Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Aynı zamanda Siirt ve Ohadi çeşitleri Uzun, Kırmızı ve Halebi çeşitlerinden 3 yıl önce mahsule yatmaktadır. Siirt çeşidi iyi bakım şartlarında bir yıl tam bir yıl yarım olmak üzere hemen her yıl ürün vermektedir. Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.
Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Aşılı açık kök antep fıstığı fidanları arasında dikim mesafesi fidanlar arası 5 metre, sıralar arası 6 metre olmalıdır.
Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Tipik Akdeniz iklimine sahip yerlerde ana ürün olarak yetiştirilebildiği gibi hububattan sonra ikinci ürün olarak da yetiştirilebilir. Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.
Fıstık fiyatları 2023 yılında 147₺'dir.
Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması, Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre), Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, Antep fıstığı ağacı, özellikle yaz aylarında, sulandıklarında sistematik olarak daha yüksek verim verirler. Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır.
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir. Dikimden önce, alandaki ağaçların dikim yerlerinin belirlenmesi gerekir.
Antep fıstığı ağacı bir yıl çok, bir yıl az ürün veren türlerden biri olup, bir ağaçtan iki yılda bir 50 kg civarında ürün alınabilmektedir.
Kuru koşullarda dikim aralıkları geniş tutulmalıdır. Dikim aralıkları kullanılan anaca görev 6-10 m arasında değişmektedir. Bu sistemde genellikle bıttım veya kültür Siirt fıstığı anaç olarak kullanılmakta olup 7x7 veya 8x8 m mesafelerde dikilmektedir. Siirt fıstığında dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılabilir.
Son derece dayanıklı bir ağaç olan Antep fıstık ağacı, ilkbahar ve kış donlarından fazla etkilenmez. Fıstık ağacı dikerken dikkat edilmesi gereken temel hususlardan biri rakımdır. 500 - 800 rakım arası yükseklikler bu ağaçlar için idealdir. İran fıstığı ise 1000 - 1100 metre aralığındaki rakımlarda yetiştirilebilir.
Özgür, Antep fıstığı ağaçlarına iyi bakım yapan ailelerin güzel verim aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Susuz bir bölge olduğu için kayısı gibi hızlı yetişmiyor. Fıstık ağacı kıymetli bir ağaç, ürün alabilmek için uzun zaman gerekiyor.
Antepfıstığı ağaçları yaprağını dökmeye başladığı dönemde budamaya başlanmalıdır. Sert kış gelene kadar budamaya devam edilebilir. Baharda ise sert kış ayları geçtikten sonra başlanıp ağaca su yürüyünceye kadar yapılmalıdır ( Resim 4).
Antep fıstığının doğal yayılma alanı olan Güney-Doğu Anadolu'da, yazlar çok sıcak olmakla beraber, kışlar da oldukça soğuk geçer. Bölgede yazın sıcaklığın gölgede 40°C'ye, kışın da -14°C ve -16 °C derecelere düşmesi doğaldır.
2023 yılı güncel Toptan Antep Fıstığı fiyatları 1.650,00 TL ile 1.650,00 TL aralığındadır. Kilitli ambalajlar ve özenli paketleme ile taptaze size ulaşır.
Ürün alımları 50 adet ile sınırlıdır.
Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Bunun için nisan ve mayıs ayı arasında toprağın uygun sıcaklığa gelmesi beklenir. Don ve buz etkileri kırıldığında, bahar bittiğinde yer fıstığı tohumlarını toprakla buluşturabilirsiniz. Yer fıstığı ekilecek arazi ortalama 20 derece sıcaklıkta olmalıdır. Bu sıcaklık, tohumun kısa sürede filizlenmesi için uygundur.
Kavrulmuş Antep fıstıkları piyasaya iki kat torba içerisinde verilmektedir. Antep fıstıkları önce naylon torbaya sonra bez ve jüt çuvallara konmaktadır. Bez torbalar 60 kg jüt çuvallar 100 kg kavrulmuş tuzlu Antep fıstığı almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri