Gazete kağıdı inceliğinde incecik açılan yufkaların arasına ceviz ve antep fıstığı serpiliyor, üzerine dökülen tereyağı ve şerbetle lezzetini katlıyor.
Baklava yapımında normal tereyağı değil sade yağ kullanılır. Bu altın sarısı berrak yağ, sağlık için de çok daha faydalıdır. Baklava tepsiye döşendikten sonra kesim işlemine geçilir.
Hamuru için: 2 yumurta sarısı 1 su bardağı süt. Yarım su bardağı erimiş tereyağı
Gerçek baklavanın özü sade yağ nasıl yapılır? Koyun ve keçi sütü ile yapılmış tereyağındaki su ve yağsız kuru maddelerin uzaklaştırılması sonucu % 99 oranında süt yağı barındırarak ortaya çıkan sade yağ, kullanıldığı tüm yemeklere diğer yağ türlerinden daha fazla lezzet verir.
Sade yağ baklava dışında diğer şerbetli tatlıların yapımında da kullanılır. Sade yağ ile yapılan tatlılar diğer yağlardan yapılan tatlılara göre daha lezzetli olur.
İlgili 25 soru bulundu
Baklavanız fırından çıkıp 1-2 dakika dinlensin. Daha sonra ılınmış şerbeti üzerine yavaş yavaş, çektikçe dökün.
Baklava tepsisi büyüklüğünde kesilen yufkalar, ince oklavayla üst üste sarılır ve tabanı sade yağ ile kaplanan tepsiye döşenir. Aralarına sade yağ serpilerek tepsiye döşenen yufkaların orta katmanına Antep fıstığı serpilir.
Sade yağ; tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeler uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 700 gram sade yağ çıkıyor.
İpuçları: Kahverengi tereyağını çok yüksek ateşte yapmaya çalışırsanız yağ yanar ve süt maddeleri açığa çıkmayarak yanık bir tat elde etmiş olursunuz. Bu nedenle kısık ateşte dibinin yanmaması için sürekli karıştırarak ve belli aralıklarla çırparak hazırlamaya özen gösterin.
Sade yağ gezdirilir üzerine bolca, yağ kaynar değil ama sıcak olmalıdır, onu belirtmiştik. Önceden ısıtılmış 160 derece taş fırında 40-45 dakika kadar pişirilir.
Not: Baklavamızın arasına ve üzerine sadece tereyağı eritmeyelim çünkü tek başına erittiğinizde yanar ve baklavaya kötü tat verir, mutlaka sıvı yağı da ekleyelim.
Yufkaları açmak ve ara katları için:
250 gram eritilmiş tereyağı 3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi.
Tavada sıvı yağı ve tereyağı kısık ateşte 7-8 dakika ocakta tutalım. İyice ısınan sıvı yağı baklavanın üzerine gezdirelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kızarana kadar pişirelim. Pişen baklavamızı 5 dakika dinlendirdikten sonra soğuyan şerbet ile birleştirelim.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Baklava şerbeti nasıl konur sorusunun cevabında püf nokta acele etmemektir. Şerbeti direkt tencereden dökmek yerine kepçe kullanarak yavaş yavaş dökebilirsiniz. Şerbetin tatlıya eşit bir şekilde yayılmasına dikkat etmelisiniz. En köşelerden ortalara, tüm dilimlere şerbet gelecek şekilde kepçeyi gezdirebilirsiniz.
Tatlı yapımında tuzlu tereyağı kullanılmaz, tatlının tadını bozar. Tuzsuz tereyağı tuzluda olduğu gibi uzun süre dayanmaz, bozulur.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Sıcak su içinde eritme testi: Tereyağından bir parça sıcak suyun içine bırakın. Eğer parça parça olmadan bütün bir halde eriyorsa hakiki tereyağıdır. Tereyağının paketini açtığınızda bir kaşık ya da çatal yardımıyla bir parça alın. Pütür pütür olmuşsa kesinlikle hakiki tereyağı değildir.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Tereyağında aynı zamanda çok az miktarda da olsa süt proteinleri (kazein ve peynir altı suyu proteinleri) ve laktoz bulunur. Bu bileşenler, tereyağı ısındıkça köpük şeklinde ortaya çıkar ve tereyağın yüzeyinde hafif bir tortu olarak kalır.
Kızartılan hamur karışımlarına sirke eklemiyorsunuz
Kızartılarak hazırlanan şerbetli tatlılara o çıtır çıtırlığı ve diriliği veren şeydir nişasta ve sirke.
- Baklava önceden ısıtılan 160 veya 180 derece fırında üzeri kızarana dek 40 ile 45 dakika boyunca pişirilmelidir. - Baklava şerbeti, baklava pişene dek hazırlanmalıdır. - Fırından alınan sıcak baklava üstüne bir kepçe desteğiyle sıcak şerbet azar azar ilave edilmeli ve baklavanın içine çekmesi beklenmelidir.
Başta baklava olmak üzere, birçok tatlıya asıl lezzetini veren şey şerbettir. Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını açmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri