Lahanayı ince ince doğrayın, damak tadınıza göre tuz koyun ve ovun hatta bir buzdolabı poşetine koyup merdaneyle biraz pataklayın:) sonra yine damak tadınıza göre yağ limon veya sirke ekleyip bir saklama kabına koyun. Ne kadar çok kalırsa sosun içinde lahanalar o kadar lezzetli ve hafif yumuşak olur.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
İlgili 32 soru bulundu
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Uygun bir karıştırma kabına yoğurtları, mayonezi, rendelenmiş sarımsağı ve tuzu alarak karıştıralım. Soğuyan mor lahanaları da yoğurtlu sosumuza ekleyerek güzelce karıştıralım. Hazır olan mor lahana salatamızı servis tabağına alalım ve servis edelim. Afiyet olsun!
Kavanozun ağzında 3-4 parmak boşluk kalacak şekilde kat kat dolduruyoruz. En üste lahananın dış büyük yaprakları ile bir örtü oluşturuyoruz ki hava ile temas etmesin.Eğer lahananız yeterince sulanmadıysa az miktar tuzlu su ilave edebilirsiniz. Genellikle tuzla iyice ovulduğunda çok sulanır ve ekstra suya ihtiyaç olmaz.
Mor lahana buzdolabında nasıl saklanır? Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Uygun bir kapta 1 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ilave edip karıştıralım. Lahanalarımızın üzerine hazırlamış olduğumuz sirkeli karşımı dökelim. Kapağını sıkıca kapatıp 3-4 gün buzdolabında bekletelim. 3-4 gün sonra kırmızı lahana turşumuz hazır.
Hazırladığınız mor lahana turşusunu buzdolabında 1 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında 2-3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Lahanayı dörde bölüp sert yerlerini ayırıp ince ince doğrayın içine turşuluk tuzdan 2 kaşık atıp elimizle lahanaları iyice ovalım. Tuzuna bakın az gelirse damak tadınıza göre tuz atın. Lahanalar sulanana kadar ovmaya devam edin. Bu şekilde yarım saat bekletin.
Derin bir yoğurma kabına alın lahanaları. Üzerine tuzu atın ve iyice yoğurun 3 4 dakika yoğurun. Limon suyu ve sirkeyide ilave edip iyice karıştırın ve kavanoza koyup altta kalan suyu da üstüne ilave edip kapağını kapatın. Buzdolabına kaldırıp istediğiniz zaman hatta akşama yemeğin yanına çıkarıp yiyebilirsiniz.
Kan basıncını düzenleme etkisine sahip mor lahana, sizi kalp hastalıklarından korur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını ve canlı kalmasını sağlayan kırmızı lahana, daha düzenli kalp atışlarını da gerçekleştirir. Kırmızı lahana hem salatası ile hem de suyu ile mideyi rahatlatan bir sebzedir.
Daha sonra orta boy geniş bir tava içine doğranmış mor lahanayı koyun. Üzerine 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Orta ateş üzerinde sürekli karıştırarak, 2 dakika kavurun.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Salata içinde tuzsuz ve yağsız şekilde tüketilebilir. Kırmızı lahanada diüretik etki bulunur. Böylece metabolizma hızı yükselir. Kırmızı lahananın, kalorisi çok az olduğu için sebze suyu şeklinde de hazırlanıp tüketilmesi önerilir.
Yine antioksidan özellikleri sayesinde kırmızı lahananın vücutta idrar söktürücü özellikler gösterdiği biliniyor. Bu sayede ödem ve şişlik gibi sorunlara da hızlıca çözüm olabiliyor.
Mor lahananın içeriğindeki antioksidan karaciğer sağlığına da iyi gelir.
Öncelikle mor lahana ince ince kıyılır. Sıvı yağ tavaya alınarak hafif kızdırılır. Sarımsaklar eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. (Ben içine koymadım. Çiğ olarak yoğurt sosuna koydum.
Mor lahananın acımsı tadından şikayetçi olanlarda vardır. Mor lahananın acısı nasıl alınır sorusunun cevabı da yine tuzdan geçer. Tuz ile ovaladıktan sonra biraz da sirke eklerseniz acımsı tadının gittiğini göreceksiniz. Damaklar da mor lahana turşusu gibi bir tat bırakacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri