Birincil ekonomik faaliyetler, temel maddele- rin doğrudan veya dolaylı olarak doğal çevreden temin edilmesine dayanır. Avcılık, toplayıcılık, ba- lıkçılık, ormancılık, madencilik, tarım ve hayvan- cılık bu tür faaliyetlere örnek verilebilir.
İkincil ekonomik faaliyetler: Birincil ekonomik faaliyetlerden elde edilen ürünleri insanların kullanabileceği, mamül madde, haline getiren faaliyetlerdir. Doğadan elde edilen demir cevherinden metal eşya yapımı, orman ürünü tomruklardan mobilya yapmak bu gruba dahil uğraşlardır.
Genellikle birincil ekonomik faaliyetler tarım, ikincil ekonomik faaliyet- ler sanayi; üçüncül, dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler de hiz- metler sektörü şeklinde adlandırılmaktadır.
Temel maddeleri doğrudan veya dolaylı olarak doğal çevreden almaya dayanan üretim şeklidir. Topraktan , denizden ve hayvandan elde edilen ürünler birincil ekonomik faaliyetler grubundadır. Bu faaliyetlerden elde edilen ürünler genellikle sanayide ( ikincil ekonomik faaliyet ) hammadde olarak kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Üçüncül ekonomik faaliyetlerde doğrudan bir Üretim görülmemekle birlikte insanlara ve diğer ekonomik faaliyetlere ürün ve hizmet sağlanması esastır. Bu faaliyet türüne eğitim, sağlık, ulaşım, turizm, ticaret, bankacılık, pazarlama, güvenlik, sigortacılık, hukuk, belediye ve büro hizmetleri örnek verilebilir.
Üçüncül ekonomik faaliyet (hizmet sektörü): Birincil ve ikincil faaliyetler üzerinden elde edilmiş ürünlerin tüketiciye ulaştırılması ve pazarlanması olarak bu sektör öne çıkıyor. Ticaret, ulaşım, turizm ve iletişim bu sektörü içerisinde bulunur.
Birincil (Tarım) Sektör: Üretilen mallar direkt olarak doğal kaynaklardan elde edilir. 2. İkincil (Sanayi) Sektör: Üretilen mallardan yeni ürünlerin üretilmesidir. 3. Üçüncül (Hizmet) Sektör: Üretilmeyen veya modifiye edilmeyen, birincil ve ikincil sektör dışında kalan faaliyetlerdir.
Mühendislik: Uzmanlığı farklı alanlarda olan birçok mühendislik türü, sanayi alanında çalışır. Örnek olarak makine, çevre, inşaat ve endüstri mühendisliği gösterilebilir. 2- Tarım: İnsanların ana besin kaynağı olan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesine tarım denir.
İlaç üretim sektöründe, kozmetik sektöründe ve gıda sektöründe kimya mühendisleri büyük bir öneme sahiptir.
Hizmet sektörü: Topluma hizmet verebilmek için öğretmen, doktor, garson ve polis gibi meslekler bu gruba girer.
Sınırlı olan insan ihtiyaçlarını, kıt kaynaklarla karşılama faaliyetlerini inceleyen bilim. Ekonomi toplum genelinde; tüketim, üretim, paylaşım, gelir, kalkınma, büyüme gibi konuları inceler. Mevcut durumla ilgilenen ekonomi türüdür. Değer yargılarını barındırmaz, olgusal verilerle çalışır.
1990'ların sonunda, Krugman'ın öncülüğünde ortaya çıkan, artan getirileri ve eksik rekabet modellerini kullanarak ekonominin mekansal özelliklerini de dikkate alan yaklaşıma ise yeni ekonomik coğrafya yaklaşımı adı verilmektedir.
Öyle ki insanların birçoğunun duymamış olduğu çok sayıda meslek bulunmaktadır. Meslekler belirli gruplara ayrılarak sınıflandırılmaktadır. Bunlar birincil (Tarım), ikincil (Sanayi), üçüncül (Hizmet), dördüncül ve beşincil olmak üzere beş gruba ayrılmaktadır.
İstanbul ve çevresindeki ilde pamuk, meyve, zeytinyağı, ipek ve tütün üretilmektedir. Gıda işleme, tekstil üretimi, petrol ürünleri, kauçuk, metal eşya, deri, kimyasallar, elektronik, cam, makine, kağıt ve kağıt ürünleri ile alkollü içecekler kentin başlıca sanayi ürünleri arasındadır.
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir. Ekonomi belli bir bölge içindeki ekonomik sistemden oluşur.
Ekonomik Faaliyetler
Faal nüfusun % 60'ı aşkın bölümü sanayide çalışmaktadır. Tarım: Kırsal kesimde iş gücünün büyük kısmı tarımda çalışmaktadır. Başlıca tarım ürünlerimiz buğday, arpa, şekerpancarı ve ayçiçeğidir. Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup bağcılık da ekonomide önemli yer tutmaktadır.
MEZUNLARIN MESLEKİ PROFİLİ Mezunlar gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm fabrikalarda, üretimde, gıda analizi ve araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyeti gösteren laboratuarlarda, endüstriyel boyutta yeme-içme hizmeti veren işletmelerde, kamu sektöründe çalışma imkânlarına sahiptirler.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
Üçüncül sektör ya da hizmet sektörü üç sektör kuramının ana bileşenlerinden biridir. Bu sektörde ürünler yerine hizmet üretilir. Eğitim, hukuk, turizm ve bankacılık gibi dalları bulunmaktadır.
Ticaret, genelde, üretim sektörüyle (zanaat) ya da hizmet sektörü ile (değerli kâğıt) bağlantılı olarak karşımıza çıkar. Genelde bir yerde az, başka yerde de çok olan mallar ile ticaret yapılır.
İstihdam edilenlerin %15,8'i tarım, %21,7'si sanayi, %6,0'ı inşaat, %56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı.
Ekonomik faaliyetler kavramındaki faaliyet sözcüğü çalışma, etkinlik olarak sözlük anlamı ile kullamhr ise, ekonomik faaliyetler; çok genel anlamda gelir/çıkar elde etmeye yönelik her tür çalışma, etkinlik olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri