sıfırdır yani sıfır.
Yani 1/4, 1/2'den küçüktür.
İki kesrin paydaları eşitse, payı büyük olan kesir, payı küçük olan kesirden daha büyüktür.
Adım adım açıklama: 0 çıkartmada etkisiz elaman olduğu için cevap değişmez. Yani cevabımız, 1'dir. ↬ 0 hiç bir sayıyla bölünmez.
Cevabımız;Tanımsız olmalıdır. Çünkü; Bir sayıyı 0'a böldüğümüzde sonuç “Tanımsız” çıkar fakat 0'ı bir sayıya böler isek sonuç “0” olarak çıkar.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Yarım anlama gelen 1/2 yemek tariflerinde de bu şekilde kullanılır. Yanına gelen nesnenin yarım olacağını belirtir. Mesela 1/2 su bardağı demek yarım su bardağı demektir.
Rasyonel sayılarla başlayalım. İki tam sayının birbirine oranı olarak ifade edilebilen her sayı, rasyonel bir sayıdır. Tamsayılar, rasyonel sayılardır. Örneğin 1. 1 sayısını 1 bölü 1 olarak, veya eksi 2 bölü eksi 2 olarak veya 10,000 bölü 10,000 olarak ifade edebiliriz.
Sıfıra bölünememe meselesi de şöyle mesela 2/0 demek 2=0×a demektir ve böyle bir a sayısı olmadığı için tanımsızdır denir. 0/0 da 0=0×a demektir a yerine herhangi bir sayı yazılabileceği için a belirsizdir denir.
Doğrulanmış Cevap
Çünkü 0/2 = 0 ve 0 ' da tam sayıdır.
Sonsuz bölü 2, sonsuza eşittir.
=> sayı / sonsuz = sıfır.
Sorduğun sorunun cevabı sonsuzdur.
ise yanıtı sonsuz değil 1 dir. Genel bir kullanım olan 1 üzeri sonsuz belirsizliğinden bahsediyorsanız buna da sonsuz demek yine yanlış olur. Çünkü bu da diğer belirsizlikler gibi belli teknikler kullanılarak çözülen ve her soru için farklı yanıtlar veren bir belirsizlik tipidir.
, ∞, ya da unicode'da ∞) yana doğru sekiz sayısına benzeyen, sonu olmayan ve ebediyet anlamına gelen bir matematiksel simgedir. Sonsuzluk simgesi en çok matematik ve fizik alanında kullanılmakta olup, soyut bir kavramdır.
sıfırdır.Sonsuz tane sıfır çarpımı sıfırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri