Dikim aralığı tohum anacı kullanıldığında toprağın kuvvetine göre 5x3 m, 6x3 m veya en çok 5x4 m olabilir. Verimli toprak, kuvvetli anaç, dikkatli meyve seyreltmesi, daha çok gübre ve su, kuvvetli budama ister. Meyveler soğuk depoda Nisan ayına kadar saklanabilir. Elma yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.
Tüplü Elma fidanı yılın 12 ayı boyunca dikilebilmektedir. -Tam Bodur çift aşılı Elma Fidanı Kaç Metre Ara İle Dikilebilir? Tam Bodur Elma fidanlarınızı çoğu Tam Bodur meyve fidanında olduğu gibi , fidan arası 2 m sıra arası 4 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
Bir dekar yere 150 –300 arası meyve ağacı dikilir. Çöğür anaçlarında ise 40–33 arası meyve ağacı dikilebilir.Bir dekar bodur anaçlı meyve bahçesinden ilk 8 yılda çöğür anaçlı meyve bahçesine göre 3,5 kat daha fazla verim alınmaktadır. Yatırımın ilk yıllarda geriye dönüşümü vardır.
Elma, erik, ayva ve fındık gibi yüzlek köklüler için en az 1 metre, Armut, vişne ve şeftali için 2 metre, Kayısı, badem, ceviz ve zeytin gibi derin köklü ağaçlar için 2-4 metre, derinlikte olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler. Bodur Elma bu yönüyle çok daha fazla avantaj arz etmektedir.
Dikim aralığı tohum anacı kullanıldığında toprağın kuvvetine göre 5x3 m, 6x3 m veya en çok 5x4 m olabilir. Verimli toprak, kuvvetli anaç, dikkatli meyve seyreltmesi, daha çok gübre ve su, kuvvetli budama ister.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Tam verime geçen 1 adet klasik elma ağacı 150 kilo, bodur anaç elma ağacı 30 kilo, yarı bodur elma ağacı ise 80-120 kilo elma vermektedir.
Elma ağaçları, serin ve ılıman iklimlerde yetiştirilen bir ağaç türüdür. Elma ağaçları, bol ışıklı ve güneşli alanları severler. Elma ağacı, humus bakımından zengin, kumlu, nemli, tınlı ve geçirgen topraklarda yaşar. Elma ağacı, hafif asit karakterli ve derinliği fazla toprak cinsinde yetişmeye meyillidir.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
Uygun toprak tespit edildikten sonra kazım işlemi yapılır. 25-30 cm civarında derinlik açılarak fidanlar bu çukurlara dikilir. Ardından fidanların köklerini biraz geçecek kadar toprak ile kapatma işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra fidanlar uygun şekilde dikilmiş olacaktır.
Yeterli olgunluğa erişmiş fidanlar genellikle kış aylarında dikilir. Ocak ve şubat ayları elma fidanı dikimi için en çok tercih edilen zamandır.
Dikilen elma fidanının anacına göre büyümesi de değişiklik gösterir. Klasik anaçlı ise 4-5 yılda, yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır. Yarı bodur veya bodur anaçlı elma fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Elma fidanlarının dikim mesafesi anaca göre değişiklik göstermektedir. Klasik anaçlı fidanlar 6*6 metre arayla dikildiği için 1 dönüme 28 fidan, yarı bodur anaçlar 3*5 metre aralıklarla dikildiği için dönüme 66 fidan, tam bodur anaçlı fidanlar 2*4 metre dikilmesi gerektiği için dönüme 125 fidan dikilebilir.
Ortalama sağlıklı ve bakımlı elma ağacı 50 ile 80 yıl arasında yaşayabilir. Ancak, bu kuralın istisnaları vardır. Bazı elma ağaçlarının yüzyıldan fazla yaşadığı bildirilmiştir. Bir elma ağacı nadiren 50 yaşından sonra yeterli meyve üretir.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcakların olduğun sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları –35o-40oC'a açmış çiçekler –2,2o-2,3o C ve küçük meyveler ise – 1,1o-2,2 oC'a dayanırlar.
Hemen hemen bütün meyve ağaçları gibi elma ağaçları da meyve üretmek için bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyarlar.
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Elma çekirdeklerinin çimlenmesini sağlayarak yeni mahsul elde etmek mümkündür. Çimlendirme işlemi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Doğru iklim ve ortam koşullarında ekimi yapılan elma çekirdeklerinden taze mahsul alabilir, lezzetli meyveler üretebilirsiniz.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Ağaçlardaki bütün meyveler merdiven kullanmaksızın rahatça toplanabilir. Verimli topraklarda ağaç başına 60-70 kg ürün alınabilir. Dönümden ortalama 6-8 ton ürün alınabilmektedir. M9 anacı boğaz çürüklüğüne dayanıklı; ateş yanıklığına ve pamuklu bite hassastır.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Olgun elma ağaçları, haftada 2,5 cm'lik yağış ile gelişirken, genç elma ağaçlarının sağlıklı bir kök sistemi geliştirmek için haftada 5 cm'lik yağışa ihtiyaçları vardır. Haftada yaklaşık üç kez, büyük bir kova hacminde, yaklaşık 19-20 lt su ile sulama yapmak genç ağaçlar için yeterlidir (1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri