Ancak SGK'dan ödenek alabilmeniz için raporlu olunan gün sayısının 2 günden fazla olması gerektiğini belirtelim. Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,5 lira, yatarak tedavide de 167,68 lira günlük rapor parası alıyor. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
Rapor alınan gün sayısı 3 ve üzeri sayılarda, aşağıda belirtilen kriterler dahilinde Sosyal Güvenlik kurumu rapor parası ödemektedir. 1 ve 2 günlük raporlar için ise ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmamaktadır.
Hastalık durumunda 1 günlük veya 2 günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediğinden, 1-2 günlük hastalık raporları için çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekmemektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Hastalık durumunda 1 günlük veya 2 günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediğinden, 1-2 günlük hastalık raporları için çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekmemektedir.
İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistemdir. Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.
Geçici İş Göremezlik Ödemesi Nasıl Alınır? Geçici iş göremezlik ödenekleri SGK anlaşmalı banka şubeleri aracılığı ile yapılıyor. SGK tarafından yapılan son düzenlemeler kapsamında, rapor parası banka hesabına aktarıldığında çalışana SMS ile bilgilendirme de yapılıyor.
Öncelikle işçinin raporu alıp işverene vermesi gerekmektedir. İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer. SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT'ye ödeme talimatı gönderirler.
Ayrıca tek hekim imzasıyla, her biri 10 günü geçmeyecek parçalar halinde yılda 40 güne kadar rapor verilmesi mümkündür. Bir diğer ifade ile bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından aynı kişiye verilecek raporların toplamı 40 günü geçemez.
Raporluyken maaş kesintisi hiçbir yerden alınmaz; fakat işçi gerekli şartları sağlamışsa SGK'dan rapor parası alabilir. Haliyle, SGK'dan alınan para maaş kesintisi değil; rapor parasıdır.
"Acilden rapor alınabiliyor mu?" sorusu da aklınıza takılabilir. 7 gün 24 saat açık olan ve hizmet veren acil servislerde görev yapan doktorlar, iş göremezlik ve istirahat raporu verebilir. "Acilden kaç gün rapor alınabilir?" diye de merak ediyorsanız bu sorunun yanıtının da 10 gün olduğunu belirtelim.
İşveren raporu bildirmezse 2 bin 502 lira ceza uygulanıyor
"İşveren olarak geç bildirdiğinizde, aylık asgari ücretin onda biri, hiç bildirmediğiniz tespit edildiğinde ise asgari ücretin yarısı oranında ceza uygulanıyor." 2022 yılı için ceza bedeli 2 bin 502 lira olarak belirlendi.
İş Kanunu'nda ve Sosyal Sigortalar Kanunu'nda istirahatli olan işçi adına sigorta primi ödenmesi veya ödenmemesi hakkında açık bir hüküm bulunmamaktadır. Genel kural, raporlu olan işçi için işveren sigorta primi ödemez.
Genellikle, rapor parasının e-devlette görünme süresi, raporlamanın yapıldığı tarihten itibaren 1-2 hafta içinde gerçekleşir.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Hesaplanır? Geçici iş göremezlik ödeneği, raporun alındığı tarihten önceki son 12 aydaki son 3 aylık prime esas kazanç toplamının, yine son 3 ayın prim ödeme gün sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
SGK rapor parası sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Daha sonra 'Sosyal Güvenlik Kurumu' bölümüne girilir. Oradan "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" tıklanır. Ardından istenilen bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra detaylara ulaşabilirsiniz.
Rapor parası için e-Devlet'te IBAN tanımlama nasıl yapılır? SGK Twitter hesabı tarafından yapılan duyuruya göre e-Devlet'te bulunan Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama hizmeti kullanılarak yapılacak IBAN tanımlama işleminin ardından rapor paraları ve sevk ödemeleri tanımladığınız IBAN hesabınıza gönderilecek.
PTT'ye gönderilen iş göremezlik ödemenizi ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde almamanız halinde ödemeniz SGK'ya iade edilecek ve emanet hesaplarına aktarılacaktır.
RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER? İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir.
Belirtmek gerekir ki raporlu işçilerin çalışmadıkları günleri istirahat koduyla SGK'ya bildirilmektedir. Bu günler emeklilik hesabında da sayılmamaktadır. Fakat işverenin, işçinin ücretini yatırması durumunda prim günlerini de yatırması gerektiğinden bunlar işçinin emeklilik hesabında dikkate alınacaktır.
e-Devlet rapor parası sorgulama ekranı
SGK rapor parası sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Daha sonra 'Sosyal Güvenlik Kurumu' bölümüne girilir. Oradan "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" tıklanır. Ardından istenilen bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra detaylara ulaşabilirsiniz.
Sigorta borçlanması konusunu açıkladığımız yazımızdan da görebileceğiniz üzere (mustafabaysal.com/geriye-donuk-sigorta-nasil-kazanilir-ssk-borclanmasi-nasil-yapilir) raporlu günlerin geriye dönük borçlanması da ne yazık ki mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri