Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB, İngilizce: Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür.
Merkezi işlem birimi (CPU), sunucudaki temel bilgi işlem birimi olan donanım bileşenidir. Sunucular ve diğer akıllı cihazlar, verileri dijital sinyallere dönüştürür ve bunlar üzerinde matematiksel işlemler gerçekleştirir. CPU, sinyalleri işleyen ve bilgi işlem olanağı sağlayan birincil bileşendir.
Bu bilgilere göre CPU sahip olduğu hız değeri, saniyedeki çevrim miktarını belirtir. Örneğin, 500 Hz hıza sahip bir işlemci, 1 saniye içerisinde 500 çevrim yapabilir. İşlemci üzerinde bulunan ve Clock Generator denilen yonga, her bir vuruşu hassas kristaller aracılığıyla üretir.
Bir CPU'nun her çekirdeği ayrı ayrı çalışabilir veya görevleri tamamlamak için birden fazla çekirdek birlikte çalışabilir. Bu nedenle, ne kadar çok CPU'nuz varsa, bilgisayarınız o kadar hızlı olur. Örneğin, çift çekirdekli bir işlemcinin iki işlem birimi, dört çekirdekli bir işlemcinin dört işlem birim vardır.
CPU çekirdeği, bir işlemcinin işlem birimidir. Eskiden, her işlemcinin aynı anda tek bir göreve odaklanabilen tek bir çekirdeği vardı. Bugün işlemciler, her biri farklı bir görev üzerinde çalışabilen 2 - 18 çekirdeğe sahip ve bunun performans üzerinde etkisi büyük.
İlgili 26 soru bulundu
İşlemci kullanımının yüzde 100 seviyesine ulaşmasının nedeni işlemci fanı da olabilir. Hız aşırtma sonrasında fan, donanım bileşenini soğutma konusunda yeterli olmayabilir. Ayrıca fanın içerisinde toz birikmiş olabilir.
CPU (Central Processing Unit – Merkezi İşlem Birimi) yani işlemci, milyarlarca mikroskobik transistörden oluşan küçük bir çiptir. İki ana bileşeni vardır: Aritmetik mantık birimi (ALU) ve kontrol birimi (CU).
İşlemci hızı genel olarak, saniye cinsinden kaç döngüyle çalışma sağlayacağını gösterir. Saat olarak bakıldığında ise CPU hızı olarak da adlandırılabilir. Saniye başına yapılan döngü ölçüsünde, ölçü birimi Hertz olarak hesaplanır. Saatte hesaplanan yani CPU hızı ise GigaHertz şeklinde hesaplanır.
CPU önbelleği, işlemcinin sık kullanılan bilgileri pratik şekilde erişmesine yardımcı olmak için dizayn edilmiş küçük bir bellek bileşenidir. Bu sebeple desktop, laptop, tablet ve akıllı telefonlar önbellek taşırlar.
CPU ise Central Processing Unit kısaltmasıdır. Merkezi işlem birimi olan CPU bilgisayardaki işlemleri yapar ve tüm işlemleri ekranda yer almasını sağlar. CPU'nun ana görevi veri işleme merkezi olsa da grafik işleme yeteneğine de sahiptir.
Bilgisayarda CPU değeri çok yükseldiği zaman ısınma sorununa neden olabilir. Bu durumda, fanlar çok şiddetli bir şekilde çalışarak bilgisayar parçalarınızı soğutmaya çalışır. Soğutma süreci yeterli olmadığında ise bilgisayarınız bazı işlemleri gerçekleştiremez ve genel performansını kısıtlar.
CPU'ların hızını ve işlem gücünü ölçmek için GHz (gigahertz) olarak bilinen saat frekansı birimini kullanırız.Bir işlemcinin bir saniyede tamamlayabileceği maksimum işlem sayısı GHz cinsinden ifade edilir. Bir işlemci, gerçekleştirdiği her hesaplama için 1 Hertz'de çalışır.
İşlemcilerin tanımlanması ise işlemcide bulunan çekirdek sayısına göre Dual Core, Quad Core, Hexa Core, Octa Core ve Deca Core gibi sözcüklerle yapılır. Dual Core işlemcilerde 2, Quad Core işlemcilerde 4, Hexa Core işlemcilerde 6, Octa Core işlemcilerde 8 ve Deca Core işlemcilerde 10 adet çekirdek vardır.
Yani bu işlemciler mobil ve masa üst cihazlarımızın beyni konumundadır. CPU'nun Türkçe dilinde açılımı ise merkezi işlem birimidir. Telefon ve bilgisayarlardaki bellek, hesaplama ve depolama işlemleri CPU tarafınca yapılmaktadır.
İşlemcinin performansı elbet ki direkt olarak hızla ilgili bir unsur olduğundan sistemin hızını belirleyen ana unsurlardan birisi olduğu da düşünüldüğünde güçlü bir oyun bilgisayarı için güçlü bir işlemcinin gerekli olduğu bir gerçektir.
Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB, İngilizce: Central Process Unit ya da kısaca CPU), dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür.
Birçok kişi bilgisayarların basit bir iki parçadan oluştuğunu düşünmektedir ancak bilgisayarların çalışabilmesi için sayamayacağınız kadar çok parça vardır. Bunlardan en önemlilerinden iki tanesi CPU ve Ram'dir. CPU , bilgisayarımızın işlemcisi, Ram ise bilgisayarımızın geçici belleğidir.
İşlemci önbelleği, CPU'nun hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltan bir donanımdır. Ana belleğe(RAM) kıyasla küçük, hızlı ve işlemci çekirdeğine yakındır. Sık kullanılan veriler ya da en güncel veriler işlemci önbelleğinde saklanır.
İşlemci hızı tercih edeceğiniz cihazın çekirdek sayısı ile de doğru orantılıdır. Yani, dört çekirdekli işlemciye sahip bilgisayarların işlemci hızı çekirdek sayısı ile çarpılarak saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi elde edilir.
Genel olarak, normal bir kullanım sırasında CPU kullanımı yüzde 10 ile yüzde 50 arasında olmalıdır. Ancak, yüksek CPU kullanımı sıkıntı yaratıyorsa, kaynakları yoğun olan uygulamalar veya hizmetler kapatılabilir veya devre dışı bırakılabilir.
CPU'nuzun aşırı ısınmasından endişe ediyorsanız, satın alacağınız özel bir fan kullanmanız iyi bir fikir olabilir. CPU'nuzun normal çalışma sıcaklığı, ideal olarak, 75 dereceden daha sıcak veya 20°C'den önemli ölçüde daha soğuk olmamalıdır.
·İşlemci: İşlemci yani merkezi işlem birimi(CPU) gerekli işlemleri gerçekleştirir ve gerekli yerlere gönderir. Bilgisayar üzerinde yapılan her işlem ve hareket, işlemcinin bilgisi dahilindedir. İşlemciler mekanik parçası bulunmayan birer entegre devrelerdir.
2. Sistem Bilgisi
"Windows + R" kısayolunu kullanarak Çalıştır'ı açın. Kutucuğa "msinfo32" yazın ve ardından "Enter" tuşuna basın. "Sistem Özeti" sekmesine tıklayın. "İşlemci" kısmından çekirdek sayısını görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri