Dekara atılacak tohum miktarı iri taneli pul mercimek için kışlıkta 14-15 kg, yazlıkta 10-12 kg arasında değişir. Küçük taneli mercimekte ise bu miktar kışlıkta 8-10 kg, yazlıkta 7-8 kg civarındadır.
"Dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında"
Bu da bizim bölge şartlarına göre iyi. Bölgeye göre dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında.
Mercimeğin bakım işlemlerinde sulama çok önemli bir yere sahip değildir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan mercimek susuzluğa karşı da bu dayanımını gösterir.
Kuru tarım yapılan yerlerde tahıldan sonra tarlayı nadasa bırakmak yerine, mercimek ekmek en karlı sistemdir. Böylece hem mercimek geliri elde etmiş oluruz, hem de tahıl nadas sistemi kadar tahıl verimi elde etmiş oluruz.
Yeşil mercimek genel olarak soğuk havayı sever fakat yetiştiği ortamdaki sıcaklık 4 ila 20 derece arasında olmalıdır. İlkbaharda ekilen yeşil mercimeklerin yetişmesi 100 gün kadar sürebilmektedir. Sıcaklığın yaz aylarına doğru artışı ile en güzel şekilde olgunlaşabileceklerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Seçenekler: 500 gr53,08 TL/kg. 1 kg26,90 TL/kg.
Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Mercimek ekimi genellikle buğday için kullanılan mibzerle yapılır. Gerek kışlık gerekse yazlık mercimekte dekara atılacak tohum miktarı ekilecek tohumun iriliğine göre değişir. Tohumluk temiz ve çimlenme gücü yüksek ise, kışlık mercimek için m2 ye 250-300 tane, yazlık mercimek için ise m2 ye 175-225 tane atılmalıdır.
Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır. Bazı yörelerin ürünlerinde böceklenme olmakta, taneler erimemekte ve geç pişmektedir. Mercimek taneleri, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla % 14,5 olmalıdır. Yabancı madde, bozuk tane, kalbur altı tane oranı en çok % 0,5´tir.
Seçenekler: 1 kg30,00 TL/kg.
Birim Dönüşümü
Metrik birim sisteminde (SI) 1 dönüm alan diğer alan birimlerine şu şekilde çevrilebilir: 1.000 metrekare.
Fakat piyasada Saman Pazarı gibi müşterilerine uygun fiyatlar ile mercimek samanı satışı yapan kaliteli ve müşteri memnuniyetine dayalı hizmet veren firmalarda bulunmaktadır. Günümüzde biçerdöver ile biçimli mercimek samanı tonu 750 – 1000 arasında değişim göstermektedir.
Her yıl Haziran ayında başlayan kırmızı mercimek hasadı, temmuz ayında tamamlanıyor. Hasat edilen ürünün önemli kısmı aynı yılın Eylül-Ekim aylarına kadar üreticiden çıkıyor. 2014 yılı Haziran-Ekim ayları arasında üreticinin eline geçen ortalama fiyat kilogramda 2 lira 7 kuruş olmuştu.
Seçenekler: 500 gr. 1 kg47,19 TL/kg.
1- Yeşil Mercimek
İç Anadolu'nun yeşil mercimek üretimindeki payı daha fazladır. Yozgat ve Çorum en çok yeşil mercimek üreten illerdir (Grafik 2.33).
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
İyi verim için sıcak, iyi havalanan kumlu-tınlı kireçli topraklar önerilmektedir. Ancak mercimek ağır topraklarda ve hatta kuruyarak taşlanmış killi topraklarda da yetişmektedir. Mercimek Ph:5.5-6.5 olan hafif asit topraklarda iyi yetişir. Toprak pH : 5.5-6.5 olan hafif asit topraklarda iyi yetişir.
Yazların sıcak ve kurak, kışların ılık geçtiği bölgelerde verimi yüksek olmaktadır.
Bakliyat açısından incelendiğinde kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulye ihracatı yasaklandı. Kırmızı mercimekte Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ihracata ise herhangi bir yasak getirilmedi.
Türk standartların göre 143 tane mercimek çeşidi olduğu bilinmektedir. Bunlar öncelikle iç ve kabuklu mercimek olmak üzere ikiye ayrılır. İç mercimek grubu da ikiye ayrılır. Bunlar; kırmızı iç mercimek ve yeşil-sarı iç mercimektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri