Mısır İrmiği: Mısırın öğütülmesiyle ortaya çıkan mısıra göre çok daha hızlı pişen bir besin kaynağıdır. Helva, revani, kısır, kek ve kurabiye gibi birçok aperatif lezzetin ana malzemesidir. Doğal ve organik mısırdan elde edilen bir irmik türüdür.
Mısır İrmiğinin Faydaları
Mısır irmiği, düşük glisemik indeksli karbonhidrat içeriği sayesinde hayatı fonksiyonların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar ve pankreas sağlığını tehdit etmez. Önemli miktarda lif içerdiği için bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
Çünkü içeriğindeki protein oranının yaklaşık yüzde 80'i glutenden oluşan buğday, gluten içeren besinlerin ilk sırasında yer alıyor. Bu sebeple aksi umulsa da, ne yazık ki irmik de gluten içeren besinler arasında bulunuyor!
İlgili 18 soru bulundu
Bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için kabız bebeklerde önerilir. -pirinç unuyla muhallebi: Nişasta ya da mısır unu kullanılmamalıdır.
Mısır İrmiği: Mısırın öğütülmesiyle ortaya çıkan mısıra göre çok daha hızlı pişen bir besin kaynağıdır. Helva, revani, kısır, kek ve kurabiye gibi birçok aperatif lezzetin ana malzemesidir. Doğal ve organik mısırdan elde edilen bir irmik türüdür. İçerisinde bol miktarda karbonhidrat bulundurmaktadır.
İrmik Zararları ve Yan Etkileri
Karbonhidrat oranı yüksek olduğu için irmik tüketiminde ölçülü olmanız önerilmektedir. Çok fazla ve sık tüketilen irmik kilo alımına neden olabilir. İrmik buğday ürünü olduğu için gluten içerir. Bazı kişilerin ise glutene karşı hassasiyeti olabilir.
İrmiğin içerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli miktarda kalmasına yarar sağlar. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kalp kasları daha sağlıklı çalışır. Kan dolaşımını düzenleyerek daha sağlıklı olmamıza destek olur. İrmik, E ve B vitaminleri açısından zengindir.
İrmik, İnce İrmik, İri İrmik, Helvalık İrmik, Oba İrmik, Mutlu İrmik, İrmik Helvası
Mısırın iri olarak öğütülmesi sonucunda elde edilen ve sofraların lezzet kaynaklarından olan mısır irmiğini; Helvalarda, sütlü tatlılarda ve irmiğin kullanılabileceği tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
Maalesef gluten teriminin yanlış bir kullanımı nedeniyle, mısır depo proteinlerine zaman zaman mısır gluteni denilmektedir. Bugüne kadar elde edilen bilgilere göre, mısırın Çölyak hastalarına zararı yoktur. Mısır alerjisi ya da intoleransı olan kişiler, alternatif olarak buğday, çavdar ya da pirinç yiyebilirler.
Özellikle kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının çok fazla kullanmaması gerekir. Aynı zamanda aşırı tüketilen mısır unu bağırsaklarda gaz problemi meydana getirebiliyor. Lif bakımından yüksek olduğu için yine fazla kullanmak bazı mide sorunları oluşturabilir.
Mısır unu da vücudu toksinlerden arındırmak için iyi bir seçenektir. Mısır unu, içeriğindeki faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Mısır unu, cilt için faydalı olan birçok vitamini bünyesinde barındırır.
İrmik bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Protein değeri en yüksek olan durum buğdayı irmiğini, bebeklerin en kolay sindirebildiği en ince haliyle siz minik gurmelerimize sunuyoruz. İnce bebek irmiğinin sindirimi, iri taneli irmiğe nazaran daha kolay olduğu unutulmamalıdır.
Son derece doyurucu ve kilo aldırıcı bir besin olan irmik, 6-7 aylık dönemde bebeğinize verebileceğiniz bir yiyecektir.
Bebek irmiği durum buğday cinsindeki buğdayın öğütülmesiyle elde edilen bir besindir. İrmik taneleri sarı ve parlak bir renkte olup kenarlı bir yapıya sahiptir. İrmik yapımında genellikle sert durum buğdayı kullanılmaktadır. Bu nedenle bebek irmiğinin besin değeri yüksektir.
Ancak irmik kilo aldırır mı sorusunun cevabı oldukça basittir. Evet gereğinden fazla tüketimde irmik kilo almanıza neden olacaktır. Aynı zamanda irmik uzun süre tok kalmanıza yardım edecek ve kan şekerinizi oldukça yavaş yükseltecektir.
Doktorlar tarafından şeker hastalarına, diyet yapanlarına ve insilün direnci problemi olan kişilere tavsiye edilmektedir. İrmiğin bileşenleri arasında bol miktarda demir minerali de bulunur.
Kas ve sinir sistemine faydaları: İrmik içerisinde magnezyum bulunur. Bu sayede irmik, kas ve sinir sisteminin çalışmasında önemli olan minerali sağlamada faydalıdır. Tokluk hissi sağlar: İrmikte bulunan lifler, besleyici özelliğine ek olarak, diyet yapanların daha fazla tokluk hissetmesine yardımcı olur.
Mısır ezmesi
Ya normal irmik veya homin irmik kullanılabilir.
Ayrı bir tencere içerisinde tereyağı orta ateşte eritilir. Ege Glutensiz Mısır İrmiği eklenerek 10 dakika tahta kaşık ile sürekli karıştırılarak kavrulur. Üzeri istenen malzeme ile süslenir, soğuyunca servis yapılır. İyice kavrulduktan sonra şerbet ve sıcak süt eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırılır.
Mısır irmiği olarak da bilinen polenta, ister sade, ister içine baharatlar ya da peynir çeşitleri eklenerek, ister lapa halinde, ister derin yağda ya da ızgarada kızartılarak tüketilebilen bir malzemedir. Polenta İtalyan mutfağında kendine büyük bir yer edinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri