Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Patlıcan uzun yetişme dönemine olan bir bitkidir. Ekim işleminden olgunlaşmalarına kadar ortalama olarak 60 ila 100 gün gerekir.
Ocak: Turp, patlıcan, çeri domates, ıspanak, domates, maydanoz, karnabahar ve sarımsak ekilir. Şubat: Bezelye, turp, çeri domates, fasulye, ıspanak, pırasa, roka ve sarımsak ekilir.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar. Patlıcan ahır ve ticaret gübrelerini sever. Sonbaharda patlıcan tarlasına dekar başına 5-6 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Patlıcan yüksek sıcaklık istekleri olan bir bitkidir. Büyümek için 20 °C ila 30 °C sıcaklığa ve bol güneşe ihtiyaç duyar. Don veya 35 ° C'nin üzerindeki sıcaklık oranları çiçeklenmede gecikmeye, doku ve çiçeklerde ciddi hasarlara neden olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
PATLICAN 2. İKLİM İSTEKLERİ Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir. Gece sıcaklığının 16°C'nin altına düşmesi ve düşük ışık şiddeti patlıcanda çiçek tozu canlılığını azaltır. Bu koşullar meyve tutumunu sekteye uğratır.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir.
Patlıcanın Çiçek Yapısı
Bazı çeşitlerde 2-3 boğumda 1 çiçek, bazı çeşitlerde bir boğumda 2-4 çiçek tomurcuğu oluşur. Erkek organlar 5-8 adet, sarı renkli ve bileşik durumdadır. Erkek organlar çiçek açmadan 12 saat önce olgunlaşır ve 2 gün sonra olgunluklarını yitirirler.
Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Domatesin yaz aylarında hasadı yapılır. Bu nedenle ekiminin ilkbahar döneminde yapılması gerekir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında domates ekimi yapıldığında, Haziran ayının sonu, Temmuz ve Ağustos aylarında hasat yapılabilir.
Patlıcan yaz ve sonbahar sebzesidir.
Yani ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilir. Akdeniz ikliminin yaşandığı yerler patlıcan için uygundur.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
Tohumların toprağın 1 cm altına ve 100cm aralık ile dikilmesi gerekir. Ekim öncesi tohumlar çimlendirilir. Patlıcanın ekildiği toprağın gübrelenmesi gerekir. Dikimden yaklaşık 10 gün sonrada çapalama işlemi yapılır.
Derin, geçirgen, organik madde ve besin maddelerince zengin, tınlı, tınlı-kumlu, PH'sı 6-6.7 arasında olan toprakları sever.
Tek ve çift ürün sisteminde ülkemizde 100 x 50 x 50 cm dikim sistemi uygulanmaktadır. Çift sıralı yetiştirme Tohumlar 65-75 cm sıra arası, 30-50 cm sıra üzeri dikim mesafeleriyle ocaklara veya mibzerle sıraya ekilir. 65-75 cm' lik sıra arası daha sonra sulama karığı olarak kullanılır.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder.
Normal patlıcan boyutları ele alındığında ondan çok daha ufak olup, az çekirdekli olduğu için lezzet konusunda daha yoğun olduğu da söylenebilir. Patlıcan çekirdeğinin acı tadından arınmış şekilde yemek tarifleri yapmak istiyorsanız, siz de bostan patlıcanını tercih edebilirsiniz.
Patlıcan bebeklere ne zaman verilir? Patlıcan, nikotin içerdiği için küçük bebekler için uygun değil. Bu yüzden 1 yaşı beklemek gerekiyor.
Bitkiler hasat sonuna geldikleri zaman genellikle hasat süresini uzatmak amacıyla, gelişmeleri duraklamış olan patlıcan bitkileri 2 veya 3 yaprak üzerinden budanmaktadır. Ayrıca şerbet veya azotlu gübre verilmektedir. Bu işlemle bitkinin kuvvetli sürgün vermesi teşvik edilmektedir.
Kalıcı bir yere ekimden sonra patlıcanın yaprakları sararırsa, bitkilerin henüz yeni koşullara adapte olması zorlanmaktadır. Patlıcanların topraktan hava alımı çok zayıf bir şekilde olmaktadır. Bu nedenle köklere zarar vermemeye çalışarak çok dikkatli bir şekilde ekilmesi gerekmektedir.
İyi bir patlıcan hemen geri gelmez. Hafifçe bastırdıktan sonra hafif bir iz bırakabilir. Deri geri dönerse, henüz olgunlaşmamıştır. Ancak derin bir girinti bırakırsa fazla olgunlaşmış olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri