Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir.
Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Alınan zeytin oranında çeşide ve iklime göre değişiklikler olabilir. 1 dönümlük bahçede 40 fidan olduğu dikkate alındığında, ağaçlar 5 yaşındayken dönümden yaklaşık 240 kg zeytin alınır. Ağaçlar 9 yaşına geldiğinde ise dönümden alınan zeytin miktarı 680 kg civarında olacaktır.
Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır. Sıra üstü ve sıra arası mesafe eşittir. Örneğin Gemlik için bu mesafe 5x5 m, Ayvalık için 6x6 m, Domat da ise 7x7 m veya 8x8m'dir.
Arbequina Zeytin Fidanı Dikimi
Bir dönüme yaklaşık 200 ağaç dikilir. Ülkemizde çoğunlukla 1,5 x 4 metre aralıklarla dikimi yapılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Dönüm başına dikimi yapılacak olan zeytin ağacı çeşitlere göre sayısı değişmektedir. Bodur yapılı zeytin çeşitleri 2*4 şeklinde dikim yapılıp dönüme 250 adet ağaç dikilirken, klasik zeytin çeşitleri 5*5 şeklinde dikim yapılıp dönüme 25 adet ağaç dikilmektedir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir. Diğer verimli bir cins arbequina bodur zeytin erken verime yatmakta ve oluşan zeytinyağının raf ömrü kısadır.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Türkiye Zeytin Dostu Derneği üreticilere zeytin sineği zararlısıyla mücadelede incir ağaçlarından faydalanmalarını öneriyor. Derneğin üniversiteyle birlikte başlatmayı planladığı çalışma ile zeytinliklere incir ağacı dikilerek biyolojik ilaçlama yapılması amaçlamıyor.
Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Yönetim kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda açıklanan kampanya alım fiyatları; tavan fiyat (180 dane) 46 lira, 200 dane 40 lira, taban fiyat (380 tane) 18 lira, yağlık zeytinin kilogram fiyatı ise 16 lira olarak kararlaştırıldı.
Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir. Yağın özgül ağırlığı 0,8 olduğundan yani 1 litre zeytinyağı 0,8 kg ettiğinden bir dönüm zeytinlikten 540 litre x 0,8= 432 kilo yağ alınır.
Ağaç altlarına nane ekin.
Gölgede iyi yetişir.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Fideler söz konusu olunca, yetiştiriciler genellikle en az 2-3 yaşında olan fideleri tercih eder. Elbette 1 yıllık fidan da dikebiliriz, ancak bu muhtemelen ilk hasadı geciktirecektir. Alan seçiminden ve toprak hazırlığından sonra, fidanların dikilecekleri yerler belirlenir.
Tabiatı gereği zeytin ağacı bir yıl bol mahsul verirken ertesi yıl çok daha az hatta kimi zaman hiç meyve vermeyebilir. Ağaç bu esnada tabiri caizse dinlenir, yepyeni bir sezona hazırlık yapar. Bu nadas dönemine periyodisite denilir ve halk dilinde “var yılı yok yılı” olarak nam salmıştır.
100 kilogram zeytinden çıkan yağ zeytinin kalitesine ve yağ çıkarma usulüne göre değişebilir. Fakat ortalama 20 litre yağ alınabilceği söylenebilir.
1 kg zeytinden 1 lt zeytinyağı çıkmaz. Zeytinyağı hesabı yapılırken 1'e 5 hesabı yapılmalıdır. Yani 1 lt zeytinyağı elde etmek için 5 kg zeytine ihtiyaç vardır.
Zeytin sulama işlemi dikimi yapılan bölgenin toprak tipine ve iklimine göre sulama aralığı değişir. Genel olarak zeytin sulama işlemi 20-30 günde bir yapılır.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Zeytin bahçesinde hafif süzek toprak varsa Şubat ayında çiftlik gübresini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ancak hafif süzek toprak yoksa toprak altı gübreleri tercih edilir. Bu dönemde ağaçlara kompoze ve azotlu gübreler verilir. Zeytin ağaçları için azot, büyük bir öneme sahiptir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesi bulunmaktadır ve bu işaret simgesi kendine özgü lezzet, aroma ve kalite açısından mükemmeli göstermektedir. Bu yüzden en iyi zeytin Gemlik zeytinidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri