Sohbetin fazileti, bütün faziletlerin üstündedir. Büyüklerin sohbetini ganimet bilmelidir. Behaeddin Buhari hazretleri, (Bizim yolumuzun temeli sohbettir) buyurdu. Evliyanın sohbetinin bir saati, kırk günlük mücahedelerden daha üstündür.
Büyüklerin sohbetini ganimet bilmelidir) buyuruyor. Büyük zatlar, (Bu yolun temeli sohbettir) buyururdu. Günah lekeleriyle kalbi paslanan kimse, salihlerin sohbetinde bulunursa, kalbinin pası silinir, günah işlemesi zorlaşır, iyilik etme isteği artar. Sohbete giderken, her adımına sevab yazılır.
“Âlimlerin sohbetine katılın, onlara yakın oturun! Çünkü Allah Teâlâ, yağmurla ölü toprağı dirilttiği gibi, ölü kalpleri de hikmet nûru ile diriltir.” “Bir defa sâlih kimsenin sohbetinde bulunmak, defalarca kötü kimselerin sohbetlerinde bulunmanın günahlarına kefâret olur.”
Biz haberimizde manevi kazanımları ele almaya çalıştık. Bu ortamların bize ahiret için sağladığı faydalar aşağıdadır. Sohbet meclisleri öyle yerlerdir ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) şöyle buyurmuşlardır: “-Cennet bahçelerine uğradığınız zaman istifade ediniz.” buyurdular.
Sohbet, insan hayatında önemlidir. İyisi yapıldığında muazzam bir keyif verir, insanı gülümsetir, düşündürür, adeta ruhunu besler. Ama bazen de biriyle konuşurken, bahsettiğimiz şeylerin ne kadar “boş”, “anlamsız”, “yüzeysel” olduğunu düşünebiliriz. Bu durumda o sohbetten keyif almamız pek de muhtemel değildir.
İlgili 41 soru bulundu
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Kur'ân'ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi, teyb, video gibi âletlerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar. Çünkü bu âletler aksı sadâ olmayıp okuyanın sesinin aynısıdır. Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur.
musahib / musâhib / مصاحب Beraber sohbet eden. Arkadaş.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
SOHBET MECLİSLERİNDE NE YAPMALIYIZ? Bütün bu âdâba ilâveten, sohbete gelirken abdestli bulunmaya da gayret etmeli, iç ve dış temizliğe, kılık-kıyâfetin düzgün olmasına, oturup kalkarken ve konuşurken edep, hayâ, hürmet ve nezâketle hareket etmeye bilhassa dikkat edilmelidir.
Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifâye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 268).
Sohbetin Genel Özellikleri
Yazar konu hakkında kendi duygu ve düşüncelerini söylediğinden dolayı özneldir. Yazar fikirlerinin bilimsel doğruluğu üzerinde durmaz, fikirleri üzerinde derinlemesine incelemeler yapmaz. İçten, samimi ve sade bir dil kullanılmaktadır. Dil göndergesel ve heyecana bağlı işlevde kullanılır.
Sohbetçi, “Din kardeşlerimle birlikte Allâh'ı zikredeceğim.” düşünce ve heyecanı içinde olmalı, kalbini mâsivâya dâir düşüncelerden arındırıp sohbetin rûhâniyetine hazırlamalıdır. Sohbetler, uyuyanı uyandıracak canlılıkta olmalıdır. Tabiî ki bu canlılık, hem sohbet edenin hem de dinleyenlerin gönül kıvâmına bağlıdır.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim'i dinlemek farz-ı kifaye, okumak ise sünnettir. Genel kaide olarak her zaman farzların sünnetlere göre sevabı daha fazladır.
Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir. Ancak Kur'ân-ı Kerîm'i abdestli olarak okumak daha faziletli olduğu için elektronik cihazlardan Kur'ân okurken de abdestli olunması tavsiye edilir.
Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
İnsanlarla konuşarak iletişim kurmak, hoşça vakit geçirmek sohbet etmek şeklinde anlatılabilir. Herhangi bir konu üzerinden arkadaşlarla, aile veya özel insanlarla iletişim kurmak sohbet etmek anlamı taşır. Bu doğru da sohbet kelimesi tek başına ya da kelime grubu üzerinden değerlendirilir.
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı, 'Hoşsohbet' üzerinden bitişik olarak ele alınır. Güzel ve tatlı konuşan, aynı zamanda konuşması sıkmayan kişiler için hoşsohbet denmektedir.
"sohbet" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 41 sonuç conversation i. talk i. chat i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri