1 çay bardağı dolusu şekerli leblebi 230 kaloridir. 100 gramı ise 568 kaloriye eşittir.
Enerji açısından birçok atıştırmalıktan daha az kalori barındırır. Bir avuç veya bir fincan kadar beyaz leblebi 70 kaloridir. Ortalama bir ara öğünde 15 gram karbonhidrat tüketilmelidir.
Bir avuç leblebide yaklaşık 30 kalori vardır. Kalorisinin az olmasının yanı sıra tokluk hissinin oluşmasını sağlamaktadır. Gün boyunca tüm ara öğünlerde tercih edilebilen sarı leblebi, ekmeğe olan ihtiyacın azalmasında yardımcı olmaktadır.
Faydalı yağlar ve lif bakımından zengin olan beyaz leblebi bölgesel incelmeyi hızlandırır. Güçlü protein kaynağı olan beyaz leblebi hem spor yaparak kas yapmaya çalışanların hem de et tüketmeyenlerin dostudur.
Çıtır leblebinin 100 gramında 390 kalori bulunmaktadır. 1 avuç çıtır leblebi (20 gr) 78 kaloridir. Çıtır leblebinin 100 gramı 68.9 gram karbonhidrat, 16.42 gram protein, 4.5 gram yağ içermektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
Leblebi genel olarak kilo aldırmayan bir besindir. Diyet listelerinde de leblebiye oldukça sık yer verilmektedir. Leblebi sade ve sossuz tüketildiği zaman metabolizmayı hızlandırır, sizi tok tutar ve zayıflamaya yardımcı olur.
LEBLEBİNİN FAYDALARI NELERDİR? Kalsiyum, magnezyum, fosfat, manganez, çinko gibi minerallerin yanı sıra K vitamini gibi vitaminler de içerir. Sarı leblebi tüketerek açlığınızı bastırabilirsiniz. Böylece açlık krizlerini sağlıklı bir şekilde atlatabilir ve uzun süre tok kalabilirsiniz.
İçerisinde bulunan yüksek posa nedeni ile fazla miktarda leblebi tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim problemlerine ve karın ağrısına neden olabilir. Leblebi bir karbonhidrat kaynağı olması nedeni ile fazla tüketildiği takdirde kilo artışları gözlenebilmektedir.
İçeriğinde bulunan kalsiyum başta olmak üzere yararlı maddelerin etkisiyle leblebi, kemik sağlığını da olumlu yönde etkiliyor. Düzenli tüketildiğinde dişlerin sağlıkla kalmasını sağlarken kemik gelişimi ve sağlığına da olumlu etkilerde bulunuyor.
1 kilo verebilmek için vücutta 7700 kalorilik bir açık oluşturmak gerekir. Yani ortalama 2000 kalori alan bir kişi diyetini 600 kalori eksik olacak şekilde beslenirse 2 haftada 1 kilo vermiş olur. Tabii kilo verimi kişinin metabolik hızına göre de farklılık gösterebilir.
180 gramlık orta bir kase yoğurt kalori değeri 112 kcal. 100 gr yoğurt kaç kalori? 100 gram yoğurt kalori değeri 62 kcal.
2,5 litre ime suyuna 5 adet limonun suyu sıkılır. 3 gün yapılan beyaz leblebi diyetinde sabah, öğle ve akşam öğünlerinde sadece 1 çay bardağı beyaz leblebi ve gün boyu limonlu su tüketilir. Diyetin dördüncü gününde normal beslenme düzenine geri dönülür. Beyaz leblebi diyetinin temeli limonun antioksidan özelliğidir.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
Leblebi nohutun 30 ila 40 dakika boyunca yüksek ateşte tuz ve baharatla kavrulmasıyla yapılır. Yarım çay bardağı sarı çıtır leblebi 20 gr. eder ve 70 kaloridir. Yarım çay bardağı leblebinin kalorisi bir dilim ekmekle eşit olduğundan ekmek yerine dilediğiniz zaman leblebi tüketebilirsiniz.
Leblebinin Faydaları
Çünkü içerisinde potasyum, lif ve C vitamini bulunuyor. Düzenli tüketirseniz vücudunuzun bir günlük vitamin ihtiyacını karşılamış olacaksınız. Yağ yakımına yardımcı olur ve metabolizmanızı hızlandırır.
Beyaz ve sarı leblebi, fazla tüketildiğinde vücutta yağ oluşumuna neden olur. Bu nedenle de kalori alımını arttırarak kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle diyet yaparken leblebiyi sınırlı bir şekilde tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Beyaz leblebi içerisinde hem karbonhidrat hem de protein bulundurduğundan iyi bir ara öğün besinidir. Spor yapan, masa başında çalışan veya kolay bir atıştırmalık isteyen herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir üründür.
corumluların kabız olmamak için geliştirdikleri bir yöntemdir. fakat leblebi ve su miktarı 1000 ml3/mg dengesini saglamazsa bu seferde cırcır olunur. "insanların leblebi yedikten sonra su içmeleri" şeklinde de yapılabilecek, çok normal bir ihtiyacı belirten genelleme.
Serotonin, triptofan ve amino asitler açısından zengin olan leblebi, uyku sorununu da ortadan kaldırmaktadır.
Sarı leblebi içerisinde bulunan zengin miktarda amino asitler, triptofan ve serotonin sayesinde uyku sorunu olan kişiler için oldukça faydalıdır. Uykudan önce tüketilmesi, bahsi geçen hormonların aktif hale gelmesini ve daha rahat uyunabilmesini de sağlayabilmektedir.
SÜZME PEYNİR, MUZ, ELMA
Muz, elma veya diğer taze meyveler, küçük bir porsiyon süzme peynir veya dilimlenmiş meyveler ile sade yoğurt ya da yulaf ezmesi ve yağsız, az yağlı süt ile diğer yüksek tahıllı mısır gevreklerinden yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri