Filler doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşar; dokunma, görme ve işitme yolu ile iletişim kurar.
Fillerin doğada yaşam süreleri 40-50 yıl arasında, doğal yaşam parklarında ise 70-80 yılı buluyor.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler. *Yiyecek ve içecek aramak için yuvalarından 7-30 metre ayrılabilirler.
Filler nispeten yavaş yaşlanır ve daha az yırtıcı hayvanın saldırısına maruz kalırlar. Bu nedenle fillerin ölüm nedeni çoğunlukla kaybettikleri son dişlerdir. Uzun yaşamları ile dikkat çeken filler son set dişlerini de kaybettikten sonra yaşlılıktan değil beslenemedikleri için açlıktan ölürler.
Afrika filleri, tüm memeliler arasında en uzun hamilelik dönemini yaşayan tür. 4 yılda bir doğun yapan bu filler, 22 ay kadar yavrularını karınlarında taşıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Filin kalbi 12 ilâ 21 kg arasındadır. Memeliler arasında sıra dışı bir şekilde kalp apeksi çift uçludur. Ayakta iken filin kalbi dakikada 30 kere atar.
Fillerin kalbi kırıldığında üzüntüden ölebilirler.
Fillerin ölüm zamanı da çok ibretlidir. Filler ölmeden önce ölecekleri zamanı hissederler.Ve acı çığlıklar atarak, yakındaki bir mağaraya doğru yola çıkarlar. O çığlığı duyan civardaki filler de mağaranın ağzında toplanır. Her biriyle vedâlaşıp, âdeta "helâllik"alan fil, kendi ailesiyle baş başa kalır.
Yaklaşık 8000 kg ağırlığında..
Günde 4 ila 6 saat uyuyan ve hayvanat bahçelerinde yaşayan fillerin aksine, doğal yaşam ortamlarındaki fillerin günde en fazla 2 saat uyuduğu ortaya çıkarıldı. Sürülerinin reisi olan dişi filler ise birkaç güne kadar uyanık kalabiliyor.
Grönland balinaları (Balaena mysticetus) en uzun yaşayan memelilerdir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, Arktik ve yarı arktik balinaların kesin ömrü bilinmemekte, ancak avlanan bazı bireylerde bulunan taş zıpkın uçları, 100 yıldan fazla yaşadıklarını ve 200 yıldan fazla yaşayabileceklerini kanıtlıyor.
Araştırmacılara göre bu durum, hayvanların oyun oynarken kendilerini mutlu hissettiğini gösteriyor. Bir fil hastalandığında diğer filler onu yalnız bırakmaz ve iyileşmesini bekler. Araştırmacılar buna dayanarak fillerin de sevgi, üzüntü ve endişe benzeri duygular hissedebildiklerini düşünüyor.
Doğasında yer alan tüm yeşillikleri tüketebilen bir hayvan türüdür. Yeterli yiyecek bulamadıklarında ağaç kabuklarını yedikleri de görülmüştür. Ağaçların sahip olduğu ince dalları kolay bir şekilde yiyebilirler. Sevdikleri besinler arasında ağaç gövdeleri de bulunuyor.
Filler, dünya üzerindeki en zeki hayvan türlerinden biridir. Beyinleri, 5 kg'ın üzerinde olan ağırlığıyla karada yaşayan diğer hayvanlarınkinden daha büyüktür. Ortalama bir balinanın kütlesi ortalama bir filin kütlesinin yirmi katı olmasına rağmen ortalama balina beyni filinkine göre yalnızca iki katı büyüklüğündedir.
Hortumlarını, koku alırken veya herhangi bir cismi tutarken kullanırlar. Ayrıca filler su içerken ya da bedenlerini suyla yıkarken suyu önce hortumlarına doldurur, sonra ağızlarına ya da bedenlerine fışkırtırlar.
Diğer işlemler ise ağaçtan kâğıt yapımına benziyor. “Fil günde ortalama 250 kg bitki tüketiyor. Bundan yaklaşık 50 kg dışkı çıkıyor ve bu dışkıdan da 125 dosya kâğıdı üretiliyor” diyor Matano.
Fil kuzenlerinin aksine, yünlü mamutlar soğuğa adapte olmuş canlılardı, uzun kıllı postlara, kalın yağ tabakalarına ve ısı kaybını en az seviyeye indirmeyi sağlayan küçük kulaklara sahiplerdi. İlk defa bilim insanları, bu farklılıkları sağlayan binlerce mutasyonu kapsamlı bir şekilde katalogladılar.
Yapılan arkeolojik araştırmalar Anadolu'da bir zamanlar doğal ortamlarında fillerin yaşadıklarını gösteriyor. Ne yazık ki artık Türkiye topraklarında doğal hayatta yaşamlarını sürdürebilen fillere rastlamak olası değil.
Bugün 12 Ağustos Dünya Fil Günü. Ekosistemin olmazsa olmazı filler, yaşamın devamlılığı için tahmin edilenden daha büyük önem taşıyor. Afrika orman fili, Batı ve Orta Afrika'nın yoğun yağmur ormanlarında ağaçlarda daha fazla karbon depolamasına yardımcı oluyor ve gezegenin en hayati ekosistemlerinden birini koruyor.
Ne zaman öleceğini bilen tek canlı "komodo ejderidir.
Öğlenleri ise ağaç altında dinlenir ya da ayakta da çaktırmadan kestirebilirler. 🙂 Asıl geceleri yere yatarak uyuyan filler günde 2 saat uyurlar.
Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan yeni bir araştırmada, fillerin burun deliklerini genişleterek hortumlarında daha fazla alan açtığı ve bu sayede dokuz litreye kadar su taşıdığı bulunmuş. Filler ayrıca saniyede üç litre su çekebiliyor.
Hutchinson'un deneylerinden şu sonuçlar elde edilmiş: Erkek fil, saniyede 6,8 m (saatte 25 km) koşarak birinci olurken, dişi fil, saniyede 6,6 m ilerlemeyi başarmış. Üstelik tabanındaki elastik yağ tabakası sayesinde yürüyüş stilleri esnek ve görece sessizdir.
Filler ayrıca kara memelileri arasında en büyük mutlak beyin boyutuna ve vücut boyutuna göre en büyük temporal lobuna sahiptir; temporal lob, beynin sesleri işlemekten ve hafızayı kodlamaktan sorumlu kısmıdır. Fillerin hafızalarına bu kadar çok güvenmeleri, koruma çabalarını daha da gerekli kılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri