4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir.
Personelin işe geç gelmesi, işyerine gittiği halde iş görmemesi halleri, devamsızlık niteliğini taşımaz. Devamsızlık nedeniyle fesih, haklı bir sebep olmaksızın bir ay içinde üç iş günü işe devam etmeyen personelin, iş sözleşmesinin işveren tarafından bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilebilmesidir.
Bu bağlamda, mazeretsiz olarak işe gelmeyen işçiye işverenin ücret ödeme gibi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Haftada 1 gün mazeretsiz devamsızlık yapan işçinin 2. günlük ücreti kesilir. 4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin.
Dairenin kararında, 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki hüküm gereğince, "İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi halinde" işverenin haklı fesih imkanına sahip olduğu hatırlatıldı.
İlgili 32 soru bulundu
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir.
"İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir."
Bir Günlük Yevmiye Kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: a) Özürsüz veya izinsiz olarak göreve 1 saatten fazla geç gelmek, erken ayrılmak ve görev yerini terk etmek. b) Mazeretsiz olarak bir ayda 1 iş günü işe gelmemek.
Devamsızlık süresi, ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç işgünü olmadıkça, işverenin haklı fesih imkanı yoktur. Belirtilen işgünlerinde hiç çalışmamış olunması gerekir.
İşçinin işveren tarafından işten çıkarılabilmesi çeşitli kurallara tabidir. Tazminatsız İşten Çıkarma Maddeleri 2023 arasında işçinin 7 günden fazla süreyle hapisle cezalandırılması ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemiş olması yer alır. İşçi arka arkaya 2 gün haklı bir nedeni olmadan işe gelmezse işten çıkarılabilir.
Bu rapor, çalışanın iş göremezlik süresini belirler ve iş göremezlik ödemesinin alınmasını sağlar. İş göremezlik süresi bir sağlık kurulundan aldığınız raporda uzman doktor veya heyet tarafından belirtilen istirahat sürenizi kapsar ve işvereniniz raporlu olduğunuz gün sayısı kadar maaşınızdan kesinti yapar.
Bu çerçevede fesih için işçinin yazıyı tebellüğ ettiği tarihi izleyen 3 günlük sürenin bitiminden itibaren 6 iş günü süre olduğuna dikkat edilmelidir.İşçinin devamsızlık yaptığı tarihten itibaren mutlaka her gün ayrı ayrı devamsızlık tutanağı düzenlenmelidir.
İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkün oluşundan doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hale gelmesi durumunda buna bağlı olarak yapılan işe devamsızlık, ardarda 3 iş günü yahut 1 ay içerisinde 5 iş gününden fazla olursa halinde haklı nedenle fesih yapılabilir.
İhtarname : İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü işine devam etmemesi halinde son devamsızlık gününden itibaren 6 iş günü içerisinde önce işe başlaması veya geçerli mazeretini bildirmesi işçiye için ihtarname gönderilir.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Kod 48- 4857/25-II-G İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
Devamsızlık sebebiyle yapılan fesihlerde işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Ayrıca işveren derhal fesih hakkını kullandığı için işçiye herhangi bir ihbar önelinde bulunma zorunluluğu olmamasından bahisle işçi ihbar tazminatına da hak kazanamayacaktır.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
Devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi, işverence haklı olarak feshedilebilir. İş sözleşmesinin işverence haklı nedenle feshedilmesi halinde ise işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamaz.
1. “Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,” fiili kanunun m.125/C-bfıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası AYLIKTAN KESME olarak belirlenmiştir.
Tutanaklar, işten ayrılış bildirgesindeki çıkış tarihinden önceki günlere ait olmalıdır. Devamsızlık halinde işverenlerce izlenmesi gereken yol şu şekilde özetlenebilir: 1-Devamsızlık yapılan her gün için ayrı tutanak düzenlenmelidir. Bu tutanak işyerinde işveren/vekili ve en az iki tanık tarafından imzalanmalıdır.
Kınama: İşçiye, görevinin yerine getirilmesinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
İşverenlerin çalışanlarını işten çıkarmalarının belirli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında düşük çalışan performansı, işyeri hırsızlığı, disiplinsiz çalışan davranışları, işverenler tarafından işyerinin kapatılması ve çalışanların sağlık nedenleriyle çalışmaya devam edemeyecekleri durumlar sayılabilir.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Çalışanlar, kendi istekleri dışında gelişen iş kazası, meslek hastalığı ve doğum gibi sağlık sorunları nedeniyle iş hayatından uzak kalabilirler. Geçici iş görememe olarak tanımlanan bu haller için işveren tarafından çalışanın maaşından yapılan kesinti, SGK'dan geri alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri