Eğer bu bir gün ile sınırlı kalır ise herhangi bir şekilde sorun yaratmaz. Yani bir günlük kalori alımını artırmak diyeti bozmak anlamına gelmez. Sadece küçük bir kaçamak olarak ifade edilebilir.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Bazı araştırmalar uyguladığınız diyette kaçamaklar yapmanın daha fazla kilo kaybına sebep olabileceğini bildiriyor. Bunun sebebi vücudun ''kıtlık'' bilinci ve bu bilinçle oluşturduğumuz tepkiler olabilir.
Bir sonraki videolarımda bu konulara yer veriyor olacağım.👇 Diyeti Bozdunuz, İşte Diyet Bozulduktan Sonra Telafi Yöntemleri: 1. Ertesi günlerde, su tüketimini 1 litre arttırın. 2. Ertesi günlerde, karbonhidrat tüketimini azaltın. 3. Ertesi günlerde, ana öğünlerde sebze ve yoğurt tercih edin.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
İlgili 42 soru bulundu
Ertesi gün, sabah normal bir kahvaltı (karbonhidratı kaldırın) yapın. Bolca su için. Öğle yemeğinde sebze ve yoğurt tercih edin. Akşam yemeği yerine ise; yoğurt kürü, detoks içecek ya da detoks çorbası tercih edin.
Kaçamak yapılan diyetin tekrar toparlanması adına normal diyette atlanılan öğünlere geri dönebilirsiniz. Tokluk hissini artırmak için yulaflı ya da çavdarlı ekmek türlerinin yanı sıra kepekli ekmek tüketebilir ve bu süreçte bol su tüketimi yapabilirsiniz.
Bir kişi zaman içinde vücuduna ihtiyacından fazla 7700 fazla kalori alırsa, bir kilo yağ depolamış olur. Aynı şekilde kişinin günlük ihtiyacı 2000'ken kişi yiyecek ve içeceklerden vücuduna 1500 kalori alırsa aradaki farkı vücut depolanmış yağları yakarak sağlar ve bu şekilde kişi kilo vermeye başlar.
Eğer cheat'i son öğününüzde yaptıysanız ertesi güne bacak-kalça antrenmanı koymanız bir gün önceden aldığınız karbonhidratı güzel bir enerji kaynağına çevirmenize sebep olacak ve cheat meal'ın faydasını antrenmanınıza da yansıtmanızı sağlayacaktır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar. Bu reaksiyonlar sayesinde vücut hücreleri aktivitelerini devam ettirirler.
Sık Sık Beslenin
Tek seferde yüksek porsiyon tercih etmek yerine gün içinde küçük porsiyonlarla öğün sıklığı artırılarak fazla besin alımı sağlanabilir. Öğünlerinizi düzenli planlayın ve en az 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapmaya özen gösterin.
Sık Sık Tartılmayın
Her gün tartılmak ya da günde 2-3 kez tartılmak kilo vermenize yardımcı olmazken. Üstelik stres düzeyinizin artmasına neden olur. Stres düzeyinizin artması motivasyonunuzun düşmesine neden olarak diyet sürecini zorlaştırır.
Büyük bir hevesle ve hızla fazla kiloları verdikten sonra, eski halinize geri mi dönüyorsunuz? Bu konuda yapılan araştırma sonuçları pek de iç açıcı değil. Kilo veren bireylerin sadece yüzde 2'si uzun vadede kilosunu koruyabiliyor. Geri kalan yüzde 98'i ise aynı kiloya geri dönüyor.
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. %10'luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir.
Cheat meal faydaları şu şekilde sıralanabilir; Metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Diyet programının düzenli bir şekilde kilo verdirmesini sağlar. Psikolojik olarak kişilerin rahatlamasını sağlar.
Cheat day'in genel olarak haftada 1 ya da 2 defa uygulanabileceği öngörülüyor. Özellikle belli bir diyet programını takip edenler ve sürekli olarak egzersiz yapanların hem kendini ödüllendirme hem de vücut işleyişini hızlandırmaya yönelik haftada 1 defa cheat day uygulaması mümkündür.
Kaçamak günü, cheat günü ya da ödül öğünü adına her ne derseniz deyin, bununda bir uygulanma yöntemi olduğunu ve diyetinizin dahilinde olduğunu unutmamalısınız.
Yani eğer zayıflamak istiyorsa günde yaklaşık 1000-1200 kaloriye denk gelecek miktarda yemek yemeli, eğer kilosunu korumak istiyorsa ortalama 1600-1700 kalori tüketmeli, kilo almak istiyorsa da bu miktarı 2000 kalorilere kadar çıkarmalı.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
İncecik öğütülmüş Nescafe kahve çekirdeklerini sıcak suyla demleyip şeker eklemeden içerseniz bu içecek size kilo aldırmayacaktır. Gayet sağlıklı ve faydalı bir kahve içmiş olursunuz. Ama 2'si 1 arada türlerinden Nescafe içerseniz, bu paketlerde yine krema olacağı için alacağınız kalori de fazla olacaktır.
Şok diyetlerde beyin bunu açlık gibi algılıyor. Ve metabolizma hızınız düşüyor. Diyetten çıkıp, normal beslenme düzeninize geri döndüğünüzde vücut birden günlük artan kaloriyle başa çıkamıyor, yağ olarak depoluyor. Ayrıca metabolizma hızınız düştüğü için eskisinden çok daha çabuk kilo almaya başlıyorsunuz.
Sizin yemekten sonra almış gibi gördüğünüz kilo, aslında vücudunuzda depo edilecek olan yağ miktarı demek değildir. Gün içerisinde bakılan bu tartı sonuçları yanlıştır ve kişide moral bozukluğu yaratmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Bu yüzden gün içerisinde sürekli tartılmak yanlıştır.
DİYETTE KEK YENİR Mİ? - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA
Yani cevabımız EVET! Yenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri