Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Akü biterse marşa basıldığında motor ateşleme sistemini devreye sokamayacaktır. Kısacası bu şekilde araç çalışamayacaktır. Tüm bunlara ek olarak aracın elektrik ile çalışan diğer aksamları da işlemeyecektir.
Start-Stop Akünün Ömrü Ne Kadardır? Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken start-stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Eğer akünün voltajı düşük ise Start-Stop sistemi devreye girmez. Bu durumda ya akü şarj edilmeli ya da araç bir miktar kullanılarak akünün şarj olması sağlanmalıdır. Start-Stop teknolojili aküler araca takılırken voltaj değerinin en az 12,60V olmasına dikkat edilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Start stop aküler diğer akü çeşitlerine göre birçok avantaja sahiptir. Ortalama ömür süresi bu avantajlarından biridir. Lakin yine de start-stop akülerin ömrü, aküler için biçilen maksimum ömür süresini geçememektedir. Dolayısıyla start-stop akülerin ortalama 4 ila 5 yıl kadar ömürlerinin olduğunu söylemek mümkündür.
Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur. Yakıt tasarrufu sağlayan ve karbon monoksit salınımının önüne geçen start sistemi hem daha az yakıt harcanmasını hem de çevreye zarar verilmemesini sağlar.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir.
Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız.
Start stop akünün diğer akülere kıyasla ömrü daha kısa sürelidir. Bunun nedeni ise start stop akünün her bir dur-kalk hareketi esnasında tekrar tekrar işlev göstermesidir.
AGM akü yerine herhangi bir sulu tip akünün kullanımı tercih edilmemelidir. Geliştirilmiş teknolojili sulu akü olan EFB tip aküler ise Start-Stop teknolojisine sahip olan araçlarda kullanılmalıdır.
start stoplar belli bir eşik gerilim değerinin altında devreye girmez. sonuç olarak siz zaten S.S. özelliğini kapalı tutacağınızdan ötürü normal bir akü rahatlıkla takabilirsiniz.
Diğer yandan aracın elektrik yükü ideal seviyesinin üstüne çıkmış ise, akü şarj limiti alt limite düşmüş ise, araç küçük de olsa hareket ediyorsa ve son olarak motor soğutma suyu sıcaklığı 60 derece altındaysa start stop düğmesi çalışmaz.
Start Stop aküyü bitirir mi? Elbette ki her bir çalıştırma için aküdeki enerjinin büyük bir kısmı kullanılır. Ancak aküde yeterli şarj bulunmuyorsa start stop devreye girmeyecek ve akünün bitmesine izin vermeyecektir.
Start-Stop özelliğine sahip yeni nesil araçlarda kullanılan Start-Stop akü takviye işlemi, daha farklı şekilde gerçekleştirilir. Kablonun kırmızı artı uçları yine her iki araç aküsünün pozitif kutuplarına bağlanırken siyah olan negatif uçlar her iki aracın uygun bir metal parçasına tutturulur.
Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır. Muhtemelen çalıştırmada daha çok akım çekip yerine koymak kısa süre rölanti ile mümkün olmaz. Arkadaşların dediği gibi sağlıklı akü 1-2 ayda birşey olmaz.
Marşa bastığınızda sürekli cılız bir ses duyulur. Başlatma düğmesi yerine araç anahtarı kullanmanız gerekir. Bir süre sonra kontağı çevirseniz de araç tepki vermez. Nihayetinde motora elektrik gitmediği için araç çalışmaz.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Markalara göre değişiklik göstermesine rağmen genellikle otomatik vitesli araçlarda frene basıldıktan sonra araç durursa Start-Stop Sistemi birkaç saniye sonra devreye girer. Ayak fren pedalından çekildiği anda ise motor çalışmaya başlar ve araç harekete hazır hale gelir.
Aracınız durma noktasına geldiği zaman, eğer vites değiştirme kolunuz boşta ise ayağınızı debriyaj pedalından çekerseniz anında start-stop sistemi devreye girer.
Fren pedalını bırakın veya gaz pedalına yavaşça basın. Start/stop fonksiyonu devre dışı bırakılır ve motor çalıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri