Bir dekar alanda 8000 – 10000 bitkinin olması iyi bir verim için uygun bir ekimin yapıldığını gösterir. Tohumun 5 – 6 cm. derinliğe düşmesi yeterlidir. Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4 – 6 kg'dır.
TOHUM MİKTARI Havali mibzer ile ekimde dekara 2.0-2.5 kg. tohum kullanılır. Hibrit çeşitlerde çeşit özelliklerine göre, bir dekarda 7.500-9.000 adet tohum atılacak şekilde mibzer ayarlanmalıdır. topraklarda biraz daha yüzlek, hafif topraklarda biraz daha derin olabilir. Ekim mutlaka tavlı toprağa yapılmalıdır.
50.000 adet torbalardadır, 1 torba silajlık mısır tohumu 5 dekar arazi eker.
Dekardan ortalama 1200-1400 kg dane mısır veya 7-8 ton silajlık ürün için aşağıda örnek olarak damla sulama ile gübreleme programı verilmiştir.
Akdeniz Ada 523 Hibrit Mısır Tohumu 100 Günde Slajlık 135 Günde Danelik Mısır 50.000 Adet (6 Dönüm Eker)
İlgili 23 soru bulundu
Silajlık Mısır Tohumu
Güçlü ve sağlıklı kök – gövde yapısı sayesinde hasat zamanı dahi yatmaya karşı yüksek tolerans göstererek verimli sonuçlar sunar.
Gübreleme ; Mısır ekilecek toprakta organik madde seviyesi iyi olmalıdır. Ekimle birlikte dekara 50 kg. 15-15-15 kompoze gübre verilmelidir. Birinci çapayla birlikte dekara 20 kg. üre verilmelidir. Mısıra potaslı gübre verilmesine gerek yoktur.
Dekara ortalama tane verimi ise, 550-600 kg olup, Dünya ve Türkiye ortalamasının üzerindedir. Ülkemizde üretilen mısırlar değişik amaçlarla tüketilmektedir.
Örneğin, Karadeniz bölgesi yağış bakımından zengin olduğundan, mısırın ihtiyaç duyduğu su çoğu zaman doğal yollardan sağlanabilir. Ancak yetersiz yağış alan iklimlerde mısırın 3 günde bir sulanması uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısırın haftada 1 kez tam sulama işlemine tabi tutulduğu da olur.
PAKETLENMİŞ TANELİ MISIR SİLAJI ( SİLAJ SLAJ SILAJ )TONU 2.300TL.
Ülkemizde mısır bitkisi ana ürün olarak ekildiğinde İlkbahar aylarında, ikinci ürün olarak ekildiğinde ise Haziran ya da Temmuz aylarında ekilir.
Mısır bitkisinde iyi düzeyde tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1 veya 2'dir. Yetişmiş ve hasat zamanına ulaşmış mısır içeriğine "koçan" adı verilir.
Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş ve piyasaların seyrine göre TMO politikaları oluşturulmuştur. 2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir.
Özellikle püskül kısımları oluştuğu zaman daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden sıcak havalarda gün aşırı sulanmalıdır. İlk ekim zamanında hava durumuna göre 2 günde 1 sulamada yapılabilir. Ancak toprak her daim nemli kalmalıdır.
Mısırın ana ürün olarak ekilmesi halinde Nisan ayı ortası ile Mayıs ayının ilk haftası arasındaki ekilişlerin en uygun olduğu, ll.ürün ekilişlerinde ise buğday hasadından hemen sonra ve en geç Temmuz ayı başına kadar ekim işleminin gerçekleştirilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Doğru bakım ve yetiştiricilikte dönüme 1500-2300 kg arası verim alınabilmektedir. Toplam dönüm maliyeti: 5125 TL'dir. Ortalama dönüm verimi: 1800 kg esasına göre; 1 kg mısır dane fiyatı: 2,85 TL gelmektedir.
Mısır, sıcak iklim tahılları grubuna giren tek yıllık bir bitkidir. Büyüme ve gelişmesini yılın sıcak ve güneşli günlerinde yapar. Anavatanı Amerika kıtasıdır ve bu kıtanın keşfinden sonra dünyaya yayılan önemli bitkilerden biridir.
Sıcağı, güneşi seviyor. O harika tatlı, türlü şekilde değerlendirebileceğiniz mısırlarını da yazın veriyor. Ama hasat almak için işe bahar aylarında başlamak gerekiyor.
Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda günes altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmistir.
Mısır Sıkça Sorulan Sorular
%16 indirimle Mytat Doğal Yerli Üretim Patlayan Mısır 1 Kg 65 TL'ye, %5 indirimle BenimAktar Patlatmalık Cin Mısır Sinema Mısırı 1 kg 105 TL'ye, %11 indirimle HALUK AYDIN KURUYEMİŞ Patlayan Mısır 1 Kg 33 TL'ye, %22 indirimle Patlayan Mısır 500 G 57 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Birçok tarım ürününde çiftçi nasıl satacağını düşünürken mısırda sanayicinin talebi nedeniyle alım garantili bir ürün olarak da öne çıkıyor. Özellikle sulanabilir arazilere sahip bölgeler için mısır üretimi karlı görünüyor.
Yıllara göre mısır gelişim döneminde 3-4 kez sulanmakta olup su tüketimi 569-670mm ve sulama suyu gereksinimi ise 358-437mm arasında değişmektedir. Mısırın gelişme dönemindeki su tüketimi 637mm, sulama suyu gereksinimi ise 386mm ve ortalama günlük su tüketimi 4.2mm'dir.
Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
Mısır yetiştiriciliğinde tohum ekiminden önce son toprak işlemesi ile birlikte ilk gübrelemenin yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri