Aralarında asal sayı,iki ya da daha fazla sayının 1'den ortak böleni olmadığı manasına gelir. 1 asal sayı değildir. Ancak bizden asal olup olmadığını sormuyor.Aralarında asal olup olmadığını soruyor.O halde 1 ile hangi sayı olursa olsun " Aralarında asal sayılardır.
1'in kendisi dışında pozitif böleni olmadığı için, 0 dahil tüm tam sayılarla aralarında asaldır. -1'in 1 dışında pozitif böleni olmadığı için, 0 dahil tüm tam sayılarla aralarında asaldır. 0'ın pozitif bölenleri tüm pozitif tam sayılar olduğu için, 0 ile aralarında asal olan sayılar sadece 1 ve -1'dir.
1 neden asal sayı değildir? 1, asal sayı olarak kabul edilmez. Asal sayılar, yalnızca 1 ve kendisi olmak üzere yalnızca iki pozitif bölene sahip sayılardır. Ancak 1, sadece kendisine (1) bölünebilen tek pozitif tam sayıdır.
Kısaca cevaplayacaksak: Hayır. Çünkü iki sayının birbirleri ile aralarında asal olması için 1'den başka ortak bölenleri olmamalıdır. Ama 1 ile 1 aralarında asaldır.
1 sayısının kendinden başka böleni olmasa da sadece bir bölene sahip olduğu için asla sayı değildir. 1 Asal mı? 1 sayısı asal bir sayı değildir. Bir sayısının sadece bölen kendisi olduğu için asal sayı kabul edilmemektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Asal olmayan sayılar, 1 ve kendisinden başka pozitif tam böleni olan 1'den büyük tam sayılardır. Örneğin, 4 asal olmayan bir sayıdır, çünkü 1, 2 ve 4 ile kalansız bölünebilir. Asal olmayan sayılar aynı zamanda bileşik sayılar olarak da adlandırılır.
Sayının kendisi asal ise, çarpan kalın yazılmıştır. 1 sayısının yalnız bir çarpanı vardır, o da 1'dir. Tanım gereği 1 sayısı asal olmadığından, asal çarpanlarının toplamı 0'dır.
a ve b birer tam sayı (sıfır hariç) olmak üzere, eğer a ve b nin 1'den başka ortak böleni yoksa (yani a ve b nin EBOB'u 1 ise) a ve b sayıları aralarında asaldır. Örneğin 8 ve 15 sayıları aralarında asaldır, çünkü 1'den başka ortak bölenleri yoktur.
- Çift sayıları aralarında asal olmaz. Mesela 8 ve 10 sayısı aralarında asal değildir. Aynı zamanda 18 ile 20 sayısı da yine aralarında asal olamaz. Çünkü bunlar çift sayı olduğu için her zaman ortak bölenleri bulunur.
Asal Sayı tanımına bakılırsa sadece kendisine ve 1'e bölünebilen sayılardır. Dolayısıyla 91'in bölen sayılarına bakılacak olursa;91'in bölenleri:13-7-1-91 olarak sonuçlar çıkmaktadır.
Kendisinden ve bir sayısından başka hiç bir sayının kalansız bölemediği sayılar asal sayılar olarak bilinmektedir. En küçük asal sayı 2'dir. Asal sayıların 2'den başlayarak sonsuza kadar devam ettiği söylenebilir. 1'den başlayarak 100'e kadar sayıldığında toplam olarak 25 tane asal sayı bulunur.
111 sayısının kendisinden ve 1 sayısından başka böleni olmadığı için bir asal sayı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Asal sayılar
Eratosthenes asal sayıları bulmak için basit bir algoritma geliştirmiştir. Bu algoritma Eratosten kalburu (İngilizce: Sieve of Eratosthenes) olarak bilinir. Matematikte Eratosthenes kalburu (Grekçe: κόσκινον Ἐρατοσθένους) asal sayıların seçilmesinde temel algoritmadır.
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89 ve 97 dir.
Pozitif tam sayılar kümesinde bu şekilde kendisinden ve 1'den başka böleni olmayan birçok sayı vardır. Bu özellikteki sayılara “asal sayı” denir. İlk on asal sayı 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29 biçiminde sıralanır.
Aynı zamanda negatif tam sayılar -1'e de kalansız bölünebilirler. Bunların hepsi düşünüldüğünde negatif sayılarda aralarında asallık gibi bir durumun gözetilemeyeceği anlaşılmaktadır. Kısacası negatif asal sayılar aralarında asal olur mu sorusunun cevabı hayır olacaktır. Negatif sayılar aralarında asal olamaz.
Negatif sayılar, kendilerine, 1 rakamına ve -1 tam sayısına bölünebildiği için ne asal olabilirler ne de aralarında asal olabilirler.
Bazı kaynaklarda kesir kavramının a/b (b sıfırdan farkı) şeklindeki iki tam sayının oranı olduğu, kesirler arasından pay ve paydası aralarında asal olanlarının ise rasyonel sayılar olduğu belirtilmiştir (Çelik, 2006).
Ardışık iki tam sayı düşünüldüğünde bu sayıların asal olduğu net bir şekilde söylenmektedir. Bunun yanında ardışık sayılardan biri sıfıra da eşit olabilmektedir. Örneğin a ve b iki adet tam sayı olsun. Bu sayılar sıfır hariç olmak üzere 1 den başka ortak böleni yoksa bu sayılar kendi aralarında asal sayıdır.
İki veya daha fazla doğal sayının aralarında asal olabilmesi için sadece 1'e ortak olarak bölünmeleri gerekmektedir. Aralarında asal sayılar örnek vermek gerekirse; 7 ve 11 aralarında asal sayılardır. Bütün asal sayılar birbirleri arasında da asaldır.
Bileşik sayı, en az iki asal sayının çarpımı olarak yazılabilen pozitif tam sayıdır. Tanım olarak, 1'den büyük her tam sayı ya asal ya da bileşik sayıdır. 0 ve 1 ne bileşik, ne de asal sayılardır.
ÖRNEK: 91 asal sayı mıdır? 91'in çarpanlarını bulalım. Görüldüğü gibi 91 sayısının çarpanları arasında 1 ve kendisinden başka sayılar da vardır. Bu yüzden 91 sayısı asal sayı değildir.
Yani 2'nin 2 tane çarpanı vardır, kendisi ve 1. Zaten asal sayının tanımını da böyle yapmıştık. Sadece kendisine ve 1'e bölünebilecek. Yani 2 bir asal sayıdır dedik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri