mirra kurtce'de olum demektir, bu kahve de taziye evlerinde icilen bir aci kahvedir. ayni fincandan icmek "acinizi payla$iyorum" anlamina gelir.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Şanlıurfa yöresinin saygın ve varlıklı ailelerine miras olarak kalan mırra geleneği, konaklardan, büyük çadırlardan bugüne kadar gelmiştir. Bugün ise genellikle düğün yemeklerinden sonra veya vefat eden kişinin taziyesinde, Mırra ikram edilir. İkram geleneğine göre misafir gelince ikram edilir.
Mırra: Orta Doğu'nun Okkalı Kahvesi
Bizim toplumumuzda da uzun yıllardan beri tüketilen ve kültürümüzle özdeşleşmiş olan Türk kahvesi yanında başka kültürlerden gelen kahve çeşitleri de sevilerek içilir.
Mırranın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor. Mırraya tat vermesi amacıyla karışıma kakule katılabilir. Şekersiz içildiği için hazırlanırken tatlandırılmamaktadır. Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Kürt kahvesi İçeriğinde menengiç,kakule,keçiboynuzu hindistan cevizi kreması bulunur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi hafif olup köpük oranı fazladır. Hafif kahve sevenler için güzel bir kahvedir.
Mırra, Arap coğrafyasına ait ancak ülkemizde de Adana, Şanlıurfa, Mardin gibi illerimizde sıklıkla tüketilen bir kahve. İsmini Arapça acı anlamına gelen "mur" kelimesinden alan mırra isminin hakkını vererek dünyanın en sert kahvelerinden biri olma özelliği taşıyor.
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Commiphora myrrha, Afrika'da özellikle Yemen, Somali, Suudi Arabistan ve Etyopya'ya özgü bir bitkidir. Kızıldeniz, Hint Okyanusu kıyılarında da yetişmektedir. Arapça “murr”, Hintçe'de “bol, bola ya da hirabol”. “Mürrüsafi” ve “mirra" olarak da bilinir.
-Mırra yapımı için önce yeşil halde bulunan kahve çekirdekleri güzelce kavrulur. -“Dibek” adı verilen, ağaçtan yapılmış özel bir havanda çok inceltmeden dövülür. -“Gümgüm” adı verilen büyükçe bir cezvede 2 saat kadar kaynatılır.
Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir.
Mırra içildikten sonra kahve fincanının ağzı elle kapatılır ve kahve servisi yapan kişiye geri verilir. Fincanı alan kahveci de fincanın ağzını silerek bir sonraki kişiye mırra ikram eder. Mırra bir ortamda büyükten küçüğe doğru ikram edilir.
Süryani kahvesi, geleneksel lezzet Türk Kahvesi 'nin Mardin Süryani sunumuyla birleşmesinden doğmuştur. Mardin' e has içerisinde kakule aroması bulunan Süryani kahvesi, kahvenin tam tadını almanızı sağlıyor. Türk kahvesi şeklinde sunum edilen kahvenin farkı, yoğun tadından gelmektedir.
Sevimli ya da şirin görünen hem insan hem de hayvan ile beraber eşya üzerinden de bu kelime ortak şekilde kullanılabilmektedir. Ancak özellikle insanlar için değerlendirilen bir sözcük olduğunu dile getirmek mümkün. Genel anlamı itibariyle cute, 'şirin' karşılşığı üzerinden ele alınmaktadır.
Zeyilname kelimesi Arapçada “eklemek, ilave etmek” anlamlarına gelmektedir. Zeyil, sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi hallerdeki düzenleme işlemine verilen isimdir. Zeyilname ise bahsedilen düzenleme ardından oluşturulan belgelerdir.
Farsça kökenli bir isim olan ''Suzan'', ''Suz'' kelimesinden türetilmiştir. ''Suz'' kor parçası anlamına gelirken Suzan da yakıcı ve yanan demektir. Divan edebiyatında Suzan ismi, genellikle özlem duyulan sevgili anlamında kullanılmıştır.
Mırra kahvesini uzun uzun kaynatmanız gerekir. Kahveyi hazırlamak için öncelikle kahvenin telvesi ayırılıp karışıma su eklenir. Yani çekilmiş kahvenin üzerine su eklenir ve kaynatılır. Bir kıvama gelen kahvenin tortusunu ayırmak için süzerek "mutbak" denilen özel bir kaba aktarılır.
güneydoğu anadolu'ya özgü bir kahve çeşidi. oldukça sert ve acı bir kahvedir.
Bölgeye özgü Antakya Kahvesi, normal Türk Kahvesinden daha koyu ve daha serttir. Kahve çekirdeğinin çifte kavrulmuş olması daha sert bir aroması olmasını sağlıyor. Kahvenin kokusu çok güçlü ve keskindir. Kahve siparişinize göre anında taze çekilip gönderilecektir.
Yüzyıllardır Arap coğrafyasına özgü olarak bilinen Mırra kahvesi, Türkiye'de özellikle Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi Güney Doğu Anadolu Bölgeler'inde oldukça fazla tüketilen bir kahve çeşitidir. Bu kahveyi diğerlerinden ayıran özelliği ise oldukça acı ve ağır olmasıdır.
Acı ve ağır bir tadı olduğundan minik ve özel kulpu olmayan fincanlarda ikram edilir. Yapım aşamasında kakule bitkisinin tohumlarından faydalanılan mırra kahvesine aroma veren kakuledir.
9 Karışımdan oluşan kahvemiz A kalite içerikler (Öğütülmüş Kahve, Menengiç,Keçiboynuzu, Tarçın, Çikolata, Salep, Mahlep, Öğütülmüş Üzüm Çekirdeği,Krema) ile harmanlanarak farklı ve vazgeçilmez bir lezzet sunmaktadır.
Türkiye'de iki ayrı bölgede rastlanılan Dibek kahvesi görülmektedir. Biri Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Eğe Bölgesinde Dibek kahvesi ismi bölgelerle özdeşleşmiştir. Özellikle Diyarbakır, Adıyaman ve İzmir'de bu kahvenin tadına bakabileceğiniz, geleneklerinde tarih kokan bu kahveye rastlayabileceğiniz yerler mevcuttur.
Elazığ Çedene Kahvesi 22.02.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Antep Fıstığı Ağacının Odunsu Aromatik Kahvesi
Bir fıstık türü olan menengiç, ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgesinin yüksek kesimleri ile İç Anadolu bölgesinde yetişir. Kendiliğinden yetişen ve yaprak döken yabani çalı görünümündeki bitki Antep fıstığının özel bir çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri