Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
University of Liverpool'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, 2 hafta boyunca egzersiz yapmazsanız vücudunuzda kayda değer bir kas kaybı yaşanıyor. En az korkutan ise egzersiz yapmayı bıraktığınızda formunuz çok fazla düşmüyor ama istatiksel olarak hala fazla.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Uzun süreli düzenli antrenman dönemlerinden sonra verdiğiniz ya da vermek zorunda kaldığınız 1-2 haftalık aralar, kazanımlarınızın korkulacak düzeyde gerileyeceği anlamına gelmiyor. Yapılan araştırmalar, sanılanın aksine spora kısa aralar vermek durumunda kalan kişilerin çok fazla kuvvet kaybı yaşamadığını gösteriyor.
Eğer sadece formda ve güçlü olmak istiyorsanız, 2 veya 3 günlük, basit fitness hareketleri de ekleyebileceğiniz bir program ile vücut egzersizine devam edebilirsiniz. Kas oluşturmak istiyorsanız, her gün farklı kas grupları için çalışma yapabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, kasların geçmişte yapılan direnç antrenmanlarını 20 haftaya kadar moleküler düzeyde hafızada tutabildiğini buldu.
Kas ağrısı varken spor yapılır mı? Kaslarda laktik asit birikmesinden dolayı kaslar ağrır ve ağrı devam ederken spor yapmak önerilmemektedir.
Sırt Kaslarını Haftada Kaç Kez Çalıştırmalıyım? Sırt kaslarınızı da doğru planlama ile haftada 2 gün çalıştırabilirsiniz fakat kasın tekrar toparlanması için gerekli olan 24-36 saat dinlenme süresini göz ardı etmeyin.
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Haftada 1 yapacağınız fitness egzersizlerindeki bacak antrenmanları yüksek hedefler için yeterli egzersiz hacmini sağlasa da aynı programı haftada iki defa da uygulayabilirsiniz.
Yaygın şekilde sanılanın aksine, her gün egzersiz yapmak daha iyi sonuç almanızı sağlamayacaktır. Biceps kası çalıştığınız antrenmanları haftada üç gün ile sınırlı tutabilirsiniz.
Özellikle belirli bir kas grubunu haftada bir kereden fazla çalıştırmak kas büyümesini çok daha sık oranda teşvik edeceğinden dolayı oldukça iyidir. Ancak sürekli olarak her gün aynı kas grubunu çalıştırmak da bu noktada oldukça yanlış bir davranış olarak bilinmektedir.
Antrenmana uzun süre boyunca ara verildiğinde, vücuttaki azalan fizyolojik talepler, yapılan düzenli antrenmanlar yoluyla elde edilen fizyolojik adaptasyonlarda bir düşüşe neden olur. Bu durum aynı zamanda antrenmanın “reversibility” prensibi (tersine çevrilebilirlik) olarak da bilinir.
İlk olarak maksimal oksijen alımı azalır, ve bunu kas gücünün, dayanıklılığın ve koordinasyonun azalması izler. Ayrıca, kan şekeri seviyesi ve hatta kan basıncı yükselir. Bu etkilerin yanına, sporu bıraktıktan sonra kilo almayı da ekleyebilirsiniz.
Kilo almak Veya Vermek
Spor yapmayı bıraktığınızda, metabolizma hızınız yavaşsa ve gün içerisinde aldığınız kalorileri yakabileceğiniz egzersizler uygulayamıyorsanız, vücut yağ oranında artış meydana gelecektir. Bununla birlikte metabolizma hızınız daha da yavaşlayarak, kaslar yağ yakma hızını kaybeder.
Dinlenme günü, kas yorgunluğu ve kas ağrıları gibi sorunları engelleyebilir. Kaslarının iyileşmesini sağlar. Ara vermeden egzersiz yaptığında motivasyonunu kaybedebilirsin. Dinlenme günleri sonrasında kendini daha motive olmuş hissedebilirsin.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Antrenman programında dinlenme gününe yer vermek aslında kasların, eklemlerin ve vücudun diğer yapılarının kendisini onarmasına izin vermek demektir. Eğer vücut kendisini onarmak için zaman bulamazsa zihinsel ve fiziksel yorgunluk başlar. Bu da egzersiz yaparken hata yapma ihtimalini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri