Ayetle baĢlar ve 286 ayetle sure biter. Ardından Âli Ġmran Suresi ile devam eder ve 91. ayetle cüz biter.
1. cüz 1-20 sayfaları arasındadır. Yani cüzün başlangıcı 1. sayfa ile başlıyor. 20. sayfasının sonunda bitiyor. 21. sayfa ise bir sonraki cüzün ilk sayfasıdır.
KURAN'IN 2.
Cüzü Bakara Suresi'nden oluşmaktadır. bilindiği üzere Kuran2ı Kerim'in en uzun suresi olan Bakara Suresi, yaklaşık 2 buçuk cüzü kapsamaktadır. Ardından ise Ali İmren Suresi başlamaktadır. 2. cüz, 20 sayfadır. Bu cüz, 21'inci sayfa ile başlayıp, 40'ıncı sayfada bitmektedir.
3. Cüz: 2. Bakara Suresi (253. Ayetten Başlanarak Bu Sure Bitirilir.)
Ardından Bakar Suresi ile 1. cüz başlamaktadır. 1. cüz 20 sayfadan oluşmaktadır. 1. cüz 1. sayfadan başlayıp 20. sayfada son bulmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Bakara suresinin 255. ayeti olarak ifade edilebilir. Ayetel Kürsi, Kuran'ı Kerim'de 41.sayfada yer almaktadır. Aynı zamanda Kuran-ı Kerim'in 3.cüzünde yer aldığı da belirtilebilir.
1 ve 3. cüzün içerisinde yer alan Bakara Suresi 2. sayfada başlamaktadır. Son ayeti ise 50. sayfadadır. Bakara suresinde sık sık hesap gününden bahsedilmektedir. O gün kimsenin kimseye yardım edemeyeceğinden ve herkesin öz benliklerinden hesaba çekileceği hatırlatılır.
Kuran-ı Kerim'in 3. cüzü Bakara suresi ve Ali İmran Suresi'nden oluşmaktadır. İlk 8 sayfası Bakara Suresi'nden oluşmaktadır (40-48 sayfalar).
Her cüz başlangıcında süslü bir işaretle kaçıncı cüz olduğu yazılıdır. Bu şekilde hafızlar ve Kur'ân okuyanlar için kolaylık amaçlanmıştır. Her cüzün beş sayfalık bölümlerinde de süslü işaretler bulunur. Kur'ân'da her surenin başladığı sayfanın üstüne, o surenin adı ve cüz numarası yazılmıştır.
Kuran-ı Kerim'in 15. cüzü İsra Suresi ve Kehf Suresi'nden oluşmaktadır. 281'de başlayan Kehf suresi 292'de son bulmakta, 292'den itibaren ise Kehf Suresi başlamaktadır.
3. Cüz'de; Bakara suresinin son tarafı ve Al-i İmran suresinin baş tarafı bulunmaktadır. 3. Cüz'ün genel anlamda üç mesajı bulunur. İlki tevhid inancı ve dua bilincidir. Vahyin rehberliğinde muvahhid bir insan olmak ve her zamana Allah'a dua etmek gerekir.
1. cüz, Fatiha Sûresi ile başlar ve Bakara Suresi'nin 141. ayetiyle biter. Fatiha Sûresi; Allah'a hamd ve övgü manasına gelir. Fatiha Sûresi; ibadette ihlas, hidayet ve cennete girebilecek kalitede olmanın ana hat ve şartlarını belirtmektedir.
Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
Kur'anı- Kerim toplamda 604 sayfadan oluşmaktadır. 30 cüz ve her cüz 20 sayfadan oluşur dolayısıyla 600 sayfadır Kur'an-ı Kerim. Geriye kalan 4 sayfa ise ilk sayfalarda girişlere ve son sayfalarda; İhlas, Felak ve Nâs Surelerine yer verilir.
Istılah'ta Kur'ân'ın otuza bölünmüş parçalarından her birine denir. Her yirmi sayfa bir cüz sayılmış, böylece Kur'ân 30 cüz'e bölünmüştür. Kur'ân'da her cüz, ilk sayfasında cüz 1, cüz 2, diye bir şekil içine yazılarak işâretlenmiştir.
(Ey insanlar) İşte (okuduğunuz) şu Kitap (Kur'an öyle bir kitaptır ki onda (onun, Allah katından gönderilmiş olduğunda) asla kuşku yoktur! (kitaplar içinde hak -kendisinde şüphe olmayan- Allah'ın kitabı olduğu bunun kadar kesinlik ve şüphesizlik ile bilinen ve doğru yolu bunun kadar gösteren hiçbir kitap yoktur.
Kur'ân-ı Kerîm'in ilk sûresi.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
Bakara Suresi'nin 255. ayeti olan Ayetel Kürsi ya da Ayetul Kursi, Kur'an-ı Kerim'in en önemli ayetlerinden biridir ve İslam dünyasında büyük bir saygıya sahiptir. Ayetel Kürsi, Arapça olarak okunur ve dünya çapında okunan bir dua haline gelmiştir.
Ayet- el kürsi nimetler 313 defa okuyup ve her okuyuşta hu diye üfürülürse o nimet bereketlenir. 313 ayet- el kürsinin hatim adedidir.
Şuan elimizde bulunan Mushaf, Kufeli alimlerin yazdığı ve İslam Dünyası'nda genel kabul gören mushaf olduğu için, ayet sayısı 6236'dır. Elimizdeki mushafta Fatiha Sûresi dışında Besmeleler sayılmamış, mukatta harflerinin bulunduğu yerler ise birer ayet olarak hesaplanmıştır. Bu sayının toplamı 6666'dır.
CEVAP: Kur'an- ı Kerim'de 114 yerde besmele tekrarlanmaktadır.
Kur'an-ı Kerim'de 114 sure ve 6236 ayet yer almaktadır. Cüzler halinde olması Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişiler için kolaylık sağlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kişilerin bu sıralamayı takip etmesi önemlidir. Kur'an-ı Kerim'de özellikle cüzler için özel ayrımlar yapılarak bölüm farkları belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri