Kabak, vitamin ve mineraller açısından son derece zengindir. 225 gram kabakta 17 gram kalori, 1 gram protein, 3 gram karbonhidrat bulunur. Yağ oranı ise 1 gramdan daha azdır. 1 gram şeker ve 1 gram lif içerir.
GLİSEMİK İNDEKSİ “0” VE “100” OLARAK KABUL EDİLEN BESİNLER
Brokoli, kabak, karnabahar, soğan, marul, patlıcan, kıvırcık, biber, turp, ıspanak, domates, avokado, et, balık, tavuk, yumurta, 6 adet çiğ badem, ceviz ve fındıktır.
Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir. Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlar.
Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar.
Kabağın kalorisi ve besin değeri
Lif açısından zengin bir sebzedir. A ve C vitaminlerini içerir. Kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum gibi birçok mineral içermektedir. Karoten alfa ve karoten beta maddeleri açısından oldukça zengindir.
İlgili 39 soru bulundu
Bol miktarlı lifli içeriğiyle kabak detoksunun faydaları şunlardır: Vücuttaki ödemlerin ve toksinlerin atılmasını hızlandırır.
İçine konulan yağ miktarı ise, abartıya kaçılmadığı sürece diyette yer verebileceğimiz kabak yemeğinin 1 porsiyonu ise yaklaşık olarak 330 kaloridir. Özellikle de bu yemeğin yanında ekmek tüketilmezse diyetlerinizde rahatlıkla yer verebilirsiniz.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve çeşitli şekillerde tüketilmektedir. İştah açan sofralarda mücver, kabak çorbası, kabak salatası ve yemeği olarak yer aldığında pek çok kişinin midesini şenlendirir. Kabak besin değeri yüksek, kalorisi düşük bir sebze olduğu için sık sık tüketilmelidir.
İçeriğindeki K vitaminin kan sulandırıcı etkisi vardır. yani kanın pıhtılaşmasını engeller ve böylece damar tıkanıklıklarını önler. Beyinde pıhtı oluşması gibi ciddi sağlık problemlerinin önüne geçer.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Sebze Ve Meyveler: İçerisnde bulunan vitamin ve mineral değerleriyle, besin lifi ve antioksidan içermeleriyle kan şekerinin sabit kalmasını sağlıyorlar. Portakal, karalahana, limon, lahana, ıhlamur, brokoli şalgam, , ıspanak, turp, greyfurt, çilek, böğürtlen gibi meyve ve sebzeler iyi gelen gıdalardır.
Domates, soğan, dereotu, kabak ve fesleğen ile hazırlanan kabak bastı yemeği, düşük kalorili olduğu için diyet listelerine ekleyebilirsiniz. Diyet listelerinde ara öğünlerin yeri oldukça önemlidir. Kabak, tuz ve zeytinyağı ile hazırlanan kabak cipsleri, öğün aralarında tüketerek kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz.
Kalori değeri düşük olması nedeniyle tercih edilen kabak sebzesini 3 gün tüketerek 3 kilo vermeniz mümkün. Öğle ve akşam yemeklerinde tüketmeniz gereken kabağı dilerseniz haşlayıp yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Bu şekilde tüketmek istemezseniz yoğurtla karıştırıp salata gibi de tüketebilirsiniz.
Kabağın yüksek tansiyonu düşürmesinin yanı sıra inme riskini azalttığı ve sinirler arasında iletişime yardımcı olduğu kaydedildi.
Geceleri yatmadan önce kabak çekirdeğini tükettiğiniz zaman, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerinizin işlevleri artacak ve sizlerin rahat uyumasını da sağlayacaktır. Kabak çekirdeği zengin miktarda e vitamini içerir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Yoğurtlu kabak kalori değerleri şöyledir: 1 porsiyon yoğurtlu kabak 90 kcal.
"Düşük kalorisi, içerdiği vitaminler ve antioksidan özelliği ile kabak, yaz aylarında fit ve zinde kalmak için vazgeçilmez bir besin. Doğru bir beslenme planı ile tüketilen kabak, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra vücuda enerji sağlıyor; cilt, kalp ve göz sağlığını koruyor.
Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyen pek çok kişi için kabak diyeti tercih edilen bir diyet çeşididir. Kabak diyeti sayesinde hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Meyveleri bol ve lif oranı yüksek olan kabak metabolizmayı ve bağırsağın çalışmasını hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri