En önemlisi: Gemiden ayrılmak isterseniz 56 yaşında olmanız gerekir. Bu asgari yaştır. Ondan sonra Denizci Emekli Sandığından çeşitli ödemeler almak için hangi şartları yerine getirmeniz gerektiği önem kazanır.
Kadın subaylar ve tüm askerî personel 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar. Erkekler için doldurma zorunluluğu olan yaş 60 olarak belirlenmiştir.
Cevap: Gemi adamı olarak çalışmalarınızdan kaynaklanan ilave sigortalılık sürenizin yaştan yapacağı indirici etkiyle askerliğinizi 1985 öncesinde yapmışsanız 27.11.2010'da, askerlik süreniz 1985'den sonra ise 27.11.2011'de emekli olabilirsiniz.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de denizcilik sektörünün öne çıkan problemlerinin başında “yıpranma payı” geliyor. Deniz çalışanları için daha erken emekli olma hakkı tanıyan fiili hizmet süresi zammı yeni sosyal güvenlik yasası uyarınca 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlükten kalktı.
Yıpranma payı, denizde geçen her 360 gün çalışmaya karşılık kazanılan 90 günlük hizmet süresiyle, gemi insanlarının daha kısa sürede emekli olarak mesleğin yüklediği olumsuzlukları telafi etmelerine olanak sağlıyordu.
Gemi kaptanı/kaptan olmak için 4 yıl üniversite eğitimi almak gerekir. Üniversite eğitiminin ardından staj yapılmalı ve Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girilmelidir. Tüm bunlar ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Okulun eğitim süresi 3 yıl olmuştur.
Türk Silahlı Kuvvetleri
Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencileri 4 yıllık eğitimlerinin ardından, sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı'na bağlı öğrenciler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde okuyan öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar.
3- Deniz Subayı Maaşı
Deniz subayı maaşları da kıdeme, rütbeye, görev yapılan bölgeye, eş durumu ve çocuk sayısına göre değişmektedir. Evli ve çocuğu olan subaylar her ay ek ödemeden faydalanabilmektedir. Deniz subayı maaşı aşağıdaki gibidir: Deniz subayları 27.500 TL ile 40.000 TL arasında maaş almaktadır.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Detaylı Uzakyol Kaptanı Maaşları
Deniz Otobüsü Kaptanları maaşları da 1500TL ile 20000TL arasında değişmektedir. Mesai saatleri karada çalışılan herhangi bir işe göre veya gemide çalışma saatlerine göre çok farklıdır. Yolcu Motoru Kaptanı maaşları'da 3500TL-4000TL arasında değişmektedir.
Gemi Kaptanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.500 TL civarındadır.
gemi adamlarının ücret geliri süreli olarak gelir vergisinden istisna edilmiştir. Türk Uluslararası gemi siciline kayıtlı gemilerde çalışanların ücretleride vergiden istisna tutulmuştur.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi askerler, çalıştıkları her yıl için 3 ay ilave hizmet süresi (yıpranma payı) kazanıyorlar. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir asker, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak, toplamda 25 yıl hizmeti varmış gibi değerlendiriliyor.
Yıpranma Payı Nasıl Alınır? İşçilerin yıpranma payı alabilmesi için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Normal bir işte çalışan kişinin emekliliği yılda 360 gün olarak hesaplanmaktadır. Yıpranma payı olan meslek dallarını düşündüğümüzde bu süre 420 ve 540 gün olabilmektedir.
Türk bayraklı gemilerde çalışan gemi adamlarının, Mahkûmiyet kararları kesinleşmiş ve adli makamlarca arananların askerlikleri ertelenmez.
Yıpranma payı (amortisman) ya da yıpranma hakkı, ağır koşullar altında çalışan bazı işçilerin erken emeklilik hakkına denmektedir. Bazı meslek gruplarında çalışan insanlara ödenen prim daha fazla kabul edilir. Yaş şartından indirim sağlanmış olur. Yıpranma payı fiili hizmet süresi zammı ile ilgilidir.
Normal işlerde çalışan kişiler için emekliliğe esas çalışma süresi 360 gün olarak hesaplanır. Ancak yıpranma payını almaya hak kazananlarda ise bu süre 420 ve 540 olarak hesaplanabilir. Kişinin yıpranma payını almaya hak kazanabilmesi için 3600 gün boyunca ağır şartlı işte çalışması gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Gemi İnşa Mühendisi 2023 yılında ortalama 36.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi İnşa Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 37.100 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 29.920 TL maaş alıyordu.
Pilotlar, genellikle havayolu şirketleri, özel jet sahipleri ve hava kargo şirketleri gibi kurumlarda çalışırlar. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir pilot maaşı 80.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri