Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Zeytinyağının faydalarından daha fazla yararlanmak istiyorsanız, günde 2 yemek kaşığı kadar içebilirsiniz.
Soğuk sıkım zeytinyağı, esas olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek bir yağ olan oleik asit içerir. Ayrıca sağlığınız için gerekli olan omega-6 ve omega-3 yağlarını da sağlar. E ve K vitaminleri açısından zengindir, vücudunuzu sayısız hastalığa karşı koruyabilecek güçlü antioksidanlar içerir.
Soğuk sıkma zeytinyağı, tatlı ya da tuzlu tüm tariflerin içerisine ilave edilerek kullanılabiliyor. Fakat üretim aşamasında yüksek ısıya maruz kalmamasına özen gösterilen bu yağın, tavsiye edilen kullanım şekli de çiğ halde tüketilmesi!
İlgili 32 soru bulundu
Zeytinyağı ile güvenle kızartma yapabilirsiniz. Natürel sızma zeytinyağının duman noktası yaklaşık 210℃'dir. Derin kızartma adı verilen yiyeceğin yağın içerisinde kızartılması işleminde 150-190 derece sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
Kızartmalarda Zeytinyağı Kullanımı…
Araştırmaya göre; “hem yemeklerde hem de kızartmalarda sağlıklı sonuçların alınması için en iyi cins zeytinyağı tanımında yer alan soğuk sıkım, naturel sızma zeytinyağının kullanılması sağlık için öneriliyor.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Bu sıralamada yer alarak, zeytin çeşitlerimizin ve zeytinyağlarımızın adını dünyaya duyuran diğer tüm üretici dostlarımızı da tebrik ediyoruz. Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
Soğuk sıkım zeytinyağı ile de yemek yapılabilir. Soğuk sıkım zeytinyağının sağlık acısından faydalı özelliklerini kayıp etmeden doğrudan bünyenize almak için ısıya maruz bırakmadan doğrudan soğuk olarak salata, kahvaltıda veya yemekler piştikten sonra üzerine ilave ederek tüketilmesi uygundur.
Ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat ediniz, mantar ve plastik kapaklı ambalajları almayınız. Mantar ve plastik kapaklı şişeler hava alır ve içerisine hava (oksijen) giren sızma zeytinyağı oksidasyonla bozulur. Ambalaj üzerinde Hasat Tarihi-Dolum Tarihi-Son Tüketim Tarihi ne dikkat edin.
Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir. Bu durum yağının hakiki olup olmadığını anlamak adına belirleyici bir etken değildir. Aynı zamanda zeytinyağının donmuş olması yapısında bozukluk olduğu anlamına gelmez. Öyle ki zeytinyağı, soğuk bir alanda donar ve beyaz tanecikli bir hal alır.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz. Yine de belli bir süre sonra zeytinyağının bozulabileceğini ifade etmek gerekir.
Zeytinyağının acı tada sahip olmasının ilk sebebini, zeytinin doğasında bulunan fenolik maddeler oluşturuyor. Hatta bu fenolik maddeler arasında bulunan oleuropein maddesi, zeytinyağına acılığı veren asıl bileşeni oluşturuyor.
Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir. Sahte ve kalitesiz olan zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.
“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor.
Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Zeytinyağı ısıtıldığı ya da zeytinyağında kızartma yapıldığı zaman trans yağ açığa çıkmaz. Zeytinyağını tüm sıcak tariflerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
Naturel sızma zeytinyağı üretim aşamaları ise şu şekildedir: ●Hasat döneminde tek tek el ile toplanan zeytinler fabrikaya getirilir. Yıkanan zeytinler kırılarak hamur haline getirilir ve 24 derecede malaksörde 15 dakika yoğurulur. ●Sonrasında dekantöre verilen hamur soğuk sıkım teknolojisi ile yağından ayrışır.
Eğer kahvaltınızı taçlandıracak bir zeytinyağı arıyorsanız seçiminizi daha keskin aromalı çeşitlerden yana kullanmalısınız. Kahvaltı için hazırladığınız söğüş sebzelerinizi natürel sızma zeytinyağı çeşitleriyle lezzetlendirebilirsiniz.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri