Ancak bir kişinin hamile olup olmadığını anlamak için en kesin yol gebelik testi yaptırmaktır. Hamileliğin ilk haftası son adet gününün de ilk haftasıdır. Yani hamileliğin ilk haftası kanama meydana gelebilir. Erken gebelik döneminde ruh halinde de değişkenlikler olabilir.
Hamilelik sırasında düzenli adet görülmez, çünkü hamilelik döneminde rahim içi doku oluşur ve plasenta oluşur. Bu nedenle, rahim içi doku ve plasenta tarafından salgılanan hormonlar, yumurtalıkların yumurtlamasını ve regl döngüsünü etkiler. Hamilelik sırasında, regl döngüsü durur ve dolayısıyla adet görülmez.
Kimi kadınlarda ise, bu durum tam aksi şekilde gerçekleşir. Kısacası, kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile olduğu zaman bile, adet görmeye devam edebilir. Bu konu, hamileyken adet görmenin nadir gerçekleşen bir durumdur.
Adet kanaması ve üstüne görme arasında yapısal farklar vardır. Üstüne görme kanaması ufak lekelenme şeklinde ortaya çıkar. Adet kanamasına göre rengi de farklıdır. Bu kanama döllenme sonrası ortaya çıkar ve embriyonun rahme yerleşme süresinden 10 gün sonra görülür.
Hamileyken regl olunur mu? Bir kadın hamileyken yumurtlama süreci sona erdiği için bu sorunun cevabı “hayır”dır. Çünkü hamilelik boyunca regl olunmaz. Ancak bazı kadınlarda hamilelik sırasında bir miktar kanama gerçekleşmesi mümkün olsa da bu, menstrüasyon döngüsü ile ilgili değildir.
İlgili 33 soru bulundu
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Regl dönemi 28 günde bir olurken yerleşme kanaması regl döneminde birkaç gün önce olur. Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak yapıya sahipken üstüne görmede yoğunluk düşük, miktar az, renk çok açık ya da çok koyudur. Regl döneminde kasıklarda kramp oluşurken üstüne görmede hafif ve belirsiz kanamalar olur.
Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu süre genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa olabilir. Yerleşme kanamasının süresi kişisel deneyimlere ve vücutların farklılıklarına bağlı olarak değişebilir.
Yaygın olarak sorulan, erken adet olma hamilelik belirtisi olabilir mi veya hamilelik belirtilerinde erken adet olur mu soruları, hayır olarak yanıtlanır.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Hamileyken teorik olarak adet görmek mümkün değildir. Çünkü hamilelikte adet döngüsü durur. Fakat hamileyken kanama olabilir, bu adet değildir. Hamileliğin erken döneminde olan kanama çoğu zaman düşük tehlikesi anlamına gelir.
Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder. Yerleşme kanamasında gelen kan miktarı oldukça az iken, adet kanamasının ilk günlerinde kanama çok miktarda ve süreklidir.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Yerleşme kanaması yumurtlamadan yaklaşık 1 hafta sonra, adet kanamasından birkaç gün önce görülür.
Adet tarihinden ise yaklaşık 4-5 gün önce yerleşme kanamasının meydana geldiğini ifade edebilmek mümkündür.
İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur.
Gebeliğin başında birkaç saat veya birkaç gün süreyle lekelenme tarzında gözlemlenen açık renkli kanamalar oldukça normaldir. Herhangi bir tedavi veya ilaç kullanımını gerektirmeyen bu kanama erken dönemde implantasyon belirtileri arasında yer alır.
Düşük ya da D&C sonrası iyileşme süresi 1-2 haftadan bir aya kadar çıkabilir. Kramplar, genellikle bir hafta kadar sürerken kanama birkaç hafta boyunca görülebilir. Ancak kanama tamamen durmadan önce zaman içinde hafifler. Çoğu kadın, boş gebeliğin ardından 4-6 hafta içinde adet görür.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
İstemeden hamile kaldıysanız, önünüzde birçok seçenek var. Bu tabii ki hamileliğinizin ne kadar ilerlemiş olmasına da bağlıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca kesin olarak ne kadar zamandır hamile olduğunuzu öğrenin. Bunun için bir ebeye, aile doktoruna veya jinekoloğa gitmek yapacağınız en doğru şey olur.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Normal bir döngüdeki adette, adetin ilk 5-6 gününde girmiş olduğunuz ilişkiden hamile kalma olasılığınız yok denecek kadar azdır. Fakat uzayan bir adet döngünüz varsa ve özellikle 10. günden sonra bu sürede bir ilişkiye girdiniz ve sizin yumurtlamanız da erken oldu işte o zaman gebe kalma ihtimaliniz var.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
Hamilelik boyunca her dönemde kanama riski vardır.
Ancak özellikle ilk aylarda, yerleşme kanaması adı verilen lekelenmeler daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri