Avusturya-Macaristan tahtının veliahtı Arşidük Franz Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından devletin başkenti Saraybosna'da öldürülmesi, savaşı tetikleyen olay olmuştur.
Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli nedeni Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik düşüncesidir. Diğer nedenleri ise devletlerin bağımsızlık isteklerinin artması, hammadde ve sömürge arayışı ve devletler arasındaki silahlanma yarışının hızlanmasıdır.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1908'de işgal etmiş olduğu Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde, 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip isimli bir Sırp milliyetçisinin Arşidük Franz Ferdinand'ı öldürmesi I. Dünya Savaşı'nı başlatan kıvılcım oldu.
Savaşın son yılı olan 1918'e gelindiğinde taraflar arasında ateşkes görüşmeleri başladı. Bu görüşmelerin sonucunda önce Bulgaristan ardından da Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Almanya'nın yenilgiyi kabul etmesiyle savaş sona erdi.
İlgili 34 soru bulundu
Birinci Dünya Savaşı Neden Çıktı? Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1908'de işgal ettiği Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde, 28 Haziran 1914 tarihinde Gavrilo Princip isimli bir Sırp milliyetçisinin Arşidük Fransuva Ferdinand'ı öldürmesi, Birinci Dünya Savaşı'nı başlatan olay oldu.
Bu noktada, başı kendi içindeki devrimcilerle dertte olan Almanya, daha sonra "Ateşkes Günü" olarak tarihe geçecek olan 11 Kasım 1918'de mütarekeyi kabul etmiştir. Savaş böylece İtilaf Devletleri'nin zaferiyle sona ermiştir.
Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'nin, 28 Haziran 1914'te Saraybosna'da, Sırp milliyetçisi bir genç olan Gavrilo Princip tarafından öldürülmesi, Birinci Dünya Savaşı'nın kıvılcımını yaktı. Suikast sonrasında 28 Temmuz 1914'te Avusturya-Macaristan, Sırbistan'a savaş açtı.
- Hükümetin Alman hayranlığı, - Almanya'nın Savaşı kazanacağı düşüncesi, - Siyasi yalnızlıktan kurtulma gibi sebeplerden dolayı Almanya'nın yanında savaşa girmiştir. Yavuz ve Midilli zırhlı gemilerinin Rus limanlarını bombalamasının ardından Osmanlı Devleti fiilen savaşa girmiştir.
nayet, tarih metinlerinde “Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Fransuva Ferdinand'ın, 28 Haziran 1914 günü Saraybosna'yı ziyaretinde bir Sırp milliyetçisi olan Gavrilo Princip tarafından öldürülmesi” cümleleriyle kifayet bulmuştur.
Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu. Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Almanya, 1 Ağustos 1914 yılında Rusya'ya savaş ilan ederek resmi olarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmış oldu (Wilke, 2007: 16).
1. Dünya Savaşı Ne Zaman Bitti? Birinci Dünya savaşı, 11 Kasım 1918'de Almanya'nın teslim olmasıyla bitmiştir. 1918 yılının Eylül ayında Bulgaristan'ın, Ekim ayında Osmanlı Devleti'nin, Kasım ayında da sırasıyla Avusturya-Macaristan ve Almanya'nın teslim olmasıyla Birinci Dünya Savaşı fiilen bitmiştir.
İngiltere ile Fransa İtalya'ya bu toprakları kesin olarak alabileceği vaadinde bulunmuştu. Ayrıca İtilaf devletlerinin, Trablusgarp'ın işgaline izin vermesi ve desteklemesi, Osmanlı topraklarında gözü olan İtalya'nın taraf değiştirmesinde etkili oldu.
Birinci Dünya Savaşı'nın bir başka özelliği ise bu savaşın uzun sürmesinin sebeplerinden birisinin "Çanakkale Cephesi" oluşudur. Binlerce vatan evladını kaybeden Türk milletinin ölümüne mücadele verdiği bu cephe, Birinci Dünya Savaşı'nın da uzamasına neden olmuştur.
Sovyetler Birliği'nin tarafsızlığını garantiledikten sonra (Ağustos 1939 Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile), Almanya 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattı.
Asıl adı İsmail Enver olan ve İstanbul Divan yolunda doğan Enver Paşa, Manastırlı Surre Emini Ahmet Bey ile Ayşe Hanım'ın oğludur.
Giriş I. Dünya Savaşı veya Birinci Cihan Harbi, 28 Temmuz 1914 tarihinde Avrupa'da başlamış ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin katılması ve diğer kıtalardaki sömürgelere de yayılması nedeniyle "Dünya Savaşı" olarak adlandırılmıştır. Dört yıldan uzun süren savaş, 1918 yılında sona ermiştir.
Savaş, I. Abdülhamit'in saltanatı sırasında başlamıştır. İngiltere ve Fransa savaşa katılmamakla birlikte, Rusya'nın Balkanlar'da güçlenmesini istemedikleri için bu savaşta Osmanlı Devleti'nin yanında yer almışlardır.
Almanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya – Macaristan İmparatorluğu'ndan meydana gelen İttifak Devletleri 1. Dünya Savaşı'nın kaybeden ülkeleridir. Birinci Dünya savaşı, 11 Kasım 1918'de Almanya'nın teslim olmasıyla bitmiştir.
Bosnalı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'in, 28 Haziran 1914'te Saraybosna'yı ziyareti sırasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahdı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürmesi Birinci Dünya Savaşı'nın fitilini ateşledi.
1.Dünya savaşı dünyanın her bölümünde bulunan ülkelerin etkilenmesini sağlayan savaşlardan biridir. İtilaf devletlerinin kazandığı bu savaş sonunda pek çok sivil ve asker hayatını kaybetti. Fransa, İspanya ve İngiltere olmak üzere itilaf devletleri bu savaşın kazanan tarafı olmuştur.
Savaşın sonunda Mustafa Kemal 37 yaşındaydı. Birinci Dünya Savaşı'nın son aşamalarında, geriye kalan en büyük Osmanlı tümeni olan Yıldırım Ordular Grup Komutanlığı'nı komuta etmekle görevlendirildi.
Versay Barış Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri (Müttefik Devletler olarak da bilinir) ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır.
Osmanlı İmparatorluğu, 10 Ağustos 1920'de Müttefik Kuvvetleri ile düşmanlığı sona erdiren Sevr Antlaşması'nı imzaladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri