Çiftçi üretimden para kazanmamaktadır. Para kazanabilmesi için bilinçli sulama ile verimin buğdayda en az 700 kg/da, mısırda 2 ton/dekara, ayçiçeğinde 600 kg/dekara, pancarda 9 ton/dekara ulaşılması gerekmektedir. Bu rakamların üzerine de çıkılabilir. Türkiye'de tarımın verimliliğini sınırlayan faktör su ve sulamadır.
Kurak mevsimde sulanan bir mahsul hektar başına 5 ila 7 ton su gerektirirken, tüm büyüme mevsimi boyunca toplam miktar hektar başına 6 ila 9 ton su arasında değişmektedir. Sulama sistemi aracılığıyla bitkilere verilen su miktarı aşağıdakilere bağlıdır: Toprak tipi (toprak su tutma kapasitesi, toprak nem içeriği)
Örneğin 12 L/s veya 43.2 m3/ saat gibi. dondan son don tarihine kadar geçen periyottur. kilogram (litre) olarak verilen sudur. Bir m2 alana 67 mm su vermek için 67 kg, bir dekara ise 67.000 kg (67m3) su vermek gerekir.
Mısır bitkisinin iyi bir verim için yetişme dönemi boyunca topraktan 500 mm su alması gerektiğini, toprakta 150 mm'lik bir suyun depolanması için 450 mm lik suyun gerektiği saptanmıştır.
Mısır bitkisi, su ihtiyacına göre yaklaşık 2 günde bir sulanmalı ve en fazla 7-8 gün aralıklarla sulama yapılmalıdır. Bununla birlikte, hava koşulları, toprak yapısı ve su kaynağı kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak, sulama programı ayarlanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Mısır Kaç Günde Bir Sulanır? Daha önce de vurguladığımız üzere mısır suyu seven bir bitkidir ve tohumdan ürün vermeye uzayan süreçte daima nemli bir toprağa ihtiyaç duyar. Mısır kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtı, mısırın yetiştiği iklime göre değişiklik gösterebilir.
Bir dekar alanda 8000 – 10000 bitkinin olması iyi bir verim için uygun bir ekimin yapıldığını gösterir. Tohumun 5 – 6 cm. derinliğe düşmesi yeterlidir. Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4 – 6 kg'dır.
Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır. İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir. Dördüncü ve son sulama ise süt olum devresi gerçekleştirilmektedir.
Mısır, su ihtiyacı yüksek olan bir bitki olduğundan su tutmayan toprakları sever. Yetiştirileceği toprağın derin, drenajı ve havalanması iyi olması ve organik madde bakımından zengin olması mısır verimi için birer avantajdır.
Mısırın son suyu ise süt çizgisinin yarıya indiği dönemde kesilir. Gelişim döneminde yüksek suya ihtiyaç duyan mısır, mahsul verimi zamanında daha düşük su ihtiyacına sahiptir.
Dekara kullanılacak su miktarı 25-30 litre kadardır.
Sulama modülü, sulanacak parsel veya sulama alanı için birim alanda ihtiyaç duyulan sulama suyu miktarını (debiyi) ifade eder ve aşağıdaki eşitlikle hesaplanır: q = 10 dt / (3.6 T) Eşitlikte; q : sulama modülü (lt/sn/ha) dt : toplam sulama suyu ihtiyacı (mm/dönem) T : sulama süresi (saat) dir.
1 kilogram patates 7 Mısır lirasıdır. 1 kilogram soğan 6 Mısır lirasıdır. 1 adet kıvırcık marul 5 Mısır lirasıdır. Mısır'da 1,5 litrelik su 5 Mısır lirasıdır.
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Havaların sıcak veya yağışlı gitmesine ve çeşidin erkenciliğine bağlı olarak çiçeklenmeden 45 ile 55 gün sonra hasat olumuna gelir. Hasat olumuna geldiğinde bitkilerin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengine dönüşür.
Güneşli ve sıcak günlerde hızlı büyüme gösterir. 18 derecede hızlı ve düzenli çimlenir. Mısırda uygun büyüme sıcaklığı 20-30 derecedir. 10 derecenin altına düşmemelidir.
Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısır Hangi Bölgede Yetişir? Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz'i ise sırasıyla Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor.
Susuz mısır üretimi, çok yağış alan bölgelerde nadiren yapılabiliyor. Ülkemizde susuz tanelik mısır yetiştiriciliği Karadeniz'de gerçekleştiriliyor. Topraktaki faydalı su oranı %50'nin altına düştüğünde tarlanın sulanması gerekiyor. Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılıyor.
Silajlık Mısır Tohumu
Güçlü ve sağlıklı kök – gövde yapısı sayesinde hasat zamanı dahi yatmaya karşı yüksek tolerans göstererek verimli sonuçlar sunar.
Tohum, I. ürün ekimlerde 5-6 cm, II. ürün ekimlerde 6-8 cm derinliğe ekilmelidir. Makineli hasada uygunluk açısından danelik ekimlerde sıra arası 70 cm, sıra üzeri 20-24 cm olmalıdır.
Dekardan ortalama 1200-1400 kg dane mısır veya 7-8 ton silajlık ürün için aşağıda örnek olarak damla sulama ile gübreleme programı verilmiştir.
PAKETLENMİŞ TANELİ MISIR SİLAJI ( SİLAJ SLAJ SILAJ )TONU 2.300TL.
2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri