Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Aynı zamanda, ağaçların büyüme mevsimi boyunca nemli ve sıcak havalar fungal hastalıkların gelişimine de yardımcı olur. Bu nedenle, Antepfıstığı ağaçları, ticari olarak sıcak ve kuru fakat soğuk kışı olan bölgelerde yetiştirilir, ancak tercihen sulamanın mümkün olduğu yerlerde yetiştirilebilir.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.
Fıstık ağacı susuz yetişir doğrudur. Fıstık ağacı susuz yetişir ama belli bir yıllık yağışı vardır.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
İlgili 44 soru bulundu
Çoğu zaman, çiftçiler verimli dönem boyunca hafif ve iyi drene olan topraklarda en az 4-6 defa sulama uygulaması yaparlar.
Antep fıstığı fidanı, pek çok iklimde yetiştirilmeye uygundur. Özünde çöl bitkisi olan Antep fıstığı ağacı, yüksek tuz oranına karşı dirençlidir. Bu nedenle tuzlu su ile beslenen Antep fıstığı ağaçlarının verimi önemli ölçüde artar. Antep fıstığı çöl bitkisi olduğundan dolayı çok fazla nemden de hoşlanmaz.
Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Yer fıstığı hasadı için tohumların ekilmesinden 4 ay sonrası uygundur.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Her ne kadar ilk ürün on yıl sonra alınsa da sabırla ve itinayla her yıl düzenli bir şekilde ağaçların bakımı ve toprağın sürümü ve gübrelenmesi yapılmalıdır. Fıstık ağacının erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlarda bulunduğundan ürün elde etmek için tozlanma ve döllenme yapılması ayrı bir özen gerektirir.
Siirt fıstığı meyilli, kıraç, kireçli ve verimsiz topraklarda da yetişebilmektedir. Ancak uygun anaç, erkek ve dişi çeşit ile birlikte düz, derin ve verimli toprak koşullarında sulamayla, kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Antep fıstık ağacı sıcağı seven bir bitki olup hem Akdeniz hem de çöl ikliminde yetiştirilebilir. Yaz sıcaklığının 35 - 40 derece aralığında olduğu bölgelerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez.
Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir.
Yani meyvenin oluştuğu yıl azot kullanımı yönünden baskın olan organ meyvedir. Yaprak analizlerinde azotun yapraklarda %1.8 den daha az bulunduğu ölçümlerde azot noksanlığı belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler yaprakların sararması ile kendini gösterir ve ilerledirkçe dökülmesiyle sonuçlanır.
Kış soğuklarının -15 derece ve daha fazla düşme ihtimalinin olduğu alanlarda meyve gözleri zarar görür.Bölgemizde, A.fıstığı ağaçları Nisan ayının ilk yarısında çiçek açmaktadır.
Doğru Gübreleme. Toprak yapısında yer alan minerallerin fıstık ağacına uygun olmaması durumunda elde edilecek verim düşecek ve iş kurumaya kadar gidecektir. İşte bu sebeple Antep fıstığı ağacı kurumasının çözümleri arasında ilk sırada gübreleme gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri