Ekmek düşünüldüğü gibi suçlu bir gıda değil. İkinci sorumuzun cevabı ise:'' Evet, ekmeğe gerçekten ihtiyacımız var''. Neden mi? Türk halkının beslenme şekli incelendiğinde, günlük karbonhidrat ihtiyacının diğer gıdalardan alınan oranının ihtiyacın ancak1/4 ü olduğunu görüyoruz.
Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
Yapılan araştırmalar sonucunda bir hafta boyunca ekmek tüketilmediğinde vücutta bazı deformeler ortaya çıkmıştır. Uzmanlar ekmeğin azaltılması gerektiğini fakat tamamen hayatımızdan çıkarıldığında ise olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguluyor. Ekmek tüketiminde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Ekmek tüketimi son zamanların en tartışılan konusu oldu. Hatta hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Ancak araştırmalar uzun süre karbonhidrattan fakir beslenmenin kalp hastalığı riskini yüzde 20 artırdığını söylüyor.
İçeriğinde hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlayan en önemli besin öğesidir. Glikojen; insan ve hayvan vücudunda bulunan karbonhidrattır yani depo formdur.
İlgili 24 soru bulundu
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için, ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
Hazır beyaz ekmek gibi yüksek miktarda basit karbonhidrat tüketimi kilo alımına neden olabilir. Diyabet, kalp hastalığı ve birçok kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir. Bununla birlikte ekmeğin besin profili türüne bağlıdır. Tam buğday ekmeği gibi lifli bir ekmek daha yüksek besin değerine sahiptir.
Tartışmalara neden olan açıklamaları ve çarpıcı önerileri ile gündeme gelen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez modern ve cüce olarak tabir edilen buğdayın tüketimiyle hastalıkların arttığını söyleyerek, modern buğdaydan yapılan ekmeğin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Karbonhidrattan zengin bir besindir ve vücuda enerji sağlar. Ayrıca bir miktar(%8) protein ve vücut açısından son derece önemli vitaminlerin kaynağıdır. Bu özellik günümüzde artan ekmek çeşitleri ile güçlendirilmiştir.
Çölyaklı kişiler buğday, arpa ve çavdarda bulunan protein olan glütene karşı hassastırlar. Genel popülasyonun yüzde 30'u çölyak hastalığı genini taşımaktadır.
Doç . Dr. Oğuz Özyaral, karbonhidratın yeteri kadar alınmadığı zaman, vücudun kaslarda birikmiş olan karbonhidratları yakacağını ve kasların çökeceğini söyledi.
İnsülin direnci vücuttaki enflamasyonu da artırıyor. Karnınızın çevresinde yağ birikiyor, daha fazla karbonhidrat yemek istiyorsunuz; genel olarak daha iştahlı oluyorsunuz. Metabolizmayı yavaşlatıyor; hormonal bağışıklık açısından felakete yol açıyor.
Pirinç mi ekmek mi seçmeniz gerektiği beslenme hedeflerinize bağlıdır, çünkü pirinç daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak ekmekte kalori ve karbonhidrat daha düşüktür. Hangisini seçerseniz seçin, en iyi sağlık sonuçları için tam tahıllı versiyonu tercih edin.
Ekmek ve tahıl grubu için öneriler
Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Ekmek içerdiği karbonhidrat yanında protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminlerİ yönünden de zengin bir gıdadır. Bu açıdan doğal ekmek, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasını sağlar. Lif alımıyla mide ve bağırsak sağlığının korunması, kabızlığın önlenmesi için ciddi bir destek sağlar.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Amerikalı bilim adamları yüksek karbonhidrat tüketimine dayalı Atkins diyetinin beyni küçülttüğünü ortaya çıkardı. New York`ta bulunan Mount Sinai Tıp Merkezi`nde yapılan araştırmaya göre zengin karbonhidrat diyeti yapanların beyninde diğer diyet yapan insanlara göre yüzde 5 civarında bir daralma gerçekleşiyor.
1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir.
Ekmek bağımlılığı, hamur işleri tutkusu, bir ilaç kadar bağımlılık yapar. Bu insanlar ekmek yediğinde, vücutları “açlık hormonu” olarak da bilinen çok fazla insülin salgılar.
Günde veya öğünde ne kadar ekmek yiyorsak, bu yazıdan sonra hemen yarıya indirin! 2- Ekmeğin miktarını yemek esnasında değil, yemeğe başlamadan önce belirleyin. Minik bir parça alın ve bütün yemek bitene kadar sadece onu yiyin. Minik minik lokmalar ile yemeğin sonuna kadar o ekmeği yiyin.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri