Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır.
Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor. Bu nedenle özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullandığınız hamurlarda un miktarını gerektiği kadar koyun, dilerseniz kıvamını biraz daha toparlaması için nişastadan yardım alın.
Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Parçalanmayan ve kolay şekil alan elmalı kurabiye hamuru için unu yavaş yavaş eklemelisiniz. Eğer hamurunuz gereğinden fazla sert olursa şekillendirirken parçalanacaktır.
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Çok soğuk şekilde kullanılmaya çalışıldığında ya da eritilmiş tereyağı henüz sıcakken tarife eklendiğinde mutlaka hamurun sertleşmesine neden oluyor. Kurabiyenin sert olması için ikinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiyenin hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır.
Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Parçalanmayan ve kolay şekil alan elmalı kurabiye hamuru için unu yavaş yavaş eklemelisiniz. Eğer hamurunuz gereğinden fazla sert olursa şekillendirirken parçalanacaktır. Hazır olan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım.
Kurabiyeleriniz yayılıyor ise bunun iki sebebi vardır. Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar. Elinizi soğuk su ile yıkayıp kurulayın hızlıca hamura şekil verip soğuk tepsiye hamurları dizin.
Kurabiye hamuru şekil verirken neden dağılır? Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız. Aynı zamanda toz şeker yerine pudra şekeri kullanmak da kurabiyenin kıvamı için son derece önemlidir.
Yoğurma kabına oda ısısında margarin, toz şeker, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, vanilya ve azar azar un ekleyip hamur yoğrulur. (Hamur yumuşak kıvamda olmalı kurabiye hamuru gibi). Hamurdan portakaldan daha büyük bir parça ayrılır ve derin dondurucuda 15 dakika bekletilir.
Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin. Dinlenen kurabiyelerinizi çok fazla yoğurmadan, hamurla uzun süre temas etmeden şekillendirip serin bir yerde (buzdolabında tepsiyi 10 dakika bekletebilirsiniz) beklettiğiniz tepsiye dizin.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Kurabiye tarifleri yaparken, hamurun tam kıvamında olması için, şekillendirmeden önce dinlendirilmesi önemlidir. 30 dakika kapalı bir şekilde, serin bir ortamda dinlendirilen hamurlar daha lezzetli olabilir. Aynı zaman kurabiyelerinizi fırına vermeden önce, fırını 10- 12 dakika ısıtın.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Yoğurt Tadına Mutlaka Bakılmalı
Elmalı kurabiyenin içine katacağınız yoğurdun tadı çok önemli.
Tepsiye dizdiğimiz elmalı kurabiyelerimizi 180 derece fırında 20-25 dakika arası pişiriyoruz. Piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine pudra şekeri ile süsleyerek servise hazır hale getiriyoruz.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Kurabiye fanlı fırında pişer. Bir kurabiye yapımında en önemli etken ısının kurabiyenin her yerine eşit dağılmasıdır. Fırınlarda ısının eşit dağılması içinse muhakkak fan ayarının çalıştırılması gerekir. Kurabiyeler için en ideal fırınlar fanlı fırınlardır.
Kurabiye hamuru bekletilirse ne olur? Kurabiye hamurunu muhafaza etmenin en sağlıklı yolu derin dondurucudur. Eğer birkaç gün içinde tüketebilecekseniz bu durumda yalnızca buzdolabına almanız yeterli olacaktır. Dolapta bekletilen süre boyunca üzerini kapalı tutmayı ihmal etmemelisiniz aksi halde kuruyacaktır.
Hamuru için yoğurma kabına oda ısısındaki tereyağı, yumurta,sirke,sıvı yağ, yoğurt, pudra şekeri,nişasta, vanilya ve kabartma tozunu alarak tel çırpıcı ile karıştıralım. Unumuzu azar azar ekleyerek yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
Hamuru İçin:
4su bardağıun. 3/4su bardağıtoz şeker.
Tarifte kullandığınız malzemeler mutlaka oda sıcaklığında bekletilmiş olmalı. Yoğurt ve nişasta hamurun kıyır kıyır olmasını sağlayan malzemelerdir. Nişasta olarak mısır veya buğday nişastası tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri