Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir.
Tarlasında genellikle mısır, buğday ve pamuk üretimi yaptığını şu anda da pamukta hasat sürecini yaşadıklarını anlatan Dal, "Dönüm başına 550-650 kilogram ürün alıyoruz.
içerdiği tahmin edilmektedir. Ancak, bu rakamlar bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. Böylece, çırçır makinesiyle işlendikten sonra elde edilen pamuk verimi hektar başına 0,66 ila 1,33 tondur. Bu rakamların bölgeden bölgeye farklı olabileceğini unutmayın.
Dekar başına 450-500 kilogram ürün alınıyor
Dekar başına daha hasadın başı olmasına rağmen 450-500 kilogram gibi verimler alınmaktadır. Geçen sene kiloda 80 kuruş olan pamuk primlerinin Tarım ve Orman Bakanımızca 110 kuruşa artırılmasıyla özellikle Şanlıurfa bölgesinde pamuk ekimi inanılmaz arttı.
Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem ...
İlgili 34 soru bulundu
Toprak analizine göre pamuk bitkisinin en çok ihtiyaç duyduğu Azot (N), Potasyum (K), ve Fosfor (P) mineraller verilerek bitkinin beslenmesi sağlanır. Pamukta gübreleme programı ile ekim yapılırken 1 hektara 200 kg NPK ekim makinası ile eklenerek, çiçeklenme sırasında yine 1 hektara 200 kg NPK eklenir.
Pamuk Ne Zaman Toplanır? İlkbahar ayları olan pamuk ekim zamanı pamuk kozalarının 120-150 gün arasında çeşide ve hava şartlarına bağlı olmakla beraber olgunlaşır. Sonbahar aylarında başlanan hasat ülkemizde eylül – ekim aylarında yapılır.
Ekim ve çiçeklenme dönemi arasında sulama yapmak pek tavsiye edilmez. Ekimden yaklaşık 40-45 gün sonra, iklimsel koşullar da göz önünde bulundurularak her 5-7 günde bir (İklim koşulları ve toprak yapısına bağlı kalmakla beraber bu süre 15-20 günde bi de olabilir) pamukta ilk sulama yapılmalıdır.
Kozası orta büyüklüktedir ve koza açımı kuvvetlidir. 1 kg'da yaklaşık 12.000 adet tohum bulunur.
Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ekilmesiyle birim alandan daha yüksek verim alınıyor. Pamukta, tohumların hat üzerine tek sıra yerine yan yana iki sıra olarak ve yeterli kök alanı sağlamak amacıyla birbirine çapraz ekilmesiyle birim alandan alınan verim yaklaşık yüzde 25 artıyor ...
Bir balya yaklaşık olarak 500 pound gelir. 500 pound luk balya da (500x0,453597) 226,8 kg'a denk gelir. kalmıştır. ya da balyalama esnasında pamuğun derecesi ve diğer kalite özellikleri balya üzerinde belirtilmektedir. Bu rapora göre pamuk üretiminde önemli ülkelerin balya boyutları ve biçimi Tablo 3' te verilmiştir.
Daha yüksek verim ve kalite imkanı sunan ''Sezener 76'' ve ''Naz 07'' isimli yerli pamuk tohumları 2 günde tükendi. 1934 yılında kurulan Enstitüde 1959'dan bu yana tohum ıslah çalışmaları yürütülüyor. Merkezde bugüne kadar 37 pamuk çeşidi çiftçilerin kullanımına sunuldu.
Kozaları iri (5-6 gr) çırçır randımanı %41, lif uzunluğu fazla (30.5 mm) olan oldukça verimli bir çeşittir. Solgunluk hastalığına nisbeten dayanıklıdır. Verim dekara 300 kg dır.
Pamuğun uzun süre, kötü şartlarda depolanması daha hızlı ve daha ağır renk kaybına neden olur. Hatta, serin ve kuru ideal bir depolama ortamında bile, pamuk bir yıldan fazla tutulursa renk bozulması başlayacaktır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Elverişli toprakları ve iklimi sayesinde en fazla hasat alınan bölgedir.
Pamuk Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
Sulama yöntemleri, yetiştirme bölgesinin iklim koşulları ve ekim dönemine göre pamuğun hasat zamanı farklı olabilir. Genel olarak yaz mevsimi sonunda başlayan hasat, ekim ayının sonuna kadar sürebilir. Elle yapılan hasat 2-3 kez toplanarak gerçekleştirilir.
Pamuk için en büyük tehlike yağmurlardır. Yağmurlar, verimin ve kalitenin düşmesine sebep olur. Türkiye'de MÖ 330 yılına dek geriye giden uzun bir tarihçesi olmasına karşın asıl gelişmesi 11. yüzyılda Selçuklu Türkleri ve 14. yüzyılda Osmanlı Türkleri zamanında olmuştur.
Pamuk her yıl mı ekilir? Evet. Domates, biber ve diğer bitkiler gibi, pamukta çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, tek yıllık olarak yetiştirilir.
Pamuk tohumu mart ayında başlayarak bölgeye göre en geç mayıs ayında ekimi tamamlanmalıdır. Pamuk Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Pamuk tohumu çimlenme süresi yaklaşık 1,5 ay civarıdır. Pamuk tohumlarının çimlenmesi için toprağın nemliliği kontrol altında tutulmalıdır.
Birinci çapalama: Pamuk fidelerinin 2-3 yapraklı olduğu dönemde yapılır. İlk çapalama genellikle elle yapılır. Bazı durumlarda birinci çapalama ile birlikte seyreltme de yapılır. İkinci çapalama: Birinci çapalamadan 2-3 hafta sonra ve daha derin olarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri