Canlı çeşitliliği ifadesi kalıtım genetik çeşitliliği, tür çeşitliliği, ekosistem çeşitliliği gibi bileşenleri bulunmaktadır. Canlı çeşitliliği alt değerlendirmeler olan bitki çeşitliliği, hayvan çeşitliliği ve liken çeşitliliği gibi terimleri de kapsamaktadır.
Biyoçeşitlilik, tüm canlı organizmalar arasındaki farklılıkları ifade eder. Biyolojik çeşitlilik olarak da ifade edilmektedir. Tüm ekosistemde veya sadece belirli bir bölgede yer alan canlı çeşitliliğini belirtmek için kullanılan önemli bir kavramdır.
Biyolojik çeşitlilik tüm dünyada veya belirli bir habitatta ekosistem (doğal sermaye), tür ve gen çeşitliliğine verilen addır.
Biyoçeşitlilik; kara, deniz, diğer sucul ekosistemler ve parçası oldukları tüm diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır.
Biyolojik çeşitlilik; bitkiler, hayvanlar, mantarlar, mikroorganizmalar gibi tüm canlıları, bunların oluşturdukları ekosistemleri ve içinde yaşadıkları alanları ifade eder. Biyolojik çeşitlilik üç öğeden oluşur. Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir.
İlgili 23 soru bulundu
Biyoçeşitliliğin Önemi
Dünyadaki yaşam çeşitliliğini belirtmek için kullanılır. Farklı bitki, hayvan, mikroorganizma ve mantar türleri, içerdikleri genetik materyal, oluşturdukları topluluklar ve içinde yaşadıkları ekosistemlerle ilgilidir.
Biyolojik Çeşitlilik; Gen, Tür ve Ekosistem çeşitliliği olmak üzere üç kategoriye ayrılır.
Bir bölgede yaşayan canlıların çeşit ve sayıca zenginliğine biyoçeşitlilik denir. Kısaca, bir bölgede yaşayan bütün canlı türleri o bölgenin biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor. İklim, sıcaklık, ışık, su gibi cansız faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkilerler.
Türkiye, bünyesindeki 167 familya, 1320 cinsi ve 9996 tür ile bitki türlerinin çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Kaynak: FAO,2019, Türkiye'nin Biyoçeşitliliği, Karagöz A. 2. Toplamlar, sütunların basit toplamı değildir.
Biyoçeşitlilik; deniz, kara, sucul ekosistemler ve parçası bulunan tüm yaşam ortamları dâhil her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasında farklılık olması şeklinde nitelendirilebilir.
Dünya Koruma Birliği (IUCN, 2013)'ne göre biyolojik çeşitliliği etkileyen faktörler habitat kaybı ve fragmantasyon(parçalanma), istilacı-yabancı türler, kirlilik, iklim değişikliği, aşırı kullanım, hızlı nüfus artışı olarak sıralanabilir [33].
/ Dünyada biyoçeşitliliğin en fazla olduğu yer tropikal yağmur ormanlarıdır. Yağmur ormanlarında yağışın fazla olması, orman altı bitkilerinin de fazla olmasına neden olmuştur.
Hayatın çeşitliliği olarak da bilinen biyoçeşitlilik terimi, sıklıkla biyosferdeki canlıların çeşitliliği anlamında kullanılmaktadır. Canlıların çeşitliğinden kasıt, çoğunlukla bireyler olarak canlılardır. Bunun yanında türlerin, ekosistemlerin ve kalıtsal özelliklerin çeşitliliğinden bahsetmek de mümkündür.
Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması; Canlıların benzer ve farklılıklarına ayrıca akrabalık ilişkilerine göre gruplandırılmasına SINIFLANDIRMA denir. Sınıflandırmayı yapan bilim dalına TAKSONOMİ denir.
Biyolojik çeşitlilik belirli bir bölge veya alandaki bitki, hayvan veya diğer canlıların çeşitliliği anlamına gelmektedir. Tüm canlı organizmalar ve bu organizmaların yaşam alanlarının çeşitliliğini, birbirleri ve yaşadıkları ortamlarla olan ilişkilerini tanımlamak için de kullanılmaktadır.
Genetik çeşitliliğin oluşumunda etkili olan esas güçler doğal mutasyonlar ve bu mutasyonları filtre eden doğal seleksiyonlardır.
Bir türün, farklı bireylerinin değişen çevre şartlarına farklı düzeyde direnç göstermesi, genetik farklılıktan ileri gelir. Genetik çeşitlilik ne kadar artarsa, türün değişen çevre şartlarına adapte olarak hayatını sürdürmesi de o kadar kolaylaşır.
Yaşam için gerekli madde ve koşullar, çevrenin abiyotik etkenleri ile bakteri, Protista, mantar, bitki ve hayvanlar tarafından sağlanır. Bu canlıların tamamına biyoçeşitlilik denir. Bu çevredeki biyoçeşitlilik arttıkça o çevrenin ekolojik hizmetleri de o oranda artar.
Biyoçeşitliliğin azalmasının sonuçları için ise besin zincirinin bozulması ve doğal dengenin bozulması ön plana çıkmıştır. Biyoçeşitliliğin azalmasını önleme yöntemleri ile ilgili olarak öğrenciler geri dönüşüm ve ağaçlandırmaların etkili olacağını düşünmüştür.
Canlıların yeryüzündeki dağılışını en fazla etkileyen faktör iklimdir. Sıcaklık ve yağış koşullarının yüksek ol- duğu Ekvator çevresinde biyoçeşitlilik fazladır. Sıcaklığın fazla ancak yağışın az olduğu karasal iklim ve çöl bölgelerinde ise canlı sayısı azdır.
“Biyolojik kaynaklar”, genetik kaynakları, organizmaları veya parçalarını, popülasyonları veya ekosistemlerin insanlık için şimdiden ya da gelecekte kullanım imkânı veya değeri olan diğer biyotik unsurlarını kapsar.
Sanayileşme, hızlı nüfus artışı, yanlış arazi kullanımı, petrol gibi yenilenemeyen enerji türlerini arama çalışmaları, avlanma, insan kaynaklı veya doğal nedenlerle bitki örtüsünün tahribatı dünya çapında canlı türlerinin kaybına neden oluyor.
Yapılması gereken işler sırasıyla; fiziksel koruma önlemlerinin alınması, çevre halkın aydınlatılması ve eğitilmesi, bilimsel araştırmaların ivedilikle yürütülmesine başlanması, eksik olan türlerin sahaya yerleştirilmesi ve bir yönetim planının yapılmasıdır.
Fiziki Etmenler
Bir bölgenin iklimi, yer şekilleri, toprak yapısı ve o bölgedeki deniz/kara dağılımı, biyoçeşitliliği etkileyen faktörlerdir.
Agrobiyoçeşitlilik veya gıda ve tarım için genetik kaynaklar olarak da bilinen tarımsal biyoçeşitlilik, tarımsal ekosistemin temel işlevlerini, yapısını ve gıda üretimi ve gıda güvenliğini destekleyen süreçlerini muhafaza etmek için gerekli olan hayvan, bitki ve mikroorganizma çeşitliliğini ve değişkenliğini ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri