Kulak kıkırdağı çeşitli nedenlerden dolayı hasar alabilir. Bu nedenlerden birde bir künt cismin çarpması veya düşmesi sonucunda güreşçi kulağı olarak bilinen kulak kıkırdağının kırılması ile sonuçlanır. Güreş, box gibi şiddetli sporlarla uğraşan kişilerde sık görülen kulak kıkırdağının kırılmasıdır.
Kıkırdak yaralanmalarının en önemli belirtisi eklemin ilgili bölgesine odaklanan ağrıdır. Eklem sıvısının artışına bağlı olarak eklemde şişlik ortaya çıkabilir. Bu şişlik aktivite veya sporla artrar, dinlenmekle azalır. Eklemde takılma, sıkışma, kilitlenme gibi yakınmalara yol açabilir.
Kıkırdak kendini yenileyebilir mi? Kıkırdak kanlanmasını ve beslenmesi sınırlı olan bir dokudur. Kıkırdağı besleyen ve kanlandıran kan damarları yoktur ve çevre dokulardan beslenir. Bu yüzden olası bir hasar durumunda kendini yenileyebilme kapasitesi maalesef çok kısıtlıdır.
Kıkırdak deldirme bakımı ise kulaklardaki diğer deliklerin bakımı ile paralellik gösteriyor. Daha uzun bir iyileşme süresi isteyen kıkırdak delimlerinde hassas davranılması ve gün içinde altı saatte bir olacak şekilde losyonla temizlenerek kremlenmesi öneriliyor.
Kıkırdak dokuda kan akışı çok az olduğundan iyileşme süreci 2-6 ay sürebilir. Ayrıca bir kaç gün basınç ağrısına da neden olabilir. En az ilk üç hafta günde iki kez stüdyonuzun önerdiği kremi sürmeniz ve ellerinizi yıkamadan kulağınıza ve piercinginize ellerinizi sürmemeniz gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Erişkinlerde eklem kıkırdağının iyileşme yeteneği yok dencek kadar azdır. Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Dikiş işlemi uygulanmayan doku çok hızlı bir şekilde iyileşme süreci başlar. Ameliyat sonrasında 1-2 gün içerisinde duş alınabilecek kadar dokular kaynar. Tam iyileşme ve kulak şeklinin oturması kişiye bağlı olarak 1 veya 2 hafta sürebilir.
Kıkırdak dokusu esas olarak, • Kondrosit denen hücreler, • Yarı katı bir zemin maddesi (matriks) ve • Fibrillerden meydana gelmiştir. Kemik doku hariç diğer destek dokularından daha sert bir doku olmasına rağmen belirli bir bükülebilme ve esneme özelliği vardır. Sinir, kan ve lenf damarı içermezler.
Kulak kepçesinden kaynaklanan ağrı sebepleri: Travma, kan toplanması, yanık, donma, kıkırdak iltihaplanması, böcek ısırmaları, Dış kulak yolundan kaynaklı ağrı nedenleri: İltihaplanma, yabancı cisim, kulak kiri, zona, travma tümörler.
Kulak kepçesinde kıkırdakta görülen iltihaplanma, travma, kan toplanması, tümör, yanık ve donma sebebi ile meydana gelebilir. Dış kulak yolunda iltihap, kulak kiri, yabancı cisim teması, zona, travma ve tümör sebebi ile görülebilir.
Tedavi yöntemi kıkırdak hasarı olan kişiden eklemin yük taşıman bölgesinden 2-3 mm lik örnek kıkırdak dokusu alınır, laboratuvar şartlarında kıkırdak hücresi çoğaltılır. Çoğaltma işlemi 2 – 3 hafta sürer ve elde edilen yeni kıkırdak dokusu hasarlı bölgeye nakledilir.
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
Bununla beraber eğer kıkırdağı travma veya kullanıma bağlı olarak zarar görürse vücudun diğer dokuları gibi hızlı ve tam olarak iyileşemez. Sonuçta yaralanmış kıkırdak sonucunda ortaya çıkan kemiğin eklemde diğer tarafa direkt teması ile ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar.
Travma sonrası diz ekleminde bir parça kıkırdak veya kemik koparsa (bazı vakalarda kıkırdağın altındaki kemik ile kopar) ve yaralanma hemen tedavi edilmezse, bu parça eklem içine düşüp, eklem sıvısının olduğu her yere gidebilir. Buna eklem faresi denir.
Kıkırdak bölgesi, kulak kepçesinin iç kısmında yer alan küçük ve çıkıntılı bir bölgedir. Kulak kepçesinin ön kısmında, kulak deliğine en yakın olan noktada bulunan kıkırdak bölgesi, estetik ve kültürel açıdan önemli bir role sahiptir.
Kulağın kıkırdak bölgesi olarak adlandırılan ve dış üst kısmında yer alan bu bölge de küpe takmak için çokça tercih edilir. Bu bölge tabanca ile değil piercing yöntemi ile özel iğne kullanılarak delinir. Kıkırdak olduğu için kulak memesine göre biraz daha acı veren bir işlem olabilir.
Dış kulak işlevsel ve yapısal olarak iki kısma ayrılabilir; kulak kepçesi ve timpanik zarda biten dış akustik kanal. Kulak kepçesi başın iki yanında yerleşik olarak bulunan bir yapıdır. Ses dalgalarını yakalamak ve dış akustik deliğe doğru yönlendirme görevini görür.
Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.) Kulakta akıntı varsa, dış kulak sabun ve yüz beziyle nazikçe yıkanmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bakteriyel enfeksiyon varlığında iç kulak yolunda hafif kaşıntı ve ağrı hissedilmektedir. Birkaç gün içinde kulak kepçesinin tam altına veya giriş bölgesindeki kıkırdağa dokunulduğunda ağrı daha da şiddetlenmektedir.
Kulak yüz bölgesinde duymanın dışında estetik olarak görünümü ile de ortaya çıkan önemli organlarımız arasında yer alır. Kulağın dış kısmı kıkırdaktan oluşur ve çok çeşitli sebeplerden dolayı yapısal olarak bozuk olabilir. Bu durumu düzeltecek olan estetik cerrahlar ve kulak burun boğaz uzmanları tarafından ele alınır.
Dış kulak iltihabı, genellikle su ve nem nedeniyle gelişir. Sıklıkla yaz aylarında görülen dış kulak iltihabı, havuz ve deniz suyunun kulaktaki nemlenmeyi artırıp kulak yolunun şişmesi ve tıkanmasıyla ortaya çıkar.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Bu oldukça normal bir süreçtir ve yaklaşık 48 saat içerisinde geçer. Beklenmeyen bir acı, ağrı ya da kızarıklığın oluşması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Kıkırdak bölgesi yapısı gereği daha hassas olduğu için iyileşme sürecinde daha dikkatli davranılması gerekir.
Tedavide ise çok küçük ve tam kayıp olmayan durumlarda yükten korunma-bazen koltuk değneği, ağızdan ağrı kesici ilaçlar, kıkırdak koruyucu ilaçlar, egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları, eklem içi enjeksiyonlar (hyaluronik asit, PRP ve kök hücre uygulamaları) bulunmaktadır.
Orta kulak kemikçiklerinin ayrılması ya da kırılması ile birlikte olan işitme kaybı yapan kulak travmaları, genellikle longitudinal tipte olmak üzere temporal kemik kırıkları, penetran orta kulak travmaları ya da "blast" travmalar sonucunda oluşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri