çifttir çünkü çarpanlarından herhangi biri çift olursa sayı çift olur. Ayrıca 1! ve 0! hariç tüm faktöriyel sayılar çifttir.
1 ise tek sayıdır. ..., 2n-2, 2n, 2n+2, 2n+4... sayıları ardışık çift sayılardır. Tek sayı temelli olan herhangi bir sayı sisteminde ise bir sayının çift ya da tek oluşunu sayının basamaklarındaki rakamların toplamı belirler.
Üç basamaklı en küçük tek sayı 101'dir. İki basamaklı en küçük tek sayı 11'dir. Bir basamaklı en küçük tek sayı 1'dir. Üç basamaklı en küçük çift sayı 100'dür.
101 ise 3 basamaklı en küçük tek sayıdır. Birler basamağındaki rakam sayının teklik ve çiftliğini açıklamaktadır.
Çift sayıların tek sayı ile bölümü ise çift sayı ile sonuçlanır. Tek sayıların tek sayılar ile çarpımı tek sayı ile sonuçlanır. Çift sayıların tek sayılar ile çarpımı çift sayı ile sonuçlanır. Çift sayıların çift sayılarla çarpımı çift sayı ile sonuçlanır.
İlgili 35 soru bulundu
Buna göre ardışık tek sayılar toplamı formülü şu şekildedir: 1+3+5+7+.....+(2n-1) =n.n= n kare bu formülden yararlanılarak ardışık tek sayıların toplamı kolaylıkla bulunabilir bir hal almaktadır.
Tek Sayılar ve Çift Sayılar
Doğal sayılar olarak bilinen rakamlar matematik işlemlerinde kolaylık sağlanabilmesi için bazı ifadelerle anılmaktadır. Tek basamaklı tek sayılar 0' dan başlayıp 9' a kadar olan sayılardır. Çift basamaklı tek sayılar ise 11 ile 99 arasında bulunan sayılardır.
1 faktöriyel ise 1'e eşittir. Faktöriyel konusunda hesaplaması en kolay olan sayı 1'dir ve başka hiçbir sayıyla çarpılmasına gerek olmaz.
Doğal sayılardan 2 ile bölündüğünde tam sayı veren en küçük sayı yine 0'dır. Bu yüzden en küçük çift doğal sayı 0'dır. En büyük tek doğal sayı ise bulunamaz. Çünkü doğal sayılar kümesi 0'dan sonsuza gider.
çifttir çünkü çarpanlarından herhangi biri çift olursa sayı çift olur. Ayrıca 1! ve 0! hariç tüm faktöriyel sayılar çifttir.
Bir sayının tek sayı mı çift sayı mı olduğunu anlamak için birler basamağına bakmak gerekmektedir. Eğer sayının birler basamağında 1 – 3 – 5 – 7 – 9 rakamlarından biri varsa sayı tek; 0 – 2 – 4 – 6 – 8 rakamlarından biri varsa sayı çift sayı olacaktır.
En büyük çift sayımızı bulmamız imkansız haldedir , çünkü sayılar 1'den başlayıp sonsuza kadar gitmektedir örneğin ; 1,2,3,4,5,6,7,8,9... 2,4,6,8,10,12,14,16,18..
Çift faktöriyel, faktöriyele benzerdir. Tek fark, sağlanan değere eşit veya ondan küçük olan her bir tam sayı değeriyle çarpılmak yerine 2'şer 2'şer azalır. Dolayısıyla, 8'in çift faktöriyeli 384, 7'nin çift faktöriyeli ise 105'tir.
Sıfır Bir Çift Sayıdır!
Tanım: k bir tam sayı olmak şartıyla n=2.k eşitliğinde n sayısı çifttir.
Çift ve tek doğal sayılar şunlardır: Çift Sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,...... Tek Sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,... Çift sayılar bu şekilde sonsuza kadar gitmektedir.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Dünyanın en büyük sayısı olarak bilinen sayısı Googolplexianth olarak karşımıza çıkmaktadır. Googol'da sayının 10 üzeri 100 olup Googolplex'te ise bu sayı 10 üzeri Googol olarak varlık göstermektedir.
Bu doğrultuda en küçük doğal sayının, '0' sayılar olduğunu söylemek mümkün. Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır.
Bu durumda, 5'in 5'li kombinasyonunun 1'e eşit olması için 0! ifadesinin çarpma işlemine göre etkisiz eleman olması gerekir. Bu nedenle de 0! ifadesi 1'e eşittir.
Detaylara girerek canınızı sıkmayacağız; ancak bu fonksiyon ilk defa 1729 yılında büyük matematikçi Leonhard Euler tarafından keşfedilmiştir. Grafikte görülen gama fonksiyonu sayesinde 4.2 faktöriyelin değerinin 32.5781... şeklinde devam eden bir sayı olduğunu biliyoruz. Tabii diğer ondalıklı sayıların da...
Negatif faktöriyel olmaz. Hatta bazı sorularda (n-3)! ve (3-n)!
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
"0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
➩Öncelikle 75 sayısı tek olmalıdır. Şimdi ilk önce birler basamağına bakmamız gerekiyor.Birler basamağında 5 sayısı var eğer bir sayının birler basamağında 1,3,5,7,9 sayıları varsa o sayı tek olmalıdır.Yani bizim sayımız 75 o yüzden tek olmalıdır.Mesela 50 sayısı çift olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri